Video-succes sætter Yousee-servere under hårdt pres

Med en fordobling af brugen på to måneder slås Yousee for at følge med efterspørgslen på video-on-demand. I travle perioder bliver nogle kunder afvist, når de vil have serveret film eller tv.

Da tredje afsnit af Borgen rullede over skærmen i søndags, valgte tusindvis af danskere at spise aftensmad uden hast og bruge 'start forfra'-funktionen på Yousees boks. Dermed blev der sendt et separat video-stream af Borgen ud til hver enkelt af disse kunder.

Start-forfra-tricket gav den hidtil største belastning for Yousees video-on-demand-tjenester, som også tæller leje af film, og nogle gik derfor forgæves. Det forklarer Tom Eltzholtz, afdelingschef for den tekniske afdeling i Yousee.

»Så kommer der en besked om, at der ikke er nok kapacitet lige nu. Men de kan prøve igen lidt senere, og så vil det fungere,« siger han.

LÆS OGSÅLynhurtige servere sørger for on-demand-tv fra Yousee

Kapaciteten bliver løbende udvidet, men målet har aldrig været at dimensionere systemet, så det kan følge med i alle tænkelige travle situationer. Der vil være lokale flaskehalse, hvor nogle vil blive bedt om at vente lidt, forklarer afdelingschefen.

»Når der er mest travlt, kan man jo også risikere, at en biografforestilling er udsolgt, eller at man ikke kan få forbindelse på mobiltelefonen. Men det er altså ikke typisk med vores video-on-demand, at folk må vente. Det sker kun for nogle enkelte kunder,« siger han.

Fordobling efter kampagne
Kampagner for video-on-demand-tjenesten på det seneste har betydet en heftig vækst. På to måneder er forbruget fordoblet, og det er også den primære forklaring på, at Yousee-serverne kan have svært ved at følge med hele tiden.

I søndags blev der serveret 30 gigabit video pr. sekund fra Yousees video-tjenester, og det svarer omtrent til 7.500 samtidige brugere.

Det får Tom Eltzholtz til at udråbe tjenesten, som gik i luften i marts 2009, til en vaskeægte solstrålehistorie.

»Vi investerede stort i det, uden at vide hvordan kunderne ville tage imod det, men nu er det jo blevet en succes. Så jeg er ikke ked af, at vi oplever høj belastning,« siger han.

Der er omkring en halv million Yousee-kunder med den rette boks derhjemme, og Tom Eltzholtz vurderer, at cirka hver tiende bruger tjenesten.

Film og tv-udsendelser bliver streamet ud fra en samling Sun-servere, fordelt over hele landet. Hver server rummer i dag 48 terabyte storage, svarende til 24.000 timers tv i fuld kvalitet, og 128 gigabyte ram som buffer.

Men Sun-serveren med filsystemet ZFS viste sig i praksis at være så hurtig, at bufferen nærmest var unødvendig. Hver diskserver kan således sende 6 gigabyte af sted pr. sekund.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Jesper Krogh

Man skal læse mellem linierne.. og gætte lidt også.

Der står servere forskellige steder i landet.. altså må den samlede trafik ud af dem være 48 GBit.. der er ingen oplysninger om hvor mange.

Så har der sikkert sneget sig en stavefejl (eller hvad man kun kalder det) ind i sidste linie.. jeg tror hver disk sidder på 6Gbit/s SAS og ikke GB/s.

Så med 48/6 = 8 server med 6Gbit sas og et disk system der kan fylde sas forbindelsen.. så er der leveret 48gbit/s uden at bruge ramcachen til noget. (sådan er det dog næppe i praksis).

... ren spekulation :-)

Jesper

  • 0
  • 0
#3 Tommy Bjerg

Når der er mest travlt, kan man jo også risikere, at en biografforestilling er udsolgt

...ja, men er der udsolgt skal man ikke betale for en plads til forestillingen :)

OnTopic: Jeg syntes deres system er pisse sejt, det virker dog som en utrolig klodset måde at sende video til kunderne, men det er vel indholds-udbyderne der bestemmer "kompleksiteten"/Beværlighederne.

  • 0
  • 0
#4 Jesper Lund

OnTopic: Jeg syntes deres system er pisse sejt, det virker dog som en utrolig klodset måde at sende video til kunderne, men det er vel indholds-udbyderne der bestemmer "kompleksiteten"/Beværlighederne.

Jeg kan ikke rigtigt se hvordan YouSee skulle gøre det anderledes. Der er kun coax kablet frem til kunden, og kapaciteten på dette coax kabel skal deles mellem alle kunder på samme CMTS.

Rent teknisk bliver der dannet en separat digital kanal hver gang en kunde starter cinema, start forfra eller TV arkiv. Disse kanaler bliver krypteret til dit Viaccess smartcard så du er den eneste som kan se det (i hvert fald cinema, men muligvis ikke de andre ting?), men de bliver udsendt til alle på CMTS'en. Hvis man har en PC DVB-C modtager eller Dreambox kan man scanne nogle underlige digitale kanaler som er YouSee's VOD indhold.

Hver 8 MHz analog kanal er et DVB-C mux med en kapacitet på lige i underkanden af 40 Mbps. Hvis der skal reserveres bare 4 Mbps til hver kunde (video, audio, subtitles, plus lidt overhead), kan der kun være 9-10 kunder per mux, og der er grænser for hvor mange mux'er YouSee kan og vil afsætte til VOD. Kapaciteten på CMTS'erne deles med analogt TV (hvor hver kanal æder 8 MHz i shitty kvalitet), DVB-C kanaler hvoraf hele fuldpakken udover grundpakken ligger både krypteret og ukrypteret [1] samt internet og telefoni.

version2 artiklen kommer ikke rigtig ind på hvor begrænsningen ligger, men mit gæt vil være antallet af bruger-specifikke digitale kanaler til VOD indhold, og i så fald vil det være en lokalt problem (begrænset til din CMTS).

[1] Der skal være plads til både YouSee Clear (ingen kort) og salg af kanaler enkeltvis uden om pakkerne (Favorit).

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere