Vil du have en IPv4-adresse? Så stil dig om bag i køen

USA's IP-register har nu igangsat en venteliste til de anmodninger, de ikke kan opfylde

Det skriver Computerworld.

Den nordamerikanske organisation Arin har nu så få IPv4-adresser tilbage, at de i går måtte bede en ansøger om at vente. Der var ingen blokke af adresser, der var store nok til at tilfredsstille ansøgerens behov.

Problemet har været forudset i lang tid, og nu er det ifølge Arins direktør, John Curran, en realitet. Det er et skridt på vejen imod en total udtømmelse af Internet Protocol Version 4-adresser - den type, som de fleste enheder på internettet stadig bruger. IPv4 har i alt cirka 4,3 milliarder adresser og de såkaldte 'free pools', som administreres af officielle myndigheder såsom Arin i USA og Ripe i Europa, er tæt på at løbe tør.

Læs også: Nu løber USA også tør for IPv4-adresser

Der er kun omkring 150.000 adresser tilbage hos Arin, som er en af de 5 sådanne myndigheder i verden, der uddeler IP-adresser. Nogle adresser vil blive frigivet, når indehaveren nedlægger sin forretning eller stopper med at betale regninger, og der vil blive frigivet nogle ekstra adresser fra den globale pulje drevet af IAANN. Det er dog uklart, hvor mange adresser der vil komme fra de to kilder.

IPv4-manglen kommer samtidig med, at behovet for adresser ifølge Arin er stigende. Den øgede efterspørgsel og det begrænsede udbud kan ifølge Curran lede til en total udtømning inden for de kommende uger.

Læs også: Nu er det alvor: Dansk rationering af IPv4-adresser lige om hjørnet

Den eneste rigtige løsning ifølge Arin er IPv6 - det nye system, som tillader et næsten ubegrænset antal adresser. Mere end 1 billion adresser for hver kendt stjerne i universet siger gruppen. Nogle af de større navne på internettet anvender allerede IPv6 i dag, mens andre it-afdelinger har udsat overgangen, fordi det er en tidskrævende og besværlig affære.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Christian Nobel

"mens andre it-afdelinger har udsat overgangen, fordi det er en tidskrævende og besværlig affære."

Det store problem er nok mere hos ISP'erne end hos it-afdelingerne.

En rigtig god begyndelse ville være hvis ISP'erne opdagede at der faktisk er noget der hedder IP-V6

  • 7
  • 1
#3 Martin Kirk

men det passer jo ikke, selvom ISP'er og DNS servere skiftede i morgen til IPv6, så ville der stadig være milliarder af linjer kode som er bygget på at strikke IPv4 adresser sammen.

dernæst en helvedes masse netværksudstyr som ikke kan finde ud af IPv6 som skal opgraderes / skiftes.

og til sidst, så er IPv6 ikke nemt at forstå for de fleste. IPv4 DNS, Gateway og IP adresse er nemt når adresserne er til at huske, hvilket gør det nemt at lære og at konfigurere.

alt i alt er det lidt af en udfordring at skifte over :(

  • 1
  • 5
#4 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Der er et fint åbent marked hvor du kan købe IPv4 adresserum. Der er basalt set to slags, PA og PI. Den første Provider Aggregatable (PA) bruges af LIR members, dvs medlemmer hos ARIN, RIPE NCC, APNIC, AfriNIC, LACNIC - som os, Solido Networks. Vi kan købe en /24 for ca. 13kkr - og det ved jeg fordi vi har testet det. Ulempen er at man skal være LIR og det koster EUR 2000 i oprettelse og EUR 1500/år fremover i medlemsskab af RIPE NCC.

Hvis man skal have Provider Independent (PI) skal man op med lidt mere, men har dem så uanset om man er medlem/LIR eller ej. Jeg har fået tilbud på /24 PI til EUR 3500 ~26kkr - engangsbeløb.

Prisen afhænger også af udbud, hvis man skal købe en /16 er prisen en anden.

Der er selvfølgelig også nogle der er nemme at huske, en af dem var næsten så nem som 8.8.8.8, og der var prisen EUR 10000!

PS @Martin Kirk, der er IPv6 i coren af internet. Alle de store transitudbydere understøtter det. Edge må selv vælge og selv kæmpe med det ... man ligger som man har redt! Hvis du har købt nyt netværksudstyr indenfor sidste 5 år og IKKE bedt om IPv6, så er det din egen skyld!

mht at huske det, så får man som LIR en /32 - der er nem at huske, fordi den er ens for ALLE dine IPv6 2a02:9d0 for mit vedkommende. Derfra laver du selv planer og kan vælge identifiers og subnets som du lyster.

Derfor har eksempelvis ns1.gratisdns.dk IPv6 adressen 2a02:9d0:3002:1::2 - der består af min 2a02:9d0 plus nogle tal jeg selv har valgt.

Hvis du snakker om clienterne med auto IPv6, så har de nogle mere tilfældigt udseende adresse, ligesom DHCP - dont worry, dont think about it.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere