Video: Glem Windows 7 og OS X - 10 fingre styrer fremtidens brugerflade

Koncept-styresystemet 10/GUI giver en forsmag på, hvad vi kan vente os i fremtiden: Avanceret 10-finger multitouch i stedet for mus. Se videoen her.

Den grafiske brugergrænseflade med mus og vinduer, som Xerox opfandt for over 25 år siden, har gjort det godt. Men nu er det tid til at komme videre med nye måder at bruge en computer på, mener designeren Robert Clayton-Miller.

Han har derfor udviklet en prototype på et styresystem, der bryder med de sidste mange års måder kommunikere med sin computer på.

»Musen og vinduerne er måske de to største opfindelser i historien om menneske-computer-interaktion. Men som alle andre opfindelser er det bedst at se dem som en del af et kontinuum i stedet for endestationen,« skriver han på sin webside om brugergrænsefladen, der er døbt 10/GUI.

Titallet henviser til antallet af fingre, der kan bruges på én gang på en stor touchpad foran computeren. Ligesom det er kendt fra Apples multitouch-betjening, afgør antallet af fingre på pladen, hvad man gør. For eksempel flytter man rundt på vinduer med applikationer ved at trække med tre fingre, og zoomer hele arbejdsområdet med fire fingre.

Da begge hænder kan bruges på samme tid, kan interaktionen med computeren ske ganske snapt.

Samtidigt bliver den 2D-flade, som vinduer i traditionelle brugergrænseflader fordeles over, forenklet til en lineær streng af vinduer. Dermed bliver det nemmere at bevare overblikket, mener skaberen af 10/GUI.

Se hvordan konceptet fungerer i videoen herunder - og giv din mening om idéen i debatten.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jakob Damkjær

Nok nærmere GUI HI Design koncept, kan lynhurtigt addapteres til alle styresystemer. Mere et spørgsmål om at man skal kunne slå det til og fra.

De to eneste rigtigt originale ide i det er organisationen af vinduer så den bliver nemmere at navigere med et touchinterface og så kantfunktionen.

Gode ideer.

http://www.appleinsider.com/articles/09/10/01/evidence_of_apples_tablet_...

Så Apple har søgt om et patent på en touch plade med plads til begge hænder...

Så den ide er der nogen der fik hos et frugtfirma for ca 18 måneder siden...

Anyhows, enkelt og godt design, men ergonomisk vil det endelige foreslag med multitouch skærm med keyboard foran være en ret dårlig løsning. alt for langt fremme og trykfladen ville blive for lille til at kunne bruges med begge hænder hvis man skal række frem foran pladen uden håndledsstøtte.

Men når man tænker på hvor let det er at touch thumb type på en god touchscreen telefon skærm, så ville et stort touch keyboard ikke være helt af vejen... og med et kanttryk omdannes hele fladen til et tegnefelt.

Finger maling for the win...

En fingerplade til ende alle pegeflader og keyboards og få musen væk fra computeren.

En farve touch skærm vil blive for dyr, men lidt enkel højkontrast LED teknik til at vise keyboarded og evt "aktive felter" ville nok ikke være helt sciencefiction...

  • 0
  • 0
#2 Lars Lundin

10 finger-input fungerer ret godt med et standard-tastatur: Man har taster, der flekser og kan nemt og hurtigt skrive blind-skrift.

Så jeg tror at det almindelige tastatur med vel-placerede genveje vil vedblive at være populært - sammen med hvad man nu finder af afløsere for den rigtigt nok ineffektive mus.

Deres svar på rodet med for mange, tilfældigt placerede vinduer siger mig, at de aldrig har set en moderne[*] desktop med multiple work-spaces, hvor der i hvert work-space er et lille antal logisk sammenhørende vinduer, der altid har samme størrelse og plads, og som udfylder hele skærmen.

[*] F.eks. CDE (Common Desktop Environment) som fandtes bl.a. under HP-UX for mere end 10 år siden. Jeg husker det særligt pga. den måben det affødte fra PC-brugere, når man skiftede mellem work-spaces til browser, mail-klient, editor+compiler, test-afvikling, artikel-skrivning, PDF-læser med requirements, etc.

  • 0
  • 0
#3 Lasse Reinholt

I eksemplet de viser, hvor de har mange vinduer åbne, er de nødt til at zoome ud for at skifte vindue. Det giver følgende arbejdsgang:

1) Zoom ud 2) Søg visuelt efter nyt vindue 3) Klik på nyt vindue

Især trin 2 synes jeg, er meget irriterende. At søge efter ting med mine øjne. Man kunne sige, at det er ret "CPU krævende" for hjernen at foretage den slags grafisk mønstergenkendelse.

Sammenlign med task bar'en i Windows 7. Fordi åbne vinduer altid er synlige som ikoner, ses de (bevidst eller ubevidst) konstant i øjenkrogen. Desuden bevarer ikonerne deres rækkefølge, så man vender sig til deres placeringer med tiden. Efter et par uger er trinene blot:

1) Klik på nyt vindue

Det med at fremsøge objekter visuelt er også grunden til, at jeg ikke bryder mig om "skjul værktøjslinje".

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere