Vil du skærpe din jobværdi i 2018? Disse it-discipliner skal du brushe op på

Vil du skærpe din jobværdi i 2018? Disse it-discipliner skal du brushe op på
Illustration: DI.
Er du kommet lidt bagud med dine it-færdigheder, er det måske en god idé at kaste dig over de seneste udviklingsmetoder og muligheder.
Reportage2. januar 2018 kl. 05:13
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ifølge regeringen ser vi ind i en nærmest katastrofal mangel på it-medarbejdere. Hypotesen er, at der i 2030 vil mangle omkring 19.000 it-specialister i Danmark. Et svimlende tal, der til dels bygger på de mange nye muligheder, som den moderne teknologi tilbyder inden for blandt andet cloud-tjenester, Internet of Things og virtual reality.

Områder, hvor det i dag er vanskeligt at støve en decideret kandidatuddannelse op, og det derfor også bliver en udfordring for virksomhederne, hvis de gerne vil være med på den nyeste teknologi, forklarer stifter af it-headhunterfirmaet Recruit IT Jesper Buch-Rønne:

»Det gør det jo sværere for virksomhederne. Men sådan er det, når der kommer en ny teknologi - så halter det efter med uddannelse, der understøtter den nye teknologi. Det giver en stor efterspørgsel på entusiasterne, der kaster sig over de nye teknologier, og dem, der ikke er med her, de bliver sat på bakken,« siger han.

I Dansk Industri deler de regeringens bekymring for manglen på it-medarbejdere og peger på, at manglen kan få stor betydning for dansk erhvervsliv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Digitalisering er jo en turbo, man kan give alle virksomheder. Om det er et savværk, et bryggeri eller en vognmandsvirksomhed, så bliver de bedre virksomheder af at være mere digitale. Det er gået op for rigtig mange af dem, og derfor skal de nu ud at ansætte nogle, der kan hjælpe dem med at blive digitaliseret. Og så er det rigtig ærgerligt for dem, hvis det er gået op for dem, at digitaliseringen er godt og kommet for at blive, og de så ikke kan ansætte dem, der skal hjælpe dem med at blive det. Det er et kæmpe problem for dansk økonomi, at it-specialisterne mangler,« fortæller fagleder i DI Christian Hannibal.

Nye teknologier

Ifølge it-headhunteren Jesper Buch-Rønne er der allerede i dag en meget bred efterspørgsel på it-arbejdskraft. Det gælder både fra virksomheder i it-branchen og udenfor.

»Der efterspørges stort set alle teknologier - ikke kun fra Microsoft, men også i stigende grad open source og Linux. Virksomhederne har brug for backend, fullstack og frontend. Ikke så meget databasedelen, men det er også blevet en meget integreret del af de andre områder, og meget af det ligger også i cloud-tjenester som Amazon eller Azure. Både Amazon og Azure er en del af det, man skal kunne i dag. Der er ikke en af vores kunder i dag, der ikke tænker cloud ind i det, de laver,« siger han.

Hurtigere systemudvikling

Det er ikke kun specifikke tekniske kompetencer, der bliver behov for.

Udviklingstiden er i dag under pres, så der er behov for it-medarbejdere med erfaring med hurtige (agile) udviklingsmetoder og scrum, men også DevOps, hvor udvikling og drift af systemerne går hånd i hånd, så er du på udkig efter et nyt job, var det måske en god idé at supplere dit cv med viden inden for netop disse metoder.

»Der er ikke en af vores kunder i dag, der ikke tænker cloud ind i det, de laver,« siger stifter af it-headhunterfirmaet Recruit IT, Jesper Buch-Rønne.

»Der er en tydelig tendens i virksomhederne til at gå væk fra vandfaldsmodellen og over til scrum og continuous delivery / continuous integration. Hele den del er noget, man skal kunne i dag. Alle virksomheder taler om det, mange har gjort det, og endnu flere er på vej til at blive mere agile. Det er nogle nye færdigheder, der skal til. Det kan være rigtig svært for dem, der har været i branchen i 20 år at sætte sig ind i det her. Måske mest fordi de ikke interesserer sig for det,« uddyber Jesper Buch-Rønne.

Projekter udskydes

Den akutte mangel på it-arbejdskraft betyder for mange virksomheder, at de har problemer med at få de rigtige kandidater til stillingerne.

Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Statistik har hver anden virksomhed, der forsøgte at rekruttere it-specialister sidste år, haft svært ved at finde dem, de gerne ville have.

»Virksomhederne ansætter, så godt de kan, og kan de ikke få de højtuddannede kandidater, så må de se, om de kan finde en anden, der kan løse opgaven på et tilfredsstillende niveau. Er det en tilpas vigtig opgave - og det er det jo tit - så går du lidt længere ned ad listen og ser, hvordan opgaven ellers kan løses. Men det er klart, at virksomhederne har svært ved at få dem, de helst vil have,« siger Christian Hannibal fra erhvervsorganisationen og peger på, at der er beslutninger eller projekter, der udskydes, fordi det ikke er muligt at få de rette eksperter.

»Så der er opgaver eller projekter, der ikke kommer i gang i virksomhederne, fordi det er umuligt at få de folk, de har brug for,« siger han.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger