Vil af med Windows og Google: Rusland bruger mia. på egen søgemaskine og Linux

De offentligt ansatte i Rusland kan se frem til at skulle bruge et Linux-baseret styresystem fremover. Også en særlig russisk søgemaskine er der bevilget statslige rubler til.

Farvel til Windows og Googles søgemaskine. Det kan på længere sigt blive konsekvensen af et nyt russisk projekt, som skal munde ud i Ruslands eget styresystem og søgemaskine til alle offentligt ansatte.

Og der er sat penge af til at gøre visionen til virkelighed:

Informationssamfunds-projektet, som udviklingen af et nationalt styresystem hører under, får bevilget 10 milliarder rubler om året, svarende til knap 2 milliarder kroner.

Pengene skal dog også bruges til digitalisering hos de russiske myndigheder. Det skriver Moscow Times.

Styresystemet, som er tiltænkt alle statslige organisationer og statsejede virksomheder, vil blive 90 procent Linux, forklarer en embedsmand fra Ministeriet for kommunikation og presse, og udbredelsen vil ikke ske ved tvang, men gennem frit valg.

Opgaven kommer i udbud i starten af 2011, og det nye russiske styresystem er forhåbentligt klar højst et år efter, lyder planen.

Udover et alternativ til Microsofts styresystemer omfatter pakken også udvikling af en særlig national søgemaskine for Rusland. Her er der afsat 600 millioner kroner til udvikling.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Carsten Olsen

Godt gået af Russerne. De viser os her i vesten hvordan det skal gøres. Det skal blive spændende at se resultatet om nogen år.

Det bliver også spædende at se hvor meget de leverer tilbage til OS projekterne(upstream). (Om det er noget vi andre kan have glæde af)

Dette burde der have været et vestligt land som havde forsøgt sig med for mange år siden. Men nej her i vesten er vi jo ikke innovative og fremadrettet. (Det er kun noget (Venstre)regeringen påstår vi er)

 • 0
 • 0
#5 Christian W. Moesgaard

Yep. Ønsker dem held og lykke med det projekt.

Lyder dog ikke som nogen dum idé at implementere Linux i de offentlige kontorer, men jeg tror mere det er et oprør mod USA (det er jo russerne vi har med at gøre...) end det er af kærlighed til Linux.

Desværre...

 • 0
 • 0
#7 Thomas Watts

Det er jo Rusland...

Statsejet virksomhed (in all but name) med kommende monopol på OS og søgemaskine i landet. Efter høflig "anmodning" til russiske pc-leverandører om at lægge det på og ikke vestlige OS.

Statslig bagdør til alle maskiner, der kører dette.

Styring, censurering og monitorering af netaktivitet samt.

Herligt projekt. Det er i princippet godt at se denne slags projekter, men helst med en kunde, der ikke er en plim-stat.

 • 0
 • 0
#9 Ida Jacobsen

Selvom jeg er pro linux, alternative søgemaskiner etc, ser jeg dette som en foruroligende styring af data frem for en innovativ tilgang til IT. En russisk statsudviklet browser er noget man skulle betale mig for at bruge, og jeg er ret spændt på hvilket interessant censursystem de mon indlægger i den. Linux OS er måske en smule mindre foruroligende, men det lugter stadig af for meget topstyring og datakontrol/isolering for mig.

Rusland bærer stadig præg af at være et diktatur, deres håndtering af systemkritikere og journalister er direkte uhyggelig, og deres nyeste lov om at deres efterretningstjeneste uhindret kan 'gribe ind' mod hvad de regner som ulovligheder, uanset begrundet mistanke eller anden rettighedsbeskyttelse, er direkte skræmmende.

Mix den lov med en statsudviklet browser, og enhver søgning på antirussiske termer kan let ses som en ulovlighed, der skal gribes ind imod - hvad det så end betyder (gulag?).

Det er for mig at se en farlig cocktail, der mere minder mig om stasimetoder, end om en forfriskende tilgang til IT.

 • 0
 • 0
#10 Thomas Watts

Loven siger faktisk, at FSB (tidl. KGB til de uindviede) må tage folk med på stationen på "mistanke om forberedelse af forbrydelse" eller "hindren af statsmagtens arbejde".

Med andre ord "du ligner een, der går og tænker på at lave noget slemt, kammerat!" Snup.

Eller overfor journalister, der undersøger korrupte embedsmænd... "hindring af statsmagtens arbejde!" Snup.

Synd, hvis det bliver "succeshistorien" for Linux :p

 • 0
 • 0
#11 Anders Sørensen

Personligt tror jeg projektet er til at kunne styre og kontrollere data, ligesom bla. Ida skrev. Derudover vil jeg tro at de 2 milliarder der er afsat til det godt kunne bruges bedre andre steder.

 • 0
 • 0
#12 Thomas Watts

Det er vigtigt at forstå, at Ruslands økonomi er til hundene, og at landets selvforståelse stadig er, at det er en stormagt.

Putin har for nyligt klandret Aeroflot for at benytte udenlandske fly i deres flåde (Boing, Airbus) istedet for russiske. Tak Gud for det, siger vi, der nogle gange flyver dertil (deres udenrigsfly er international standard - intet der... indenrigs, derimod... gys).

Sagen bunder dels i, at russiske penge strømmer ud ad landet, og ikke støtter russiske (statslige) virksomheder. Samtidig er det et enormt prestigetab for landet, at de ikke engang selv vil benytte det lort, de fremstiller... go figure.

Så ud over, at FSB får herlige værktøjer til at holde hånd i hanke med kritiske røster i samfundet, så er det i høj grad et penge og prestigespørgsmål for Rusland. Man VIL være en stormagt, og så kan man sgu ikke bruge amerikanernes IT-systemer. Det er jo pinligt. Og fætter Vanya i departementet skal jo have sit sjette sommerhus på Krim bygget færdig, så hans kick-back fra de statsstyrede virksomheder skal lige i vejret...

 • 0
 • 0
#15 Lars Kr. Lundin

Det er jo Rusland...

Statslig bagdør til alle maskiner, der kører dette.

Med et proprietært styresystem fra USA må enhver PC-ejer spørge sig selv om der ikke allerede findes en statslig bagdør - fra USA.

Som indicium på at denne tankegang ikke er unødigt paranoid kan man se i kilderne til http://en.wikipedia.org/wiki/NSAKEY

Så uanset hvor meget man kan beklage de russiske tilstande, så virker ønsket om frihed fra et udenlandsk, proprietært styresystem rationelt.

Kineserne fik iøvrigt samme ide for flere år siden: http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Flag_Linux

 • og var der ikke også en lignende historie fra nord-Korea ?
 • 0
 • 0
#17 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Jeg kan da ikke se andet, end at hvis det er en open source-implementering, så må det være nemmere at diagnosticere overvågning? Jeg ved ikke, hvordan det ligger med Red Flag og Nova. Det skulle jo helst ikke ende med Apple-agtige forhold. Jeg kan ikke se andet, end at jo mere åbent et system man anvender, jo bedre er oddsene for at tage systemet til gennemsyn.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere