Video: Københavnske læger skærer fremtidens it-device ud i plast

Region Hovedstaden vil med brugerdrevet innovation og rapid prototyping påvirke udviklingen af den PDA, læger og sygeplejersker skal have i kittellommen. It-direktøren er begejstret.

Der bliver både klippet, klistret, leget med former og med brugergrænseflader, når læger og sygeplejersker fra Region Hovedstaden bliver taget med på råd om, hvordan deres kommende smartphone, tavle-pc, netbook eller PDA skal se ud.

Eller noget helt femte midt imellem.

Christian Koerner er regionens innovationskoordinator og står bag forsøget med at udvikle fremtidens kliniske device.

»I stedet for, at patientens blodtryk skrives på en lap papir, som så senere tastes ind i computeren på kontoret, kan det overføres direkte fra blodtryksmåleren til devicen. Vi har regnet ud, at den slags rationaliseringer kan spare en halv time til tre kvarter hver dag,« siger Christian Koerner, der også holdt oplæg om emnet på Digitaliser Danmark 2011-konferencen i Århus.

Arbejdet skal munde ud i et helt nyt apparat, der kan klare alle de opgaver og krav, brugerne har formuleret i en række workshops.

»Det handler både om, hvad den skal kunne, og hvordan den skal se ud. Vi sætter brugerne til at skære modeller i plast, mens de sætter ord på deres tanker. Så optager vi det hele på video, og de bånd er en guldgrube af informationer,« siger Christian Koerner.

Galaxy Tab og iPad slået af smartphone

En af de ting, der blandt andet er kommet frem ved at se videooptagelserne igennem, er størrelsens betydning.

For når brugerne sad i mødelokalet med saks og papir, var den foretrukne størrelse på apparatet noget i retning af en Samsung Galaxy tavle-pc eller en iPad. Den store skærm gav dem det bedste overblik, mente brugerne.

Men efter modellerne så var skåret ud i plast og ilagt små blyklodser i for at give den korrekte vægt, var det alligevel modellen i smartphone-størrelse, der løb af med sejren ude 'i klinikken', dvs. rundt hospitalernes afdelinger.

»At være lille og handy viste sig i den sidste ende at være vigtigere end at have det store overblik. De fleste valgte 'convenience' frem for ergonomi. Og så er man også ude over bekymringen over, om apparatet falder ud af kittellommen,« siger Christian Koerner.

It-direktøren i Region Hovedstaden, Jan Kold, er ophavsmanden til ideen om at bruge rapid prototyping og brugerdrevet innovation, som han har hentet hjem fra firmaet IDEO i USA.

»Det er så fedt. Med rapid prototyping tager det en tredjedel af den tid, det ellers ville have taget. Vi har timevis af film med oceaner af gode ideer til alle mulige andre forbedringer, som vi sagtens kan lave. Det giver virkelig grobund for optisme,« lyder det fra en begejstret Jan Kold.

Vil påvirke producenterne

Hverken Jan Kold eller Christian Koerner mener dog ikke, at Region Hovedstaden som konsekvens nu skal til at være hardwareproducent. I stedet er håbet at gøre producenterne opmærksomme på behovet og markedet.

»Hvis vi skal indkøbe 20.000 enheder, så tror vi godt, vi kan komme i dialog med producenterne. I første omgang tager vi det på markedet, der kommer tættest på ønskedrømmen. Men vores resultater er ikke slet ikke unikke for dansk hospitalsvæsen, og derfor har vi i sinde at gå til producenterne og lave en decideret leverandørpræsentation,« siger Jan Kold.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Dennis Schwartz-Knap

Når jeg ser videoen sidder jeg med en følelse af at der mangler noget. Det virker lidt som om at man går højt op til at finde den rigtige form og størrelse end at se HW og SW som to enheder.

Jeg kan ikke se hvorfor HW formfaktoren skulle spille nogen rolle, hvis man laver softwaren platformsuafhænig f.eks. med en webapp. og på den måde kunne de enkelte selv bestemme deres formfaktor. Ydermere vil det være nemmere at udvikle videre på konceptet da man ikke har lagt sig fast på en bestemt hardware.

 • 0
 • 0
#2 Jakob Damkjær

Hvad med at se på de erfaringer nogen der faktisk kom med på tåget da det kørte for et par år siden har gjort sig istedet for at arbejde med klippe klistre og blyloder... Havde de virkeligt ikke råd til at gå ud og skaffe faktiske pader og tabs og mobiler til deres workshop ? Hvilken leverandør ville ikke ha bøjet sig bagover for at levere prøvemodeller til den workshop ?

Der findes en korrekt teknisk betegnelse for det her initiativ og det er "uprofesionel klippe klistre spild af af travle menneskers tid".

Der er lavet indkapslinger til mobiltelefoner og pader af alle afskygninger så de sikkert kan anvendes i klinisk sammenhæng.

Desuden er der også lavet Apps og backoffice middelware som binder mange mange legacy systemer sammen i et samlet interface så alt er tilgængeligt lige i doktorens og sygeplejerskens hånd.

"Hvis vi skal indkøbe 20.000 enheder, så tror vi godt, vi kan komme i dialog med producenterne. I første omgang tager vi det på markedet, der kommer tættest på ønskedrømmen."

Jup de kan sikkert få et godt tilbud... men at tro at i kan få lavet noget særligt mht form og features til så nær microskopisk en ordre det vil jeg godt nok se før jeg tror på det og hvad er det store formål med det ?

Stock modellerne i pade og smartphone kategorierne har vist sig at være fine løsninger hvis de får en tilstrækklig tilpasning med en passende case. Desuden er der flere af dem der er godkendt til medicinsk brug af FDA en godkendelse som enhver dims som skal bruges ville skulle gennemgå den danske variant af før det ville kunne benyttes aligevel noget som er rigtig rigtig dyrt og som aldrig ville blive gjort for en så lille ordre.

Spild af tid at prototype noget som det her. 100% af den tid som blev brugt her kunne ha være brugt bedre på at udvikle software som kan binde de dusinvis af legacy platforme der findes i det danske sundhedsvæsen sammen i en sikker og brugervenlig App.

eller lave noget middelware så de kan tale med de hospitals apps der allerede findes...

Som den her http://www.airstriptech.com/Portals/_default/Skins/AirstripSkin/tabid/55...

Eller en studietur for udviklere, læger og plejepersonale til Toronto

http://www.apple.com/iphone/business/profiles/mt-sinai/

Der findes sikkert mulighed for at lave noget ligende på android men gad ikke lige bruge tiden på at finde det når jeg vidste hvor det var på iPhone.

IT gruppen på Mt, Sinai hospitalet byggede selv Vitalhub der integrere 66 applikationer i ET interface... prøv at ta en snak med dem de vil sikkert være glade for at hjælpe.

og nu inkorporeret så de kan dele deres kompetence med andre http://vitalhub.com

Mystisk at kalde noget der er yesteryear for inovation... Det her er noget der skal addapteres til danske stadarder og derefter indkøbes, der er intet eller meget lidt der skal "opfindes" og at tro man skal købe eller få specialfabrikeret noget hardware til den løsning er meget nær idioti i denne tid og vil kun resultere i et vendorlockin af episke proportioner. En omkostning som det danske sundhedsvæsen har kendt længe med det nær totale windows lockin der er fakta idag.

mvh Jakob

 • 0
 • 0
#3 Deleted User

Field research og brugerdreven innovation som er de metoder, der anvendes i regionens projekt ER vejen frem, når velkendte teknologier (smarte mobile devices) skal tages i anvendelse i eksisterende arbejdsgange.

Både i forhold til implementering i eksisterende arbejdsprocesser, brugervenlighed og indsigt i potentialet for smartere processer er man nødt til at tage udgangspunkt i brugerne.

Det, som fagpersonalet udvikler og definerer er deres drømme-arbejdsredskab.Det de skal ende op med er et konkret værktøj, som skal være baseret på en cost-benefit-analyse af forholdet mellem drømmen og de mulige alternativer. Det vil sige at det meget vel kan være et standardprodukt med små modifikationer.

Hvis man var startet i den anden ende, med at købe iPhones og så bestille en app, kunne man slet ikke forløse potentialet.

 • 0
 • 0
#4 Søren Jespersen

Videoen starter med at vise at login på computeren tager for lang tid.

Derfor vil man opfinde en masse ny hardware og software.

Men hvad med at kigge på det grundlæggende problem i stedet? Login tager for lang tid. SÅ GØR DET HURTIGERE! Hvis de basale IT-systemer på hospitalerne faktisk fungerede slap man for meget af det her lort. Og hvis det tager for længe at hente notater frem på en computer, hvad sker der mon så når det skal køre over en endnu langsommere trådløs forbindelse til en enhed med endnu færre krafter?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere