Vil skrotte EPJ-system til kvart milliard

Overlægerne i Region Midtjylland opfordrer nu til, at det lokale EPJ-system til over en kvart milliard skrottes.

Utilfredsheden med EPJ-systemet i Region Midtjylland er nu så stor, at de lokale overlæger opfordrer til, at systemet, der har kostet over en kvart milliard, skrottes. Det skriver Århus Stiftstidende, der citerer Lægekredsforeningens blad for Midtjylland.

EPJ-systemet er oprindelig udviklet i Århus Amt, og det er den lokale it-matador Systematic, der har forestået udviklingen.

»Århus-EPJ bør skrottes, inklusive medicinstyrings-del, bookingsystemet og modulet med sundhedsfaglige anbefalinger. De totale omkostninger må betragtes som lærepenge, om end i luksusudgaven,« skriver formanden for Overlægeforeningen Erik Kristensen og formanden for Det Regionale Overlægeråd Lars Bolvig i bladet.

Langt dyrere end oplyst

Kritikken kommer efter, Deloitte har udarbejdet en rapport om de samlede EPJ-løsninger i regionen.

Overlægerne peger desuden på, at de oprindelige investeringer på 285 millioner kroner ikke dækker over de fulde omkostninger ved indførelse af EPJ-systemet. De mener snarere, at tallet er et sted mellem trekvart og én milliard kroner, hvis man medtager de interne udgifter på hospitalerne, skriver Århus Stiftstidende.

Overlægerne er heller ikke tilfredse med leverandøren Systematic, og opfordrer til, at der gennemføres en ny udbudsrunde og desuden sørger for at medinddrage de ansatte i udviklingsprocessen.

Forskellige holdninger

Sundhedsdirektør for Region Midtjylland Leif Vestergaard Pedersen er ikke enig i kritikken:

»De to kritikere efterlyser nogle mere underbyggede konklusioner, men problemet er, at edb ikke er en eksakt videnskab. Der er forskellige holdninger til, hvad en elektronisk patientjournal skal kunne. Derfor kan man heller ikke bare regne det hele ud og så ende ved facit. Der skal mod til at starte et sådant udviklingsarbejde, og så skal der medinddragelse af dem, der skal arbejde med det i virkeligheden. Og det er ikke korrekt, at vi ikke har inddraget de ansatte. Vi har købt personale fri til at arbejde med EPJ i stort omfang,« siger han til Århus Stiftstidende.

Han peger desuden på, at rapporten fra Deloitte netop anbefaler, at der arbejdes videre med det system, der er udviklet i Århus Amt.

»Rapporten fra Deloitte konkluderer, at hvis vi ikke vælger Århus-sporet, så er der ét andet alternativ, og det er et rigtigt godt portugisisk system. Det er ikke en leverandør, vi kender, og måske er det noget vrøvl. Men Deloitte er de bedste rådgivere, jeg har kunnet stampe op af jorden,« siger Leif Vestergaard Pedersen til avisen.

10 fugle på taget er bedre

Men denne konklusion deler overlægerne ikke, der peger på EPJ-løsningerne til henholdsvis Viborg og Horsens, som værende et bedre udgangspunkt.

»Hvis man skal tage Deloittes anbefalinger alvorlige om, at Århus-EPJ har en større fremtid end Horsens- og Viborg-EPJ, så må det være, fordi Deloitte går ind for princippet om, at ti fugle på taget, er betydeligt bedre end en på hånden,« skriver Lars Bolvig og Erik Kristensen ifølge Århus Stiftstidende.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Michael T. Jensen

Det er ufatteligt, at vi i et land med kun 5 mio mennesker, åbenbart skal have 7 forskellige EPJ-systemer, som formentlig ikke kan snakke sammen!

Eksempelvis kan den EPJ-løsning man har valgt i Odense ikke snakke sammen med den løsning man har valgt i Svendborg, selvom disse to sygehuse lå/ligger i samme amt/region.

Jeg kan godt se at man med kun ét EPJ-system centralicerer og monopoliserer, men igen: Danmark er et ufatteligt lille land i denne sammenhæng. Alternativt burde man fra centralt hold definere systemernes grænseflader og sikkerhedsstrukturer, så dette heller ikke skal være op hvert enkelt sygehus!

Som et kuriosum kan nævnes, at Odense stadig benytter et DOS-lignende program til journalskrivning, hvor sekretærerne kun har mulighed for at rette i hver linie - ikke i en samlet tekst, idet programmet ikke kan indsætte linie eller rykke tekst frem og tilbage over flere linier. Fra maj skiftes dette system ud med en EPJ-løsning, som så ikke kan snakke med eksempelvis Svendborgs, men alle patienter skal stadig oprettes i DOS-programmet, for at deres journaler kan redigeres i det nye EPJ-system. Det lyder ikke voldsomt smart.

  • 0
  • 0
#2 Dennis Schwartz-Knap

Undskyld mig... jeg har stadig ikke forstået princippet i at man fra starten centraliserede opgaven om at lave et samlet EPJ system. Om ikke andet så bare en kerne, som kunne tilpasses til de enkelte sygehuse. Er der nogen der kan give mig en forklaring på det???

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere