Video: Her bliver MobilePay undertrykt af Apple Pay

31. oktober 2017 kl. 05:1240
Video: Her bliver MobilePay undertrykt af Apple Pay
Illustration: MI Grafik.
Det kan være særdeles vanskeligt at kontrollere, præcis hvilken betalings-app man ønsker at bruge som forbruger, viser Version2's test.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Version2's journalist har gjort MobilePay klar til betaling - men det er Apple Pay, der dukker frem og ender med at kommunikere med terminalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Remote video URL

40 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
40
11. november 2017 kl. 09:47

Tror faktisk det ville være mere effektivt at lægge stregkoden nedad. Så slipper ekspedienten for at vende varen for at scanne den på pladen som sidder under og foran ;)

Men ellers er jeg helt med dig her. Der er større udfordringer hvor den digitale udvikling kan gøre en forskel. VISA-kortet fungerer sådan set fint - især efter indførelsen af NFC-chip. Det er altså svært at gøre særligt meget nemmere med mobilen - og så virker det på samme måde i stort set alle butikker.

38
2. november 2017 kl. 10:44

Det kommer i høj grad an på om det er en vare der er konkurrence om at sælge.

Hvis Tesla sælger sine biler med tab, så er det jo ikke noget de kan blive ved med til evig tid, på et tidspunkt vil investorerne stoppe med at hælde flere penge i det sorte hul.

Men jeg kan forstå at fordi enkelte specifikke produkter afviger fra normen, så kan det bruges som bevis for at pris og omkostningsniveau ikke hænger sammen.

37
2. november 2017 kl. 10:40

Tesla er et godt eksempel på at den (kun) har den pris markedet kan bære. Den burde have en højere salgspris, jvf. underskuddet i Tesla Motors

Et andet eksempel på det samme, hentet fra vores egne himmelstrøg, er fra B&O, som kan læses her

Et eksempel på at salgsprisen snildt kunne være lavere kan ses på Apple’s nærmest vulgære overskud på iPhone-salget, som kan læses her og her

Selvom det åbentbart er provokerende for nogen vil jeg fastholde at salgsprisen på et produkt ikke er direkte forbundet med omkostningsniveauet for varen, men af produktets udbud og efterspørgsel! Undtagelserne er selvfølgelig de tilfælde hvor der f.eks. er monopol-lignende tilstande (tidligere tiders Dankort-løsninger ), eller hvor der er lovregulering (energimærkning af bygninger )

Omkostninger forbundet med betalingshåndteringen er blot en del af de øvrige udgifter i forbindelse med at have en virksomhed som bør indregnes i dækningsbidraget. Hvis man begynder at udskille og pålægge nogle omkostninger direkte på den enkelte vare, er man temmelig naiv, hvis man tror varen bliver billigere og prisen bliver mere gennemskuelig. PBS-betalinger er et godt eksempel, hvordan den samlede købsoplevelse/ydelse er blevet dyrere. - Priser på el og flybilletter er andre eksempler

36
2. november 2017 kl. 07:46

Så grunden til at en Tesla koster 1 million og en Aygo koster 80.000 er ikke at Aygo'en er et ringere produkt som er ekstremt meget billigere at fremstille og at udviklingsomkostningerne er delt ud over RIGTIGT mange købere af (Aygo, Citroen C1 og Peugeot 107), men det er bare fordi Tesla har valgt at den skal være dyrere ?

35
1. november 2017 kl. 19:29

Nej - overhovedet ikke. Kig på ejendomspriser, bilpriser, kreditforeningslån, mælk, øl, sodavand, mineralvand på cafe'er, mærkevare-produkter osv., osv.

32
1. november 2017 kl. 17:31

Du har set viedoen?
Spørgsmålet er ikke om det er nødvendigt, men MobilePay anviser det i app'en.
"Hold den hen mod betalingsenheden."

Selvfølgelig er det spørgsmålet. Det er i hvert fald hvad min kritik går på. Det er forkert anvisning eller brug af teknologien!

Så artiklen burde efter min mening være, nej det er ikke et problem at vælge mellem Apple Pay og MobilePay - du skal bare gøre det rigtigt. Og som du gør klart for mig, ikke at følge MobilePays fejlagtig anvisning. Igen, min "kritik" var på journalistikken og hvordan denne artikel var skruet sammen. I stedet for at hælde benzin på bålet, så kom med en objektiv "undersøgelse" og vis hvordan det kan lade sig gøre at vælge imellem dem.

Det er der måske ikke så mange antal læsninger i men fedt for dem der gerne vil have muligheden for at benytte begge betalingsmuligheder!

31
1. november 2017 kl. 16:09

Jeg vil nu mene at en given vare koster det som sælgeren kan få for den, jvf. princippet om udbud og efterspørgsel. Et eksempel: Jeg kendte en tøjhandler der på et tidspunkt havde svært ved at sælge nogle t-shirts til kr. 300 pr. stk. Men efter han havde sat prisen op til kr. 500 gik de som varmt brød. De var købt i London til ca. 25 kr. stk!

30
1. november 2017 kl. 11:09

indirekte dine gebyrer på Apple Pay

Alt udstyr, gebyrer osv. som forretninger anvender for at sælge deres varer, er omkostninger på lige fod med deres indkøb af varer og løn til personale. - Så ja, vi betaler alle sammen - ellers tjener butikken ikke penge.

Jeg er fx med til, at betale for de bluetooth-plader der er tilføjet betalingsterminalen for at understøtte MobilePay, selv når jeg bruger kreditkort eller Apple Pay, eller for den sags skyld betaler kontant.

I øvrigt er forretnings betaling til kreditkort udbyder den samme, uanset om jeg anvender mit kort (ikke et Dankort) direkte i terminalen eller via ApplePay.

29
1. november 2017 kl. 07:23

Så du tror varens pris og omkostninger er direkte forbundet?

27
31. oktober 2017 kl. 22:06

Hvorfor kan man ikke se Mobilpay boksen i videoen?

Ved i hvordan de virker?

Apple pay skal over NFC dankortterminalen. Mobilepay skal over bluetooth, bluetooth boksen.

Den bliver tydeligvis holdt over NFC dankortterminalen her, faktisk kan man ikke engang se bluetooth boksen. i videoen.

25
31. oktober 2017 kl. 21:34

Når jeg har lagt alle varer på båndet så går jeg til betalings terminalen, indfører mit chip dankort, taster pinkode og begynder at pakke mine varer. Når jeg jan se at ekspedienten er ved at være færdig så returnerer jeg til terminalen, lægger min finger på den grønne knap og så snart hun siger beløbet så svarer jeg "på beløbet" og så snart beløbet fremgår af display så trykker jeg OK og så er transaktionen overstået på 2 sekunder.

Jeg lægger også mine varer med stregkoden opad og kontrollerer bommen inden jeg forlader butikken efterfølgende.

Ikke særligt Fancy men mindst lige så hurtigt som æbleskrog eller andre betalings løsninger

24
31. oktober 2017 kl. 21:23

Apple Pay dukker da først op på telefonen, når det manuelt aktiveres via Touch ID på den video.

Har man sikret sig, at der overhovedet er Bluetooth i den terminal?

Andre har da skrevet, at de fint kan betale med MobilePay - også når "Betal fra låst skærm" er aktiveret i MobilePay.

23
31. oktober 2017 kl. 19:06

Jeg mente “holder telefonen tæt nok på, evt lægger den på og fjerner den omg. igen” Nok til at de parres. Så kan jeg jo gå hen og pakke varer mens de sidste bliver scanner og så blot gøre Mobile Pay betalingen færdig når ekspedienten er klar.

Jeg må lige finde en Verofone terminal og prøve :)

21
31. oktober 2017 kl. 18:23

Det har du ret i. For at holde mig inden for tråden, så gælder nøjagtigt set samme når jeg bruger min iPhone og ikke Apple Watch.

Bemærk i øvrigt at, ved brug af Mobile Pay kan telefonen lægges på pladen imens varerne scannes og altså før ekspedienten trykker på sin betalingsknap. Det betyder at min MobilePay app og forretningens betalingsrerminal er paret. Det sker FØR betalingsterminalens chip kan aktivere ApplePay (eller kontaktløst kort)

Der er således en forskydning i tid der gør, efter min mening, at ved fornuftigt brug vil det problem artiklen beskriver aldrig blive aktuelt.

18
31. oktober 2017 kl. 17:50

Lige fra dengang jeg betalte med check, har jeg vænnet mig til, at have betalingen klar inden jeg når frem til kassen, blot for at sikre så hurtig ekspedition som mulig.

Jeg har således også hele tiden haft min MobilePay åben mens jeg lægger varer på båndet, så jeg er klar når ekspedienten beder om penge.

Jeg vælger stadig selv, hvilken app eller kort jeg betaler med, når jeg når frem til terminalen. Enten så har jeg Mobile Pay åben, og lægger telefonen på pladen, eller også sætter jeg mit kort eller AppleWatch hen til terminalen. Nogle gange lægger jeg også kontanter på disken. :)

Jeg er blevet rigtigt glad for Apple Pay. Det er hurtigt, effektivt og lige ved hånden. Og bl.a. også fordi, som jeg ser det, at vil forretningen på sigt slippe for at have dobbelt hardware (en ekstra plade ved terminalen) som jo må koste en del ekstra for dem, og i øvrigt forvirre en del når man skal finde ud af, hvor telefon, kort eller penge skal placeres.

Apple Pay har været helt gratis for mig at bruge - også allerede nu. Jeg har ikke skullet betale ekstra gebyr af nogen art - blot prisen for de varer jeg har købt.

17
31. oktober 2017 kl. 16:04

Hvis man følger MobilePays anvisning, skal man jo netop føre telefonen tæt hen til terminalen. (se video i artiklen)

Undskyld mig, men i praksis kan det umuligt være sandt! Og jeg er ret sikker på, at jeg har betalt med MobilePay uden at føre den tæt op af terminalen.

Desuden tror jeg ikke, at det er teknisk muligt, at begrænse bluetooth til kun at virke hvis man føre telefonen helt tæt på terminalen. Kan heller ikke se hvorfor man ville gøre det/fortælle den historie? Det er jo en fordel du netop ikke behøver at køre den op ad terminalen.

Så skulle det være en forbrugermissægt tilgang - at det er nemmere at forstå for forbrugeren, fordi de gør det på den måde med andre kontaktløse produkter.

Men jeg skal da nok lige teste det på vej hjem fra arbejde.

13
31. oktober 2017 kl. 11:39

Hvor f..den kan man ikke rette indlæg? Er det helt fjernet i debatten?

12
31. oktober 2017 kl. 11:38

Ret mig gerne hvis jeg tager fejl, men hvorfor holde iPhone lige over terminalen hvis MobilePay alligevel ikke har adgang til NFC chippen og kun kan bruge bluetooth teknologien?

Et samarbejde mellem Verifone og MobilePay har muliggjort betaling med MobilePay direkte på terminalerne netop ved hjælp af Bluetooth:

Burde MobilePay-bluetooth-betaling ikke virke længere væk fra terminal og derfor ikke fremprovokere NFC-betaling!? Det vil sige, man kan have kontrol over ens betaling, selvom det virker rigid.

Jeg er på ingen måde ekspert, men jeg vil umiddelbart mene at hvis Terminalen kan acceptere både NFC og Bluetooth, så burde jeg vel selv kunne vælge min betalingsform når jeg sætter telefonen tæt ved terminalen.

11
31. oktober 2017 kl. 11:38

Jeg har 3 VDK. Hvilket kort der bliver trukket penge på er tilfældigt når de ligger sammen. Det ville være rigtig rart på en iPhone at kunne sætte et default betalingsmiddel samt at kunne vælge mellem dem inden man betaler.

10
31. oktober 2017 kl. 11:36

Man har to forskellige betalingskanaler åbne på samme tid for den samme betaling. Hvilken skal vælges? NFC eller Bluetooth?

NFC er nok den hurtigste, da den bruges af de tråsløse betalingskort.

(og heldigvis betales der kun én gang ;-) )

9
31. oktober 2017 kl. 11:36

Jo, den video er altså ret misvisende. Mobilepay virker ikke med NFC chip på iPhones, og derfor giver det ingen mening at holde telefonen op foran dankort læseren. Skal man bruge bluetooth skal man jo holde den foran den sorte klods der er opstillet i en del supermarkeder (selvom de fleste er gået væk fra mobilepay og over til mobiltdankort eller deres egen app). Så helt enig med dig.

8
31. oktober 2017 kl. 11:33

Præmissen for artiklen er god, undersøgelsen er mangelfuld (mangler evidens), og artiklen forsøger dårligt nok at beskrive noget relevant. Gør nu det journalistiske arbejde ordentligt. Hvad med dem som ikke har iEnheder ...

7
31. oktober 2017 kl. 11:21

Ret mig gerne hvis jeg tager fejl, men hvorfor holde iPhone lige over terminalen hvis MobilePay alligevel ikke har adgang til NFC chippen og kun kan bruge bluetooth teknologien?

Burde MobilePay-bluetooth-betaling ikke virke længere væk fra terminal og derfor ikke fremprovokere NFC-betaling!? Det vil sige, man kan have kontrol over ens betaling, selvom det virker rigid.

Tag endelig ikke fejl, jeg synes også det er konkurrenceforvridende og klassisk Apple desværre. Men, for mig at se sat lidt på spids, så er det kun for at fremprovokere fejlen så "det-passer-ned-i-min-artikel" journalistik.

Hvorfor ikke komme med en løsning samtidig? Service to the people please

6
31. oktober 2017 kl. 11:17

Du bliver måske knap så meget fan, når du ser dine omkostninger til kortgebyrer, hvis du bruger Apple Pay i dagligvarebutikker.

Her er problemet bare, at fra 1/1-2018 må butikkerne ikke overføre gebyret på kunderne. Så når nogle kunder bruger et dyrt betalingsmiddel, kommer vi alle til at skulle dække udgiften over dyre vare.https://www.fdih.dk/nyheder/2017/april/nye-regler-om-betalinger-slut-med-at-overvaelte-kortgebyrer

5
31. oktober 2017 kl. 11:11

Magnus Bloggeren har dansket dårligt totalt !!

Hvem undertrykker hvem ?

Undertrykke hedder "undertrykt" i datid

I videoen er det Apple Pay som undertrykker Mobile Pay og ikke omvendt

Så den korrekte overskrift skulle hedde "Her bliver Mobile Pay undertrykt af Apple Pay" i stedet for "Her bliver Apple Pay undertrykket af Mobile Pay"

Tag jer lige sammen Version 2

4
31. oktober 2017 kl. 11:04

Det er egentligt underligt, at konkurrencemyndighederne ikke underkender den praksis, Og til Jeppe. Du bliver måske knap så meget fan, når du ser dine omkostninger til kortgebyrer, hvis du bruger Apple Pay i dagligvarebutikker. Jeg skal i hvert fald ikke nyde noget.

3
31. oktober 2017 kl. 08:55

Men Apple Pay virker bare ekstremt smidigt - jeg har nu brugt det den sidste uge, og jeg er fan.

Det er en ubrugelig kommentar i forhold til den problematik der forsøges belyst.

Jeg synes bestemt også det er fedt at tingene virker smidigt og hurtigt, men det er problematisk at man ikke selv har kontrol over ens egne betalingsmetoder eller sin enhed generelt.

Det er konkurrenceforvridende og kun i Apples interesse for at tilsikre sig den omsætning der vil være i de gebyrer der er forbundet med brugen af Apple Pay; og den eneste måde man fortsat selv kan bestemme om man vil betale med MobilePay eller en anden Wallet app er ved ikke at tilmelde sig Apple Pay overhovedet - hvilket i sig selv også er en begrænsning.

2
31. oktober 2017 kl. 08:06

Men Apple Pay virker bare ekstremt smidigt - jeg har nu brugt det den sidste uge, og jeg er fan.

1
31. oktober 2017 kl. 07:02

Because of its privacy settings this video cannot be played here. [Watch on Vimeo]