Vigtige overvågningskameraer i terrorsag lå allerede i frit tilgængeligt register

18. februar 2015 kl. 14:0416
Nogle af de overvågningskameraer, som politiet måtte bruge tid på at køre rundt og lede efter under terrorangrebene i København, var allerede tilgængelige i et crowdsourcet register.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Politiet måtte ud og lede på gaderne efter overvågningskameraer under terrorangrebene i København i weekenden for at finde gerningsmanden.

Det tog dyrebar tid at lokalisere kameraerne og få fat på ejerne, hvilket har fået et samlet register over offentlig tv-overvågning på politiets ønskeliste.

Nogle af de kameraer, som politiet ifølge Københavns vicepolitiinspektør blev nødt til at køre rundt og lede efter i forbindelse med terrorangrebene, kunne dog allerede findes i det offentligt tilgængeligt register Kamera Spotter. Registeret blev lavet af avisen Information i 2012.

Ud af de i skrivende stund 2.284 registrerede overvågningskameraer befinder sig blandt andet det kamera på Kildevældsskolen på Østerbro i København, som filmede gerningsmanden bag terrorangrebene skifte køretøj fra en stjålen bil til en taxa. I alt er der registreret fire overvågningskameraer på Kildevældsskolen. Politiet var blevet opmærksom på området omkring skolen, fordi det havde fundet gerningsmandens flugtbil på en nærliggende vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også i området omkring Mjølnerparken på Nørrebro, som var et centralt sted i efterforskningen, var der opgjort adskillige overvågningskameraer i registeret.

Det står i skarp kontrast til politiets tidligere udmelding om, at politiet altid må ud og bruge tid på at lede efter kameraerne manuelt, fordi de ikke optræder i et fælles register.

»Sådan gør vi altid. Det er vi nødt til,« har vicepolitiinspektør for Københavns Politi, Jens Møller Jensen, tidligere sagt til Politiken.

»Et register kan være et godt supplement i forhold til eventuelle kontaktnumre, men det sparrer os desværre ikke for at skulle ud på gader og stræder for at lokalisere overvågning – vi kan ikke tillade os den luksus at stole på et register – det vil jo aldrig være bedre end de data, der er lagt ind og ikke mindst vedligeholdt,« siger ledende politiinspektør for Københavns Politi, Jørgen Skov, i en mail til Version2.

Kan crowdsourcing hjælpe med efterforskning?

Kamera Spotter er både tilgængelig som en web-tjeneste, hvor man på et danmarkskort kan få et overblik over, hvor der er opstillet overvågningskameraer. Derudover findes det som apps til Android og iOS, hvor brugerne kan bruge GPS’en og kameraet i telefonen til at ‘tagge’ overvågningskameraer.

Der er stadig et stykke vej fra tjenestens 2.284 registrerede kameraer til de anslåede ca. 500.000 overvågningskameraer, som er opstillet i Danmark.

Flere politiske røster - heriblandt retsordførerne fra Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne - har luftet et ønske om at debattere muligheden for at oprette et register med placeringer af overvågningskameraer samt navne på kontaktpersoner.

Der har tidligere været et fælles register, som dog blev afskaffet i 2007.

Hvis Kamera Spotter-kortet ikke virker, tryk på + i højre side og vælg OpenStreetMap.

Opdateret den 19. februar 2015 kl. 16.05 med udtalelse fra Københavns Politi

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
18. februar 2015 kl. 22:42

Hvor lang tid gik der fra de første skud var løsnet, til gerningsmanden lå død? Såvidt jeg kan læse blev det første skud løsnet omkring 15:30 lørdag, og gerningsmanden var død 05:30 søndag. Det er altså ikke særlig lang tid hvis du spørger mig. Jeg synes det er en fuldt tilfredsstillende reaktionstid.

Hvor lang (kort?) tid forestiller politiet og deres overordnede sig, at det havde taget hvis politiet havde alle beføjelser de ønsker sig ?

Men jaja lad os da endelig udnytte frygten her og nu til at komme endnu et skridt nærmere det totale overvågningssamfund ;)

11
18. februar 2015 kl. 23:37

Hvor lang tid gik der fra de første skud var løsnet, til gerningsmanden lå død?
Såvidt jeg kan læse blev det første skud løsnet omkring 15:30 lørdag, og gerningsmanden var død 05:30 søndag.

Meget enig, det her er ikke nogen mirakelkur.

At finde ud af hvor mange CCTV kameraer der er på Ydre Østerbro er den mindste del af arbejdet. Derefter skal der skaffes adgang til optagelserne (de skal opbevares sikkert, så ikke hvem som helst kan give adgang), og sidst men absolut ikke mindst, skal der være politifolk som gennemser optagelserne.

At efterlyse vidner som har set gerningsmanden på Ydre Østerbro (hvor flugtbilen blev fundet), enten ud fra et foto fra Krudttønden eller et signalement ud fra vidneberetninger (alle CCTV fotos var ret sløret), fordeler "overvågningsarbejdet" på flere personer.

Og vi skal stadig huske, at det var en taxachauffør (et vidne) som gav politiet adressen på Nørrebro.

Jesper Lund Næstformand, IT-Politisk Forening

15
19. februar 2015 kl. 14:42

Ja, men de fandt taxachaufføren via cctv:

Politiet finder en flugtbil på Ydre Østerbro. I løbet af lørdag aften undersøger de S-tog sporene (trafikken er afbrudt), og de gennemsøger kolonihaver i nærheden. Samt de operationer som ikke har været i medierne. Det ligner en systematisk gennemgang af mulige flugtruter fra det sted hvor flugtbilen blev efterladt.

Mon ikke efterlysning af den eftersøgte hos taxaselskaberne var kommet på banen, også uden et CCTV billede som viser mistænkte i nærheden af en taxaholdeplads ved Kildevældsskolen?

12
19. februar 2015 kl. 10:36

Det er korrekt det kun vil være en lille del af arbejdet at skabe et overblik over hvor CCTV kameraer er placeret.

Al det efterfølgende arbejde med at kontakte ejere og gennemse timevis af optagelser er et arbejde der tager timer hvis ikke døgn.

Men vi udvikler allerede værktøjer der kan beregne hvilke CCTV kameraer der potentielt kan indeholde optagelser samt indsnævre tidspunkter og danne lister over hvilke personer der skal kontaktes. Hvert minut tæller når man skal lave en hurtig opklaring, så derfor kan jeg godt se fordelene ved at registrere alle CCTV kameraer.

Samo Olsen Direktør, Mapicture ApS

14
19. februar 2015 kl. 12:00

Men vi udvikler allerede værktøjer der kan beregne hvilke CCTV kameraer der potentielt kan indeholde optagelser samt indsnævre tidspunkter og danne lister over hvilke personer der skal kontaktes. Hvert minut tæller når man skal lave en hurtig opklaring, så derfor kan jeg godt se fordelene ved at registrere alle CCTV kameraer.

Der findes også værktøjer til ansigtsgenkendelse o.s.v. Bare koble alle kameraer op på nettet og send billederne ind til en central computer. Så vil der kunne laves en database med hver eneste danskers færden, som ret nøjagtigt kan tracke os. (næsten lige så godt som google!)

Informations register var offentligt, Jeg tvivler på at Politiet er interesseret i at det register de skal have til rådighed også skal være offentligt. Det ville jo give kriminelle en potentiel mulighed for at snige sig udenom kameraerne.

Vi har selvfølgelig intet at frygte. Vi har alle rent mel i posen og intet at skjule. Der er jo heller ikke nogen af os som står op og tisser på toilettet, så bare sæt kameraer op der også. Der skal også sættes mikrofoner op, så man kan sikre sig at vi kalder børnene hen i stedet for han og hun. Vi har intet at frygte, det er til vores alles bedste.

9
18. februar 2015 kl. 20:07

Skal vi ikke skyde på et snarligt videologningsdirektiv, der påbyder alle ejere af registrerede overvågningskameraer at opbevare data i en årrække. Fx et meget brugbart format som hver 500. frame.

6
18. februar 2015 kl. 16:28

Det er fint at kunne se, hvor der sidder nogle enkelte kameraer. Men det er vel næsten det mindste problem, at finde kameraerne.

Det må være væsentligt mere tidskrævende for Politiet, at finde frem til, hvem der har adgang til kameraets data. På en skole er det måske rimelig let. Men et privatejet kamera i f.eks. en virksomhed? Hvis der ikke er nogen på kontoret indtil mandag morgen, så er det ikke nødvendigvis særlig let at finde ud af, hvordan man får adgang til data. Formålet med et register må være at få kædet kamera sammen med dataadgangsansvarlig, i højere grad end det er at kæde kamera sammen med position.

5
18. februar 2015 kl. 16:19

Lidt om hvorfor I mangler et kortlag ved indlæsning. Information lavede Kameraspotter i 2012 og brugte som standard ved indlæsning, et kortlag fra et firma der hedder CloudMade. CloudMade har trukket sig ud af kortbranchen i 2013, derfor dødt kort lag.

Hvis Information fikser dette og vælger fx OpenStreetMap som standardlag, så skulle der ikke være flere problemer.

4
18. februar 2015 kl. 15:36

Jeg ved at naboen har nogen inde i haven, man kan ikke se dem fra vejen, men derfor kan man jo godt lige putte dem på kortet. Sådan et kort kan jo desværre bruges på flere måder.

3
18. februar 2015 kl. 14:56

Nogle gange kan det virke selvfølgeligt for os andre. Hvis man søger på "overvågningskameraer i danmark", kommer Informations site op i top-5 af resultaterne. Så ville politiet da have sparet en del værdifuld tid.

8
18. februar 2015 kl. 17:09

Nu indeholder Kamera Spotter jo kun et subsæt af alle de kameraer der findes, så selvom den indeholder nogle af de vigtige kameraer, så ville politiet jo stadig være nød til at tage ud og kigge efter andre kameraer.

7
18. februar 2015 kl. 16:33

Jeg tror at mange sysadmins kan sætte sig i Politiets sted i denne sitation.

Når katastrofen virkelig rammer, så går man ud fra den eksisterende, eventuelt uskrevne, håndbog i katastrofehåndtering. Når man finder grænserne for håndbogen kommer man videre i bedste brute force and ignorance-stil (typisk her man begynder at genstarte services på må og få). Først når alt andet er fejlet smider man benene op på skrivebordet og tænker over om der er kilder til information man har overset.

Dagen efter evaluerer man så på indsatsen. Hvilke problemer kunne man ikke løse med de eksisterende værktøjer og hvor skal håndbogen skrives om. Hvis chefen står og ånder en i nakken ryster man hurtigt et notat indenholdende forbedringsforslag sammen. I bedste fald får man derefter sat sig ned og gennemarbejdet listen af forbedringer, i værste fald vil chefen og ledelsen styrte ud at købe første og bedste produkt der lyder til at dække beskrivelsen.

Så politiet har identificeret et manglende værktøj i deres katastrofehåndbog. Heldigvis har vi allerede to kilder til de manglende information, dels Informations service og dels den godkendelse af overvågning som politiet allerede skal foretage.

Hele problemet er at gøre en eller begge dele til et værktøj som politiet kan bruge i krisesituationer. Muligvis bare et spørgsmål om at opdatere katastrofehåndbogen.

1
18. februar 2015 kl. 14:38

Er det kun her http://kameraspotter.information.dk/ er lidt mangelfuld? - I både IE og Chrome, mangler jeg kortet. Jeg kan godt se markeringerne af kameraerne.

Men jeg kan forestille mig registeret skal udbygges lidt mere. Der burde f.eks. være adresse og kontaktoplysninger mm., så Politiet ikke bagefter skal spilde tid på at finde dem, hvis de skal have fat i billeder fra kameraerne.

2
18. februar 2015 kl. 14:43

Som det også står i bunden af artiklen, så virker kortet, hvis du trykker på + ude i højre side af kortet og vælger OpenStreetMaps. Tror ikke Information har opdateret det på det sidste, men måske det får en revival nu.

/Elías, V2