Vinder stor bevilling: Sådan vil dansk professor bruge 18 millioner kroner

6. juli 2015 kl. 11:20
Vinder stor bevilling: Sådan vil dansk professor bruge 18 millioner kroner
Illustration: Aalborg Universitet.
Professor Kim Guldstrand Larsen fra Aalborg Universitet vinder stor pris fra europæisk forskningsråd på 18 millioner. Pengene skal blandt andet bruges på forskning i algoritmer til kritisk software inden for sundheds- og transportsektoren.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Vi får langt mere sikkerhedskritisk software i fremtiden til at styre alt fra vores biler til pacemakere. Derfor er der brug for langt bedre forskning i at sikre, at forstå og forbedre de algoritmer og den software, som ligger bag det.

Men Danmark er allerede godt med, og derfor løb professor Kim Guldstrand Larsen fra Aalborg Universitets Institut for Datalogi også med Det Europæiske Forskningsråds (ERC) hæderkronede pris for netop forskningen inden for de områder. Bevillingen er godt 18 millioner kroner værd.

Professor Kim Guldstrand Larsen fra Aalborg Universitet.

Kim Guldstrand Larsen er glad for anerkendelsen og vil fortsætte sin forskning inden for blandt andet matematiske modeller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi er omgivet af så meget it og software, der også i stigende grad sikrer, at vores biler er sikrere og mere selvkørende, og at vores kunstige organer fungerer. Men vi har brug for at forstå kompleksiteten i den type software endnu bedre. Især i udviklingsfasen,« siger Kim Guldstrand Larsen til Version2.

Professoren har i flere år forsket i indlejrede systemer, model checking og machine learning. Hvis man skal udnytte og forstå kompleksiteten i fremtidens kritisk software, så er det vigtigt at kombinere grundlæggende modeller, man beregner software ud fra, og så lære af maskinintelligens.

»Modeller er tidskrævende og har for lidt fokus på tidsaspektet. Altså det med, at store software- og it-systemer virker til tiden. Omvendt kan meget automatiseres, når softwaren kører. Det kender vi fra autofunktioner. Så det handler om at lave en god og fleksibel model for den software og så udnytte machine learning efterfølgende,« forklarer Aalborg-professoren.

Han ser også energiforsyningen som et felt, der inden for hans forskning vil komme til at fylde mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Som samfund er vi i Danmark også temmelig afhængige af it, når vi driver vores energiforsyning. Tænk på smart grids til overvågning og registrering af energiforbrug ude i de private hjem. Det er blot et af flere eksempler,« siger Kim Guldstrand Larsen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger