Video på nettet kræver fildeling

1 kommentar.  Hop til debatten
Video til millionvis af brugere via internettet kræver peer-to-peer-teknologi. Det er budskabet fra en række nye websites, som vil gå Youtube i bedende.
15. februar 2007 kl. 12:49
errorÆldre end 30 dage

Hvis man skal udsende video i bare en nogenlunde kvalitet til millionvis af brugere på nettet, må brugerne hjælpe til med udsendelsen, skriver Light Reading.

Det er påstanden fra en række nystartede websites, som vil gå i Youtube's fodspor.

Det er den eneste omkostningseffektive måde at gøre det på, siger direktøren for det nystartede video-site Veoh.com til Light Reading, og peger på, at Youtube allerede bruger anseelige beløbsstørrelser på at bringe video i en temmelig grovkornet kvalitet.

Google siger nej

Et andet firma, Azureus, vil satse på at vise film i høj opløsning. Azureus producerer en klient til fildelingsteknologien BitTorrent, som er karakteriseret ved ikke at benytte centrale servere. Firmaet vil benytte en tilrettet udgave af denne teknologi til at udsende video via dets website Zudeo, der går i luften i løbet af foråret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En tredje spiller på markedet er Joost, som har danske Janus Friis blandt sine bagmænd. Joost vil benytte erfaringer fra peer-to-peer-telefonitjenesten Skype til at levere video via fildeling.

Men der er delte meninger om, hvorvidt internettet overhovedet kan bruges til at distribuere video i høj opløsning til millionvis af brugere. På konferencen Cable Congress, som blev afholdt i starten af denne måned i Amsterdam, sagde Googles topchef for tv-området, at nettet slet ikke kan skaleres op til at være i stand til at vise video i tv-kvalitet til store skarer af brugere.

Google mener derimod, at kabel-operatører skal inddrages for at løse problemet, og tilbød selv at indgå i sådanne samarbejder.

1 kommentar.  Hop til debatten
Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
15. februar 2007 kl. 14:12

Selvfølgelig er det ikke nødvendigt at bruge fildeling – men hvis video over nettet for alvor skal rykke, vil det af skaleringsmæssige grunde være nødvendigt at flytte indholdet tættere på brugerne.

Allerede i dag benytter store websites sig af decentral placering af indhold forskellige steder på nettet. Det samme kan man naturligvis gøre med video, hvad man faktisk allerede gør i dag.

Når Joost og lignende vil bruge fildeling, er det udelukkende, fordi de ikke selv vil afholde de nødvendige omkostninger til distributionen af video. I stedet vil de tørre den pris af på brugerne.

Det er måske fair nok, når det drejer sig om indhold, brugerne ikke skal betale for, men det holder bare ikke i praksis, fordi belastningen af de enkelte brugeres linjer og pc'er ikke vil være jævnt eller rimeligt fordelt.

Kunder placeret på en forbrugsafregnet linje kan komme til at betale en stor forbrugsregning, selv om de ikke selv ser særlig meget video. Husker udbyderne at fortælle brugerne det?

Endnu bedre bliver det, hvis man som bruger skal betale for indhold distribueret via fildeling. Har man så tænkt sig at lave et system, der giver kontant udbetaling til de brugere, der kommer til at deltage i distributionen?