Vil EU-Domstolen bede Google gennemtvinge retten til at blive glemt i hele verden?

To sager ved EU-Domstolen truer europæiske borgeres ret til at have adgang til lovlig information.

Med 'retten til at blive glemt' kan europæere bede om, at information om dem bliver slettet fra søgeresultater, hvis informationen er forældet eller irrelevant. Det har Google ifølge eget udsagn forsøgt at leve op til, mens det skal balanceres op mod ikke at slette data, der er i offentlighedens interesse.

Men Google har været kritisk over for ’retten til at blive glemt’, og i et blogindlæg illustrerer Googles Senior Vice President, Kent Walker, hvorfor. Muligvis er der nemlig ved at blive pillet ved den skrøbelige balance.

I en sag ved EU-Domstolen argumenterer fire unavngivne personer nemlig for, at ’sensitive data’ inkluderer information om politiske tilhørsforhold og kriminalitet, så alle informationer af denne slags bør kunne slettes fra søgeresultater uden skelen til, om offentligheden har interesse i at kende til dem. Også når det gælder for eksempel politikere eller andre offentlige personer.

Samme domstol skal i en anden sag bestemme, om retten til at blive glemt ikke kun skal gælde i Europa, men i alle verdens lande. Det vil sige, at den europæiske lov via Google skal gælde for hele verden.

Om det skriver Kent Walker:

»Vi – og en lang række menneskerettighedheds- og medieorganisationer (…) – mener, at dette strider mod de fundamentale principper i international lovgivning: at intet land bør have ret til at lægge sine egne regler over på borgere i et andet land, især når det handler om at linke til lovligt indhold. Det vil opmuntre andre lande, blandt andet mindre demokratiske regimer – til at prøve at lægge deres værdier ned over andre borgere i resten af verden.«

Desuden, tilføjer han, repræsenterer sagerne en trussel mod offentlighedens ret til at have adgang til lovlig information.

Du kan læse hele blogindlægget her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Povl Hansen

EU regler gælder i EU
ligesom af USA regler gælder i USA, og USA kan derfor ikke tvinge Microsoft til af udleverer data der opbevares i EU

Hvis EUs regler pludselige bliver globale, vil USA også lave globale regler, også skal Microsoft udleverer data.

Bliver spændnde af se om EU igen dummer sig utroligt gevaldigt meget

Maciej Szeliga

EU regler gælder i EU
ligesom af USA regler gælder i USA, og USA kan derfor ikke tvinge Microsoft til af udleverer data der opbevares i EU

Hvis EUs regler pludselige bliver globale, vil USA også lave globale regler, også skal Microsoft udleverer data.

Bliver spændnde af se om EU igen dummer sig utroligt gevaldigt meget


Så enkelt er det ikke...

Firmaet er underlagt den lovgivning som er i det land dets hovedsæde befinder sig i så rent principielt kan USA spærre topcheferne for Apple/Google/Microsoft inde for at ikke udlevere data som befinder sig i EU. Det er ikke nået så langt udelukkende fordi Amazon, Apple, Google og Microsoft er så store som de er og firmaerne ville forsvinde fra USA hvis det skete - og på den måde ville det forhindre adgang til data.

Desuden ved vi slet ikke om USA ikke får de data - lige så snart de har passeret firewallen i datacentret ved vi ikke hvor de reelt set er - vi kan kun se det som selskaberne vil vise os - de kan replikere alt data til USA hvis de har lyst og vi vil aldrig opdage det eller det hele kører i USA og det er kun firewallen som står i England, Irland eller Tyskland.

CIA og NSA har før udført utænkelige operationer så dette her er ikke noget problem.

Log ind eller Opret konto for at kommentere