Videnskabsministeren: Danmark skal gå forrest med IPv6

Danmark kan få en konkurrencefordel, hvis vi hurtigt kommer i gang med skiftet til IPv6. Derfor skal det offentlige gå forrest med at sætte gang i udbredelsen af protokollen, mener videnskabsministeren.

Den nye version af internetprotokollen kan blive en god forretning for Danmark. Det mener i hvert fald Videnskabsministeriet, som udpeger IPv6 som en mulighed for at skabe innovation og vækst, når flere enheder får mulighed for at blive koblet direkte på internettet.

Det skriver ministeriet i arbejdsprogrammet "Digitale veje til vækst", som blev offentliggjort tirsdag.

For at sætte gang i udbredelsen af IPv6, vil videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen derfor lancere en række konkrete initiativer, som skal få den offentlige sektor til at begynde at anvende protokollen. Hvilke initiativer, det kunne dreje sig om, er dog ikke angivet i arbejdsprogrammet.

Selvom levetiden for den nuværende udgave af internetprotokollen, IPv4, efterhånden regnes for at være mindre end tre til fire år, så er IPv6 endnu ikke særlig efterspurgt.

**Læs også: **TDC: Kunstigt åndedræt giver IPv4 3-4 år mere

Det skyldes blandt andet, at der kun er meget få indholdstjenester, som udbydes via IPv6. Hvis flere offentlige it-tjenester bliver tilgængelige via IPv6 vil det derfor kunne være med til at sætte gang i efterspørgslen i Danmark.

**Læs også: **Verizon: Skiftet til IPv6 kommer til at vare de næste 10 år

IPv6 kan ifølge Videnskabsministeriet være med til at bane vejen for at realisere mulighederne inden for intelligent styring af trafikken eller elnettet samt telemedicin.

»Disse muligheder for innovation og vækst forudsætter, at Danmark overgår til den nye internetprotokol IPv6. Ved en hurtig overgang kan der ligefrem opnås en konkurrencefordel i forhold til omverdenen,« skriver Videnskabsministeriet i arbejdsplanen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Rune Broberg

Hvis ministeren faktisk mener det her, så skal hun da bare ytre ordet "skal". Initiativer der skal gøre det "interessant" er da netop det, interessante, men så længe der ikke er krav om at der er tjenester der skal udbydes på IPv6, tror jeg ikke ministeren skal forvente at der sker noget.

 • 0
 • 0
#2 Leif Neland

Hvis det var muligt at få en ipv6-adresse uden at skulle escalere sagen igennem 3 niveauer af "kundesupport" før man støder på en, der kender en, der engang har hørt om ipv6, ville det gå lidt lettere at få udbredt ipv6

 • 0
 • 0
#5 Poul Pedersen

Selvfølgelig kan man stille krav, der er masser af lovgivning som styrer markedet idag.

Og ipv6 er kørt fast imellem isp'er og kunder som begge venter på den anden part i sagen, før "det kan svare sig" at gøre noget.

For naturligvis mangler vi ikke ipv4-adresser, der er masser som aldrig er blevet revoket, så en simpel oprydning ville klare det meste.

 • 0
 • 0
#6 Baldur Norddahl

Man kunne bruge chancen til at tvinge internetudbyderne til at implementere Source Specific Multicast: http://en.wikipedia.org/wiki/Source_specific_multicast

Det vil gøre det muligt med en helt ny klasse af tjenester. For eksempel vil hvem som helst kunne udbyde IPTV. En SD kanal vil kunne sendes fra en ADSL uanset hvor mange der ser med.

IPTV er også hvorfor markedet ikke bare selv klarer den her. De store aktører som TDC, er overhovedet ikke interesseret i at implementere teknologi, som demokratisere muligheden for at sende TV. Muligvis i direkte konkurrence med deres eget triple play produkt.

 • 0
 • 0
#7 Jens Fallesen

Der er ingen tvivl om, at SSM-understøtelse på internettet ville give nogle nye muligheder, men jeg har svært ved at se koblingen til IPv6.

SSM fungerer allerede i dag fint på IPv4 og bruges af langt de fleste bredbåndsudbydere med tv-tjenester til at levere disse via multicast.

Hele den forretningsmæssige og politiske del af multicastunderstøttelse på det store internet er en diskussion, jeg gerne tager en anden gang. :-)

 • 0
 • 0
#8 Baldur Norddahl

IPv6 skulle bare være undskyldningen for at komme i gang med multicast også.

Det er vist en fordrejning at sige at SSM fungere fint allerede i dag - hvordan kommer jeg så i gang med at bruge det selv? Doh, det kan jeg ikke. Nævn et eksempel på en SSM tjeneste der går på tværs af udbydere - det findes ikke.

Situationen er ikke ulig IPv6 - teknologien er der, men ingen er interesseret i at tilbyde det.

Skal videnskabsministeren vride armen på branchen, så kan hun ligeså godt slå to fluer med et smæk.

 • 0
 • 0
#9 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

For naturligvis mangler vi ikke ipv4-adresser, der er masser som aldrig er blevet revoket, så en simpel oprydning ville klare det meste.

Kære Poul,

Det er ikke muligt med IPv4 at understøtte det store antal enheder som er på internet idag - uden væmmelige begrænsninger som NAT eksempelvis.

Vi SKAL skifte til længere adresser. Punktum!

PS Læs evt. de andre artikler som der har været på version2 for nyligt

 • 0
 • 0
#10 Finn Gruwier Larsen

Det er muligt jeg har misforstået noget - men jeg har faktisk i årevis undret mig over hvorfor vi ikke forlængst har fået IPv6 ind i stuerne. Som jeg ser det, vil IPv6's multicasting revolutionere alt hvad der hedder TV/radio "on demand". Slut med dyre og besværlige dekodere - hvis du finder en udsendelse i programoversigten som du vil se, kan du bare købe den med dit Dankort for måske 20 kr., og så bliver udsendelsen multicastet til din IP-adresse...hvor svært kan det være? I øvrigt vil det vel få som sideeffekt at alt, hvad der hedder reklamefinansieret TV og radio vil gå nedenom og hjem - hvilket de færreste nok vil begræde...

 • 0
 • 0
#11 Erik Cederstrand

Det er muligt jeg har misforstået noget

Det har du. Multicast betyder, at du kan sende den samme datastrøm til mange modtagere på én gang, hvor du ellers kun kan sende den til én modtager.

Lige præcis med Video on Demand (VoD) er sandsynligheden for, at mange mennesker vil se det samme på præcis samme tidspunkt ikke særlig sandsynligt. Derfor vil multicast ikke hjælpe VoD.

 • 0
 • 0
#12 Baldur Norddahl

Lige præcis med Video on Demand (VoD) er sandsynligheden for, at mange mennesker vil se det samme på præcis samme tidspunkt ikke særlig sandsynligt. Derfor vil multicast ikke hjælpe VoD

Faktisk kan det godt være man kan udvikle tjenester der udnytter multicast til VoD.

Tag en tjeneste som står og afspiller den samme film i et loop. Den kan eventuelt afspille filmen i flere parallelle spor, lad os sige med 10 minutters forskydning mellem hvert spor.

Simpelt kan man så kræve af brugeren at han skal vente op til 10 minutter før filmen starter. Det er måske acceptabelt til nogle formål.

Men man kan også vælge at sende de første 10 minutter (i gennemsnit faktisk kun 5) som traditionel VoD, og derefter skifte til multicast. Du har så fra start af lyttet med på multicast strømmen og gemt indholdet i en buffer. Faktisk vil det være muligt at have hele filmen downloadet på 10 minutter med dette system.

Man kan måske gøre det endnu smartere. I stedet for bevidstløs at streame ud i blinde, så starter man en stream som i traditionel VoD men altid som en multicast kanal. Til starte med har multicast kanalen kun en lytter. Men hvis en anden vælger at se samme film, kan man bede ham om at begynde buffer fra det andre modtager.

Der må ligge nogle gode perspektiver for udvikling af algoritmer til hvordan man bedst udnytter de nye muligheder.

Hvis altså dog bare de nye muligheder faktisk var til stede :-(.

 • 0
 • 0
#13 Finn Gruwier Larsen

Jeg ved godt at multicast betyder at man kan sende den samme datastrøm til flere modtagere på én gang - det er jo ligesom det, der er pointen her. Jeg forestillede mig ikke at udsendelsen skulle blive sendt til mig med det samme (så ville man jo ikke behøve IPv6) - jeg ville skam vente til det annoncerede tidspunkt med at sætte mig tilrette i sofaen foran mit IPv6-TV...

 • 0
 • 0
#14 Einar Petersen

Hejsa

Glem din lokale tech support check

http://www.sixxs.net/main/

De kan garanteret hjælpe dig med at få en IPv6 adresse, så kom du bare i gang.

Jeg fatter simpelt hen ikke at man ikke for længe siden er begyndt at rulle IPv6 ud over alt.

1) Det gør ikke ondt

2) Du kan gøre det samtidig med at du holder fast i IPv4, dvs. køre tingene i parallel, dvs. der er minimal risiko for dig der ruller ud.

3) Du slipper i de næste mange år for at skulle bøvle med at finde frie adresser. (Selv dem der har hele X.X.X.X rækker bøvler med det)

Det er ærgeligt at Danske virksomheder, ISP'er og professionelle i så høj grad forsøger an undsige behovet for IPv6.

NAT'ning og revoke af adresser, er alt i alt blot krumspring man foreslår at foretage for at slippe for at tage et skridt ud i en verden hvor tingene bliver sikrere og i mine øjne lettere at administrere.

Danske erhvervsinteresser burde klappe i sine hænder over videnskabsministeriets udtalelse og gribe den kæmpe chance der ligger foran dem.

Håber ikke "mørkemændene" får lov til at fortsætte med at så frygt i folk omkring IPv6, lad os få smøget ærmerne op og komme i gang!!!

 • 0
 • 0
#18 Baldur Norddahl

Der vil komme et ramaskrig hvis du pludselig ikke kan tilgå nogle af statens tjenester, fordi du har en gammel router, som ikke har IPv6 support.

Jeg er bange for at der ingen forskel er om en hjemmeside er på v4 eller v6. Så hvordan skulle det kunne skabe en efterspørgsel?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere