Video: Microsoft drømte om tablets, stemmestyring og skyen allerede i 2000

Illustration:
Før dotcom-boblen brast, og Longhorn løb af sporet, havde Microsoft i 2000 sat kurs mod de integrerede tjenester, som konkurrenterne i dag er kommet selskabet i forkøbet med.

Microsoft havde fat i den rigtige vision for en fremtid, hvor tjenester forbandt pc'er, tablets og mobiltelefoner, og hvor deling og samarbejde understøttede arbejdsprocesser. Det var i 2000, hvor Microsoft udlagde visionen i en serie af videoer på en konference, men trods de mange næsten perfekte forudsigelser, endte Microsoft med at se konkurrenterne udføre idéerne først. Det påpeger Bloomberg-journalist Dina Bass.

Videoerne skulle vise, hvordan Microsoft forestillede sig en verden, hvor brugerne skiftede mellem pc'er tablets og mobiltelefoner og også havde integration med tv og anden elektronik.

Demonstrationen af stemmestyring af en pc er næsten identisk med Apples markedsføring af stemmestyringen Siri til iOS.

Problemet for Microsoft var imidlertid, at teknologierne ikke var på plads i form af eksempelvis lette tablets og smartphones eller tilstrækkeligt kraftige bredbåndsforbindelser.

Samtidig blev it-branchen kort efter ramt af dotcom-kollapset, og da konkurrenter som Apple, Google og Facebook begyndte at røre på sig, var Microsoft travlt optaget af at redde sig ud af Longhorn-projektet (skrottet efterfølger til Windows XP, red.) og få kerneprodukterne tilbage på rette spor.

I videoerne kan man blandt andet se deling af videoklip, som først slog igennem med Youtube og deling af dokumenter på arbejdspladsen, som var én af de få ting, Microsoft fik realiseret i form af Sharepoint.

Se et sammenklip af videoerne hos Bloomberg

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Christian P. Broe Petersen

Eller software til dem - længe længe før alle de andre. Der hvor de så blev overhalet var, at det var PC software, hvor man skulle hakke sig rundt med en pen, hvis ellers man kunne ramme de mikroskopiske ikoner. Apple gjorde det jo så bare brugervenligt, og det har brugerne en tendens til at kunne lide. Så jeg vil ikke helt give ret i det der med at det var hardwarens skyld. Min første Qtek 2020 (nu HTC), som kom i 2004 mindede ret meget om dagens smartphones med en 3½" skærm og touch. Men problemet var det der med at man skulle bruge pen, og det var næsten umuligt at ramme især Microsoft krydserne i hjørnet af programmerne.

 • 1
 • 0
#4 Helge Frisenette

https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=apples+knowledge+na...

Ved ikke om alle videoerne kommer frem (der er mere end een), men det her er altså fra 1987. En af de involverede personer Alan Kay, havde sin Dynabook i tankerne siden slutningen af 60erne. Dynabooken, som er en tablet med radio kommunikation, touchskærm mm. og forestillede han sig, langt bedre software end det vi har i dag. En model af den software var Smalltalk i 70erne på den stationære Alto. Smalltalk som blev kopieret, totalt misforstået og udvandet af Sun og diverse andre giganter. Derfor sidder vi med misfostre som Java, C#, C++ og Flash i dag.

Ligeledes i dårlig kvalitet: http://www.mprove.de/script/88/apple/futureshock.html

Se også på IBMs Simon som er den første kommercielt tilgængelige smartphone i moderne forstand, funktionsdygtig i 1992, med mange af de features vi tager for givet i dag.

De her ideer har være laaang tid undervejs fra mange mange fronter. I virkeligheden er det mærkeligt at de ikke er slået an før. Noget som uden tvivl kan tilskrives det faktum at computerbranchen er langt den mest konservative og stive af alle de tekniske.

Meget pinligt at hr. Sandal lader til ikke at kende til alt den prior art (eller måske lader som om?).

 • 1
 • 0
#5 Daniel Udsen

Var alle de ting egentligt ikke standard i space opera shows som star trek før den første PC blev fremstillet. Skyen er jo i princippet bare en moderniseret timeshare/mainframe arkitektur. og tablets/stemmegenkendelse går vel endnu længere tilbage.

Apple har på mange måder mere levet af at rebrande hvad andre havde på prototype stadiet på de helt rigtige tidspunkter, og er vel mere modehus end teknologi inovator i den sammenhæng.

 • 2
 • 0
#6 Finn Christensen

Apple har på mange måder mere levet af at rebrande hvad andre havde på prototype stadiet på de helt rigtige tidspunkter, og er vel mere modehus end teknologi inovator i den sammenhæng.

Apple som modehus kan jeg godt se, men Microsoft foretog jo på samme tid det sammen, men foretrak i utallige år kun rebrand af software..

Kan snart ikke huske utallige 'opfindelser', der er rebrand... forlæng gerne listen ;)

For Microsoft var start og første rebrand MS-DOS. Koden under navnet 86-DOS købt af udvikler Seattle Computer Products, bedre kendt som QDOS (Quick and Dirty Operating System). 'Quick and Dirty' ikke usædvanligt siden da - desværre.

Regnearket MS Excel ligeledes rebrand af SuperCalc, StarCalc og lignende fra 1980'erne

Skrivebordet (GUI) og mus kendes allerede hos Xerox's PARC udviklingslaboratorium. Her 'lånte' Steve Job ideen til rebrand sin Apple GUI og Microsoft 'lånte' selvfølgelig til rebrand af Windows GUI.

 • 1
 • 0
#7 Helge Frisenette

Som sagt, slut 60erne er perioden hvor de første ideer om tablets, som vi forstiller os dem i dag kom frem. Bla. i den originale Star Trek, 2001 a Space Odyssey og Alan Kays ideer. Derefter var der adskillige ideer, koncepter og modeller, hvoraf Apple som sagt var blandt de første, bla. med Knowledge Navigator videoen og modeller fra starten af 80erne: https://www.google.com/search?q=tablet+apple+1983&client=safari&rls=en&t...

En nævneværdig færdiggjort forfader til tabletten er Rands GRAIL system, som kørte med en stationær tablet og en stor kaligrafisk skærm tilbage i 1966, lavet hovedsageligt til flowchart diagrammer. Den havde symbol og håndskrift genkendelse, der er næsten alle efterfølgende forsøg på samme langt overlegent.

Den første markedsførte tablet er GRIDPad fra 89: http://oldcomputers.net/gridpad.html Jeg er temmelig sikker på, at jeg er stødt på en der er ældre som var rettet mod hospitalsbrug, men kan dog ikke lige finde den lige nu.

Med andre ord, tablet ideen opstod længe længe før, og blev virkeliggjort, microsoft havde vist den mindste interesse.

Apple "rebrandede" ikke Alan Kays gruppes Smalltalk interface. De tog nogle af grundideerne, fordi de var bleve inviteret til at se dem af Xerox, netop med henblik på dette (Xerox havde en ret stor aktiepost i Apple), og ændrede dem på en række områder så det kørte hurtigere og var mere forbrugerorienteret (ikke nødvendigvis på en god måde i det lange løb). Mac interfacet indeholdt mange helt unikke ideer, som microsoft kopierede uden blusel.

Excel er ikke en rebrand af Supercalc. Excel, som startede på Mac og havde sine to første år dér, var en konkurrent til Lotus 123, som igen udkonkurrerede Visicalc.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere