Videnskabsministeren vil aflive papireksaminer

Gennemslagspapir skal være fortid. Derfor skal Aarhus Universitet gennemføre et pilotprojekt, der undersøger mulighederne for at indføre elektronisk eksamen på universitetet.

Det skal være slut med at skrive eksamensopgaver med en kuglepen på fem lag tykt gennemslagspapir, hvis det står til videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Derfor har hun sat Aarhus Universitet til at styre et pilotprojekt, der gerne skulle afskaffe papireksaminer på landets universiteter permanent.

»Jeg har en vision om, at studerende møder et fuldt digitalt universitet fra ansøgning til undervisning og eksamen. Unge er i dag vant til at bruge it i hverdagen. Det er derfor naturligt, at eksamen svarer til de studerendes normale arbejdsformer. Vi skal blive bedre til at udnytte de digitale muligheder, og eksaminer på 5-siders gennemslagspapir bør altså være fortid inden for en meget kort årrække,« siger Videnskabsministeren i en pressemeddelelse.

Aarhus Universitet vil i løbet af 2011 afprøve den nye digitale eksamen på en del af de studerende.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Jonas Nyrup

Jeg har efter 5 kvartalers datalogi på sdu haft 6 skriftlige eksaminer, hvoraf 1 har været digital (da det var en 24 timers eksamen) ellers har resten været på gammeldags papir. Jeg ved dog, at der fuld gang i div. råd for at få indført digitale eksamener.

Synes dog spørgsmålet er: Er en digital eksamen altid bedre end en "analog" eksamen? F.eks. hvis der er skal tegnes træer, grafer, digitale kredsløb, ? Skal de tegnes på computeren? Må de afleveres som håndskrevne bilag - hvis ja, så er det jo ikke helt digitalt alligevel.

Jeg har ikke svarene, men synes det er interessant, hvordan man kan opnå en løsning, der gavner alle mest muligt

 • 0
 • 0
#6 Esben Nielsen

Det er en typisk politiker udmelding: "Alle skal gøre, som vi synes er smart, for så kan profilere mig".

Jo, jeg ville gerne have elektroniske eksamener i gymnasiet, da jeg skulle skrive dansk stil. Men i stort set alle senere eksaminer ville jeg takke nej tak på trods af, at jeg har en elendig håndskrift.

Årsag: Så godt som alle andre skriftlige eksaminer jeg har været til, har været af matematisk karakter. Dvs. afleveringen består af formler, symbolske beviser, små tegninger og relativt lidt tekst. Det vil jeg meget nødigt skulle bruge en masse tid på at skrive ind i f.eks. latex.

Det er fint nok at bruge tid på at stille tingene pænt op, når man skal lave egentligt formidling. Men det skal man jo ikke til eksamen: Der skal man kun formidle, at man kan løse opgaven overfor til nogle, som allerede har løst opgaven. Det kan man til gengæld øve i afleveringsopgaver, hvor man har tid til få det sat ordentligt op.

 • 0
 • 0
#7 Andreas Kirkedal

Uanset om tanken ikke går længere end besparing byder jeg digitalisering af eksaminer velkommen. Jeg har en forfærdelig håndskrift og det har flere gange været årsag til misforståelser til eksamen - især hvis jeg var under tidspres. Da jeg tog flere af mine eksaminer på CBS, blev der brugt gennemslagspapir og man var nødsaget til at skrive i hånden - hvilket ingen erhvervsoversætter iøvrigt gør selvom de ikke skulle gøre brug af oversættelsesværktøjer.

Hvis man så også kunne få lov til at bruge sin egen computer så er vi nået langt.

 • 0
 • 0
#8 Peter Sørensen

KU har indført en smart computerbaseret eksamen, hvor de har en hel bygning stående kun til dette formål. Bygningen er fyldt med pc-lokaler, hvor computerskærmen har en speciel film på, så det ikke er muligt at se over til sidemanden eller personen foran. Hvis der skal laves tegninger, er der en digital kuglepind og digitalt papir, hvorefter det kan copy/pastes ind i word. Og det fungere bare! I stedet for at have pensionister som eksamensvagter er det unge mennesker med forstand på computer der er vagter. Både til PC-support og kontrol.

Jeg ved fra mange af mine bekendte som læser på SDU at de benytter mellemlægspapir til alle deres skriftlige eksamener. Ofte afleverer de over 20 håndskrevne sider, hvilket resulterer i en del sjuskefejl samt masser af skrivekramper.

De de gamle nisser som ikke kan se et formål med digitale eksamener: vågn op! Man kan skrive markant hurtigere på en pc end i hånden, og der er ingen risiko for at censor ikke kan tyde dine kravetæer fordi man skrev lidt for hurtigt.

 • 0
 • 0
#9 Kasper Henriksen

Digitalisering af eksamener i matematik er nok noget af det dummeste, jeg kan forestille mig på den front.

For det første kan flertallet af studerende næppe skrive matematik hurtigt i LaTeX. Det kræver jævnlig øvelse, som man mere eller mindre kun får, hvis man tager noter på en bærbar eller på anden vis bruger det meget i det daglige. Og man må krydse fingre for, at man aldrig for brug for at lave et kommutativt diagram 1 eller et kompliceret 2-dimensionalt "net" af eksakte følger 2 i ens besvarelse...

Så hvis det partout skal være digitaliseret, bliver det formentlig noget med en del multiple choice, hvilket måske er ganske udmærket til at teste, om studerende kan finde ud af at integrere og differentiere denne eller hin funktion, men totalt mangler muligheden for at se, om de studerende kan konstruere et korrekt matematisk argument.

 • 0
 • 0
#10 Deleted User

Så mangler vi bare at Charlotte Sahl-Madsen financiere nogle strømstik på ITU.

Politikere og deres verdensfjerne ideer... de fleste universiteter eller højskoler har slet ikke fysisk kapacitet til at droppe papireksamerne.

 • 0
 • 0
#11 Jonas Nyrup

Det lyder umiddelbart som et rigtig godt kompromis. Bliver opgaven så også afleveret elektronisk eller bliver den printet ud? Hvis den bliver afleveret digitalt, er så bare som pdf? Og er der både latex og word(klon) installeret?

Kasper Henriksen

Som Niels Stahl skriver, så kan besværlige figurer tegnes på digitalt papir og så importeres i din afleveret.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere