Videnskabelige tidsskrifter afviser formler i Word 2007

Microsofts beslutning om at implementere dets eget sprog til matematiske formler møder modstand hos Nature og Science.

Mens Microsoft allerede er i vælten omkring OOXML kontra ODF for dokumentformater, så har de ansete videnskabelige tidsskrifter Science og Nature nu bragt et nyt formatproblem på banen for Office 2007.

De to tidsskrifter afviser nemlig artikler, der indeholder matematiske formler, hvis de er skrevet i Word 2007, der er den nyeste version af Microsofts tekstbehandlingsprogram.

Det skyldes ifølge ZDNet, at Microsoft har valgt at implementere dets eget format kaldet Office MathML i stedet for det allerede anerkendte Mathematical Markup Langauge eller MathML.

Microsoft argumenterer for, at brugen af selskabets eget format skyldes, at Word-brugerne har brug for at kunne indsætte eksempelvis grafiske elementer i en formel, som ikke er understøttet i MathML.

Begge formater er baseret på XML, men ifølge Science er det i den nuværende form ikke muligt at konvertere fra Office MathML til MathML.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Torben Mogensen Blogger

Det kan være en forsøg på "Embrace, Extend, Exterminate": Brug en eksisterende standard, lav dine egne udvidelser og brug din dominerende position til at sørge for at udvidelserne bliver brugt så meget, at den oprindelige standard dør og bliver erstattet af en de facto standard, som du har kontrol over.

Meningen med en standard er ikke, at den skal kunne alt, men at det den kan er brugbart og veldefineret. Hvis det med tiden viser sig at være for lidt, kan man foreslå udvidelser af standarden og arbejde frem mod en ny version. Ensidige og arbitrære udvidelser er et onde, specielt hvis de ikke er veldokumenterede.

 • 0
 • 0
#6 Peter Toft

Kors hvor er formler i MS Office det mest ringe skrammel jeg har set længe. Sjovt det bruges som et plus fra Microsofts side. Prøv det og tud - jeg har (godt nok for 3 år siden) dokumenteret hvor mange timer jeg har spildt på arbejde pga. netop formler i MS Office - og det var mange. Hvis man skriver store dokumenter, så forvent stor modgang...

LaTeX er bare så mange gange bedre - og i øvrigt med langt flottere formler i det der printes.

 • 0
 • 0
#8 Peter Makholm Blogger

Bent, er du ikke enig i at korrekte formler i meget høj grad er en kvalitetsfaktor netop når vi snakker videnskablige udgivelser?

Det er vel nærmest altafgørende at formlerne bliver korrekt gengivet i den trykte udgave.

Hvis udgiverne ikke mener at de kan kvalitetssikre deres produkt hvis konverteringen ikek med rimelig stor sikkerhed kan foretages automatisk fra det format artikler sendes ind i til det format forlaget bruger, så forstår jeg godt at de afviser artikler i disse formater.

(Dette selvfølgelig under en antagelse af at det er faktuelt korrekt at "i den nuværende form ikke muligt at konvertere fra Office MathML til MathML" og at det ikke bare er en undskyldning for at skjule over andre grunde)

 • 0
 • 0
#9 Bent Vistoft

Arh, nu var jeg jo så nødt til at bruge lidt firmatid til at kigge på hvorfor Science afviser Word2007. Problemet er kort at Word2007s DOCX-format ødelægger deres interne workflow - altså i bund og grund et opgraderingsproblem.

Man kan stadig foretage en initial submission hvis man skriver sit DOCX incl. formler ud i PDF-format, men det kan ikke komme videre i Sciences system.

http://www.sciencemag.org/about/authors/prep/docx.dtl

Automatisk konvertering af formler er efter min mening et minor issue her - formlerne kan og bliver redigeret/kvalitetschecket bagefter. Hvis artiklens videnskabelige værdi er stor nok, scanner de gladeligt ind fra stentavler.

 • 0
 • 0
#10 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Når man har brugt LaTeX til formler og rapporter er det generelt en ynk at se andet.

Når man ser et dokument fra Microsoft-produkterne kan man næsten øjeblikkeligt se hvor det fejler og at der er tale om et dokument fra netop Word.

Når vi så snakker formler i højtestimerede tidsskrifter er det vel helt rimeligt at de selv beslutter hvilket look and feel de ønsker - samt hvilke dokumentformater de betragter som værende OK. Hvis modtageren pålægges yderligere arbejde i deres interne workflow er det sgu da uhøfligt at sende i Word2007 formatet!

Ligesom jeg i min e-mail politik netop tydeligt angiver hvilke dokumenter jeg IKKE ønsker at modtage ;-)

Tænk på at hver gang I sender et dokument i .doc format kræver I at modtageren bruger penge på en licens til Microsoft - en licens som de måske ikke ellers ønsker at købe.

Der er mange gode grunde til overhovedet ikke at ville modtage .doc filer!

Se evt. listen på dette link: http://en.nothingisreal.com/wiki/Please_don't_send_me_Microsoft_Word_doc...

 • 0
 • 0
#11 Deleted User

At D. E. Knuth ikke for længst er blevet gjort til konge over hele verden, er mig en gåde! ;-) Jorden er jo ganske enkelt blevet et bedre sted efter han udviklede TeX!

Jeg har selv bruge LaTeX i en del år efterhånden, og nøj, hvor har det sparet mig både tid og dårlig samvittighed over den typogratiske kvalitet af det jeg afleverer!

Jeg har i øvrigt også lidt svært ved at forstå, hvorfor de forskellige naturvidenskabelige tidsskrifter ikke stille og roligt begynder at gå over til ret (La)TeX, for jeg ved da i hvert fald, at det er meget udbredt på Det Naturvidenskabelige Fakultet på AU. Og mon ikke også det forholder sig således på de fleste andre højere læreanstalter rundt om i verden?

Desuden er Word (og alt andet som Microsoft laver, for den sags skyld) jo kun for folk, der enten er rige eller kriminelle!

 • 0
 • 0
#12 Poul-Henning Kamp Blogger

Nu forholder det sig sådan, at der er mange typografer der ikke er enige i Knuths, i visse tilfælde meget middelalderlige, grafiske idealer og hvis man tager sig tiden til at grave det frem, så stod der faktisk en temmelig ophedet debat dengang AMS (?) begyndte at bruge TeX i deres publicationer.

Nå det er sagt, så er det største problem at "nogen" fik markedsført WYSIWYG som en god ting.

En af de ting der kan bringe mig til grådens rand er når man bladrer hurtigt igennem en PDF fil og sidenumre og andet fast sideudstyr hopper rundt som folk nu har fået pillet med det i deres WYSIWYG tingelade.

Poul-Henning

PS: De fleste der skriver dokumenter på mere end et par sider kunne med stort udbytte læse: "Bogens Æstetik & Funktion".

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere