Vil have DKUUG-millioner i open source-fond

Jacob Sparre-Andersen ønsker den kommende generalforsamling skal beslutte, at DKUUG's millionformue placeres i en fond, der skal støtte open source-aktiviteter.

DKUUG's arbejde er splittet mellem varetagelse af medlemmernes, der er danske Unix-brugere, interesser, og så den omfattende støtte og indsats for open source-arbejdet, som foreningen også bidrager kraftigt til.

Det mener Jacob Sparre-Andersen, der også mener, at foreningen bør tage konsekvensen af det dobbeltrettede foreningsarbejde og dele indsatsen i to.

Dels en medlemsrettet gren baseret på kontingent-indtægterne, og dels en open source-gren, der er finansieret af foreningens formue, og som skal gå ud og støtte open source-projekter.

Fondens formål skal ifølge Jacob Sparre-Andersen være at fremme kendskabet til og brugen af åbne systemer, ved at yde økonomisk støtte til aktiviteter i open source-miljøet i Danmark.

Umiddelbart møder forslaget modstand fra den siddende formand for DKUUG, Donald Axel.

»Det er ikke en manøvre, der tjener foreningens formål, så jeg synes ikke, at det er en god ide. Det vil være ødelæggende, og det vil være omkostningskrævende. Vi har selv udtænkt en model for anbringelse af finanserne i sikre omgivelser,« siger han og henviser til et forslag fra den afgående kasserer Peter Holm, der har foreslået, at foreningens formue administreres af en særlig ansvarsfuld del af bestyrelsen.

»Jeg skal nu have en advokats kommentar til det, men jeg har også den fornemmelse, at hvis man laver en fond med en ny selvsupplerende bestyrelse, så flytter nissen med. Så har vi stadig problemet med, at bierne flokkes om honningen,« siger han.

Jacob Sparre-Andersen har følgende forslag til en ny fondsbestyrelse:

Peter Larsen, formand for BSD-DK
Brian Eberhardt, direktør i SuperUsers
Jens Kjellerup, leder af Århus Amts opensource-kompetencecenter
Peter Toft, tidligere bestyrelsesformand i DKUUG
Ole Tange, Foreningen Fri Software

DKUUG blev mangemillionærer, da de solgte internetforretningen DKnet til TDC for tyve millioner kroner.

Din mening:

Skal DKUUG placere sin formue i en fond, der skal støtte open source-arbejdet i Danmark eller er medlemmernes formue bedst placeret i et ansvarligt udvalg under bestyrelsen. Hvad mener du? Deltag i debatten nedenfor og giv din mening til kende på barometer til venstre på denne side.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kristian Thy

"[S]å flytter nissen med. Så har vi stadig problemet med, at bierne flokkes om honningen."

Det forekommer mig at Hr. Axel kunne være lidt mere effektiv i sin argumentation ved rent faktisk at komme med argumenter i stedet for sorte metaforer.

 • 0
 • 0
#2 Poul-Henning Kamp Blogger

Er det to eller tre kasserer DKUUG har måtte gå til politiet med indtil nu ?

Jeg har ikke hørt problemer af den slags hverken fra NUUG, NLUUG eller USENIX...

Så mon ikke det med fonden, et forslag jeg selv var den første der stillede, længe før de seneste kreative bogføringsskandale, er den bedste måde at sulte nissen ud på ?

Jacob har helt klart min støtte.

... Men ikke min stemme, jeg meldte mig ud af DKUUG farcen for år tilbage.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#3 Keld Simonsen

DKUUG er jo ikke en forening omkring Open Source, men omkring UNIX, Åbne Systemer og åbne standarder. Derfor laver DKUUG mange andre ting end at støtte Open Source. Faktisk har vi kun 20.000 kr på budgettet til støtte af open source i år, ud af et udgiftsbudget på over 1. mill. Det vil Jacob Sparre Andersen og Peter Toft nu have op på ca. det fulde afkast af formuen, skønsvist ca 700.000. Det er altså et meget fortegnet billede som Jacob og Peter beskriver. Det ser ud til at være spin til at forklare hvorfor de skal have næsten alle DKUUGs penge til at de kan skalte og valte som de har lyst til.

Jeg synes hellere at DKUUG skal beholde den formue, som vi så hårdt har tjent ind, og som er grundlaget for de mange aktiviteter vi laver. FX har vi lavet meget standardiseringsarbejde omkring UNIX og C og C++, internet, især mht dansk support - og vi har været med til at sætte standardiseringen af ODF i gang internationalt, til stor glæde for vores medlemmer.

Og vi laver ret mange medlemsmøder, i denne måned har vi 7 dage med medlemsarrangementer, om BSD-sytemer og programmeringssproget C. I næste måned har vi 3 medlemsmøder på programmet.

At fjerne det allermeste af vores formue er det samme som at fjerne det økonomiske grundlag for foreningen.

 • 0
 • 0
#4 Poul-Henning Kamp Blogger

Der er så vidt jeg ved ikke nogen der har forslået at afkastet ikke fortsat kunne bruges til alle de aktiviteter DKUUG står for.

Forslaget går alene på at have en separat bestyrelse for pengene og en anden for aktiviteterne.

For som sagt, der er jo 10 års erfaring med at det ikke virker med en bestyrelse til begge dele og det virker jo glimrende med to bestyrelser i både Holland og Norge.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#5 Peter Larsen

Måske du kan komme med en samlet liste af aktiviteter DKUUG har lavet hele året for deres medlemmer, så kan vi jo lade læserne vurdere om DKUUG har tilbragt et år på skyggesiden.

Ellers kan du begynde at skrive på den, for så gentager jeg gerne spørgsmålet d. 4 oktober. Det må jo være godt 80 møder vi snakker om..

Sjovt nok kan jeg kun lige tælle til omkring 8-10 på hele året som er annonceret via seminar listen.

Tager jeg fejl?

Peter Larsen (udtaler sig her på egne vegne)

 • 0
 • 0
#6 Ejnar Zacho Rath

Hvis vi ser lidt tilbage, er det ganske imponerende, hvad alle de penge tilsyneladende har givet DKUUG af problemer. Derfor er det da en besnærende tanke at redde resterne ved flytte dem over til en forhåbentlig mere stabil fremtid i en fond, der kan administrere dem til fordel for "miljøet".

PHK: 8<---8<---8<---8<--- Der er så vidt jeg ved ikke nogen der har forslået at afkastet ikke fortsat kunne bruges til alle de aktiviteter DKUUG står for. 8<---8<---8<---8<--- I det forslag, jeg har set på DKUUG's debatliste, står der: "Fondens formål er at fremme kendskabet til, og brugen af åbne systemer, ved at yde økonomisk støtte til aktiviteter i Open Source-miljøet i Danmark." Så kan man vel godt forestille sig en DKUUG-aktivitet, som ikke kan få støtte?

Så bryder jeg mig ikke meget om, at bestyrelsen er selvsupplerende - omend jeg har tillid til de aktuelt foreslåede bestyrelsesmedlemmer.

Vh Ejnar

 • 0
 • 0
#7 Keld Simonsen

Peter Larsen har set rugtigt i at vi har haft ca 10 medlemsmøder igennem året. Der har dog været en intensivering siden juni, hvor vi har holdt ca 2 medlemsmøder per måned, og vi regner med at kunne holde dette tempo.

Jacob Sparre Andersen har foreslået at DKUUGs drift skulle holdes inden for de indtægter der kommer ind på kontingenterne, og det vil betyde et dræn på anslået 700.000 om året i indtægterne, svarende til formuens afkast. Man kan da altid bagefter komme og sige at det aldrig var meningen at DKUUG ikke skulle have disse penge også, men det er altså ikke gavnligt for troværdigheden.

jeg kan ikke se det foreliggende forslag som andet end endnu et kup mod foreningen. jeg håber at foreningens vedtægter og medlemmerne i samdrægtighed kan afværge kuppet.

Den foreslåede bestyrelse er da nogen pæne navne, men deres interesse for foreningens virke vil jeg stille mig tvivlende over for. Der er ikke nogen af dem der for nærværende er engageret i foreningens arbejde, ved at deltage aktivt i foreningens udvalg. De er ellers åbne for alle medlemmer.

Hilsen Keld

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere