Vinder stor bevilling: Sådan vil dansk professor bruge 18 millioner kroner

Professor Kim Guldstrand Larsen fra Aalborg Universitet vinder stor pris fra europæisk forskningsråd på 18 millioner. Pengene skal blandt andet bruges på forskning i algoritmer til kritisk software inden for sundheds- og transportsektoren.

Vi får langt mere sikkerhedskritisk software i fremtiden til at styre alt fra vores biler til pacemakere. Derfor er der brug for langt bedre forskning i at sikre, at forstå og forbedre de algoritmer og den software, som ligger bag det.

Men Danmark er allerede godt med, og derfor løb professor Kim Guldstrand Larsen fra Aalborg Universitets Institut for Datalogi også med Det Europæiske Forskningsråds (ERC) hæderkronede pris for netop forskningen inden for de områder. Bevillingen er godt 18 millioner kroner værd.

Professor Kim Guldstrand Larsen fra Aalborg Universitet. Illustration: Aalborg Universitet

Kim Guldstrand Larsen er glad for anerkendelsen og vil fortsætte sin forskning inden for blandt andet matematiske modeller.

»Vi er omgivet af så meget it og software, der også i stigende grad sikrer, at vores biler er sikrere og mere selvkørende, og at vores kunstige organer fungerer. Men vi har brug for at forstå kompleksiteten i den type software endnu bedre. Især i udviklingsfasen,« siger Kim Guldstrand Larsen til Version2.

Professoren har i flere år forsket i indlejrede systemer, model checking og machine learning. Hvis man skal udnytte og forstå kompleksiteten i fremtidens kritisk software, så er det vigtigt at kombinere grundlæggende modeller, man beregner software ud fra, og så lære af maskinintelligens.

Læs også: Nordjyder får 17 millioner til intelligent software

»Modeller er tidskrævende og har for lidt fokus på tidsaspektet. Altså det med, at store software- og it-systemer virker til tiden. Omvendt kan meget automatiseres, når softwaren kører. Det kender vi fra autofunktioner. Så det handler om at lave en god og fleksibel model for den software og så udnytte machine learning efterfølgende,« forklarer Aalborg-professoren.

Han ser også energiforsyningen som et felt, der inden for hans forskning vil komme til at fylde mere.

»Som samfund er vi i Danmark også temmelig afhængige af it, når vi driver vores energiforsyning. Tænk på smart grids til overvågning og registrering af energiforbrug ude i de private hjem. Det er blot et af flere eksempler,« siger Kim Guldstrand Larsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere