»Vidtrækkende« nedbrud rammer det britiske sundhedssystem efter cyberangreb

8. august 2022 kl. 13:306
NHS Nightingale Hospital Yorkshire and the Humber
Illustration: Mtaylor848/Wikimedia Commons.
En underleverandør til det britiske National Health Service (NHS) er ramt af et cyberangreb, der forårsager stort nedbrud i akuttelefonen.
Artiklen er ældre end 30 dage

111-akuttjenesten i National Health Service (NHS) (det offentlige sundhedssystem i UK, red.), der kan sammenlignes med 1813-akuttelefonen i Region Hovedstaden, er ramt af et stort nedbrud som følge af et cyberangreb mod underleverandøren Advanced.

Det skriver Bleeping Computer.

Læs også: Det britiske parlament dropper TikTok af frygt for kinesisk data-snageri

»Der er et stort nedbrud i et computersystem, der bruges til at henvise patienter fra NHS 111 Wales til praktiserende læger uden for åbningstid. Dette system bruges af Local Health Boards til at koordinere disse tjenester for patienter. Det igangværende nedbrud er betydeligt og har været vidtrækkende, hvilket påvirker hver af de fire nationer i UK,« skriver Welsh Ambulance Services i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Ofre for NemKonto-svindel kan nu få kompensation hos Digitaliseringsstyrelsen

Chief Operating Officer i Advanced, Simon Short, fortæller åbent til BBC, at en sikkerhedshændelse har resulteret i nedbruddet.

»Vi kan bekræfte, at hændelsen er relateret til et cyberangreb, og som en sikkerhedsforanstaltning isolerede vi straks alle vores sundheds- og omsorgsmiljøer,« siger han til BBC.

Bleeping Computer vurderer, at der sandsynligvis er tale om et ransomware-angreb.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
10. august 2022 kl. 23:55

Er det virkelig så svært: 1) At lave disse store edb systemer så robuste at uautoriserede personer forhindres i at tilintetgøre driften af systemet ?? 2) At sikre robuste Back-up systemer, som absolut IKKE kan tilintetgøres af hackere ?? Måske man burde ansætte en maskiningeniør til at designe et mere robust system til både problem 1) og 2). EDB specialister har gjort ihærdige forsøg på at løse opgaven i de seneste 5 til 10 år. Tydeligvis med begrænset succes. En maskiningeniør har den fordel at han ikke er præget af den vanetænkning som er en del af EDB specialisternes DNA. Min egen Back Up er designet på en måde så den ikke kan hackes. Det skyldes at min BU harddisk opbevares i en skotøjsæske. I tilfælde af at der er brug for Back Up'en så klones harddisken til en 3' harddisk. Hvorefter den originale HDD lægges tilbage i skotøjsæsken.

6
11. august 2022 kl. 21:32

Min egen Back Up er designet på en måde så den ikke kan hackes. Det skyldes at min BU harddisk opbevares i en skotøjsæske. I tilfælde af at der er brug for Back Up'en så klones harddisken til en 3' harddisk. Hvorefter den originale HDD lægges tilbage i skotøjsæsken.

Problemet er vel ikke kun at sikre at backupen "ikke kan hackes", men at forhindre at personer/organisationer/stater kan komme ind i systemerne. Hvis ubudne gæster gennem længere tid har ændret/overskrevet en del af filerne, er backupen kun af begrænset værdi - for hvilke filer er intakte, og hvilke er fejlbehæftede?

4
11. august 2022 kl. 08:12

Er det virkelig så svært

Svært, njaa. Men ledelsen kigger normalt ikke på andet end omkostningen. En maskiningeniør vil ikke gøren nogen forskel hvis ledelsen ikke vil betale.

5
11. august 2022 kl. 13:15

Mærsk har sat pris på hvad angrebet med ransomeware løb op i. Og det var et KÆMPE beløb. Det problem vil en leder gerne betale mange penge, for at få elimineret en gentagelse. Jeg har mere en fornemmelse af at EDB branchen ikke har kunnet fremskaffe en teknisk løsning så et evt. ransomware angreb kun får minimal skadelig påvirkning. Og så systemet kan være oppe og køre igen efter max. 24 timer.

1
9. august 2022 kl. 12:31

ackere, der angriber hospital- og sundheds-it burde få tabt noget tungt ned over fingrene, og nægtes lægehjælp.

2
9. august 2022 kl. 12:46

Leverandører til sundheds sektoren og andre kritiske system som ikke magter at sikre deres systemer burde få tabt noget tungt ned over fingrene, og nægtes lægehjælp.