Vicedirektør på Riget om go live for Sundhedsplatformen: »Alt gik efter planen«

Sundhedsplatformen gik i nat i drift på Danmarks største hospital. De første meldinger tyder på en god start.

»Alt gik efter planen.«

Sådan lyder det fra en lettet vicedirektør på Rigshospitalet, Susanne Poulsen, til DR Nyheder, efter at hospitalet klokken tre i nat overgik til det nye it-system Sundhedsplatformen.

»I øjeblikket har vi 800 patienter indlagt på hospitalet, og de er allesammen indlagt i den nye Sundhedsplatform, «siger hun til DR Nyheder.

Før Rigshospitalet officielt gik i luften med det nye it-system, havde 400 medarbejdere en travl aften og nat, hvor de skulle indlægge de 800 patienter i det nye system. Alt det skulle gøres manuelt, og det var et stort arbejde, fortæller Susanne Poulsen.

»Vi kunne ikke tænde Sundhedsplatformen, før det var gjort. Så det var rigtig spændende, om vi nåede det, og det gjorde vi heldigvis. Lidt i tre kunne vi konstatere, at det hele fungerede,« siger vicedirektøren og fortsætter:

»Efterfølgende samledes vi nede i vores store auditorium og sagde et par ord til hinanden og ønskede god arbejdslyst fremover med det nye system. Og så mødte vores superbrugere ind, der skal hjælpe vores medarbejdere de kommende fire uger, så de fik noget hjælp fra start af.«

Læs også: Sygehusdirektør erkender: Oplæring i Sundhedsplatformen har været for dårlig

Men selvom lanceringen gik helt efter planen, forventer Rigshospitalet ikke, at alt kommer til at gå gnidningsfrit de kommende dage.

»Det er helt nyt, så vores medarbejdere har selvfølgelig brug for lidt hjælp. Vi har derfor implementeret det op til en weekend, hvor der ikke er planlagt så mange indlæggelser,« siger vicedirektør Susanne Poulsen og fortæller, at man har udannet 1.200 superbrugere i alt, så der er support 24-7 til alle på hospitalet.

Forud for implementeringen på Riget har holdet bag Sundhedsplatformen forsøgt at give personalet et realistisk billede af de udfordringer, der uundgåeligt vil komme, når omkring 30 legacysystemer skal erstattes med en samlet platform, fortæller fagfolkene til Version2.

Systemet fra den amerikanske EPJ-gigant Epic er altså ikke en løsning, der installeres i dag, lørdag, og er fuldt færdigimplementeret på mandag.

Læs også: Lørdag nat kom Sundhedsplatformen til Danmarks største hospital: »Vores strategi er stadig rigtig«

»Det hårdeste punkt kommer efter tre-fire måneder. Det er der, hvor man har knoklet rigtig længe, og systemet stadig ikke virker helt, som man kunne drømme om, og man mister humøret,« fortæller regionsdirektør Hjalte Aaberg, Region H, til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bent Jensen

»Alt gik efter planen.« Det må man så sandeligt også håbe, hvis man ikke engang kunne finde ud af at tænde for det, så stod det sløjt til. Hvis det så også var så dårligt planlagt, eller der ingen plan B var, så det også kunne bliver " spændende," det håber jeg da ikke. Hvad hvis strømme gik, lige inden man var færdig med at flytte data.

At det gamle og nye system, så også er så inkompatibel, at man ikke kan flytte patienter, om ikke andet som copy past, og det hele skal taste og "prikkes" manuelt, kan gøre mig lidt nervøs.

Efterfølgende må man så også håbe at de indtastet data, bliver verifiseret, inden man slukker det gamle, så der ikke forsvinder et forkert ben, eller nogen får fjernet noget forneden,som de holder meget af. Ved det som de hvis kalder en "hændelse" selv om det så ikke direkte, er det nye system skyld.

 • 1
 • 2
#2 Kenn Nielsen
 • 2
 • 2
#3 Sune Buhl

Der er tale om meget store datamængder i et system der aldrig står stille. Mange ting kan (og er) heldigvis blevet konverteret automastisk, men der er begrænsninger i hvor meget der kan overføres indenfor et kort lukkevindue.

Sundhedsplatformen afløser desuden rigtig mange forskellige systemer, nogle med rigtig mange år på bagen - og igen, ingen af disse har kunne ligge stille mens man har lavet datakonvertering og migrering.

Godt starten gik så godt. Så håber vi at Region H. i de næste måneder, kan bringe SP op på det niveau der ønskes.

 • 4
 • 0
#5 Bent Jensen

"Det ville da være helt tåbeligt at sætte som spec at et nyt system skulle have grænseflade til ~30 gamle legacy stystemer der skal slukkes så snart data er ude af dem. Det lyder da som opskriften på en katastrofe"

Det synes jeg nu ikke, vi snakker jo om data ikke programmer. Du vil også gerne kunne læge gamle tekst file (txt), eller word dokumenter fra før 95/97 Eller mange andre "gamle" data ?

Din tankegang viser jo mere hvorfor nogen data konverteringer, og "edb" løsninger render helt i skoven. Hvis man startet ned den hat på. Hvis man ikke kan læse, og forstår det gamle system, som man erstatter. Hvordan har man så tænk, at have nok viden og forståelse, til at man kunne lave et nyt velfungerende system ?

 • 1
 • 1
#7 Simon Nielsen

Som artiklen du linker til også nævner, så er der i mange andre EU lande meget strengere restriktioner på, hvilke personfølsommedata, dermå placeres i udlandet, og Danmark er et af de lande, der har ret skrappe regler på dette område. Dels er der specifikke regler, der kræver opbevaring af data under dansk kontrol, og dels er der en lang række meget detaljerede regler og retningslinier i især sikkerhedsbekendtgørelsen, som der i praksis ikke findes kompetencer uden for Danmark, som kan imødekomme, så i virkelighedens verden er det ret svært at placere f.eks. danske sundhedsdata i udlandet, udenat brydemed reglerne på området.

 • 1
 • 0
#8 Anne-Marie Krogsbøll

Tak for svar, Simon Nielsen.

Det har nu fremgået af tidligere artikler om EPIC - sundhedsplatformen, at det er en del af kontrakten, at der kan sendes personfølsomme sundhedsdata til USA i forbindelse med support og udvikling. Mit gæt er, at man fra danske side mener at have sikret sig ved, at man i kontrakten har lagt ansvaret for sikkerheden i forbindelse med dette over på EPIC - men det er et gæt.

Men det var det svar, jeg for et par år siden fik fra et jysk hospital, som sendte scanningsbilleder til Spanien - at ansvaret for sikkerheden var lagt over på leverandøren af billedanalyserne.

Jeg har også indtryk af, at man i forbindelse med megen medicinsk forskning deler sundhedsdata med udenlandske forskere - det forsøger jeg i øjeblikket at undersøge, men det er ikke nemt at komme til bunds i.

Jeg kunne godt frygte (uden at være sikker), at selv om der måske er nogle skrappe regler, så er kontrollen med overholdelsen af disse måske ikke helt så skrap - og måske heller ikke nødvendigvis opmærksomheden på disse regler i forskerkredse.

 • 0
 • 0
#9 Simon Nielsen

Som jeg skrev er det svært, men ikke nødvendigvis umuligt at overføre følsomme patientdata til udlandet, inden for rammerne af lovgivningen. Med de rette juridiske aftaler på plads med en udenlandsk leverandør, kan ret meget godt lade sig gøre. Det er dog et fåtal af både danske og udenlandske organisationer, der i praksis formår dette.

 • 0
 • 0
#10 Anne-Marie Krogsbøll

Tak for svar, Simon Nielsen.

Med de rette juridiske aftaler på plads med en udenlandsk leverandør, kan ret meget godt lade sig gøre. Det er dog et fåtal af både danske og udenlandske organisationer, der i praksis formår dette.

Ja, netop. Og juridiske aftaler er en ringe erstatning for simpelthen at holde vore data herhjemme, hvor der i det mindste i teorien er en mulighed for at holde syr på dem. Når først de er sluppet udenlands, har vi meget få muligheder for at reelt sikre dem, jura eller ej.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere