Vi køber færre pc'er, tablets og smartphones - forklaringen er kompliceret

29. april 2016 kl. 13:317
Først ville smartphonen gøre pc'en overflødig, så var det tablettens tur. Men hvorfor er alle tre markeder så nu stagneret eller faldende?
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Apples seneste regnskab medførte flere dommedagsspekulationer, fordi det nu ikke blot var iPad-salget, der faldt, men også iPhone-salget. Apple lider imidlertid blot særlig hårdt under en generel tendens for markedet, viser de seneste opgørelser for salget af smartphones, tablets og pc'er fra analysefirmaet IDC.

»Pc'er, tablets og smartphones er alle faldet eller stagneret, når vi ser på antallet af solgte enheder,« siger analysechef Anders Elbak fra IDC til Version2.

I første kvartal af 2016 faldt pc-salget med 11,5 procent i forhold til året før ifølge IDC. For tablet-markedet var det globale fald på 14,7 procent. Smartphone-markedet voksede med blot 0,2 procent - reel stilstand.

På smartphone-siden har de fleste bidt mærke i, at Apples markedsandel faldt med 16,3 procent, og på tablet-siden var Apples fald 18,8 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Apple klarer sig altså generelt dårligere end markedet, men det kan til dels forklares ved, at Apple har højere markedsandele på de markeder, der er de første til at blive mættet.

For netop mætning er én af årsagerne til udviklingen i salget af personlige computere i både pc-, tablet- og smartphone-format.

»Tablet-markedet er blevet hurtigt mættet, og en to-tre år gammel iPad kan stadig opdateres, og hvis man bare bruger den til at browse internettet, så er der ingen grund til at udskifte den. Og der er ikke kommet nye brugsscenarier til. Folks måde at bruge enhederne på udvikler sig ikke så hurtigt længere,« siger Anders Elbak.

Manglen på nye brugsscenarier illustreres også ved, at producenterne er begyndt at snakke mere om nye processorer i de nye modeller, snarere end hvad enhederne kan bruges til.

»Da Steve Jobs introducerede iPad i 2010 sad han på scenen i en lænestol og talte slet ikke om teknologi. Nu taler selv Apple om, hvor mange kerner der i den nye processor. Teknologisnak har bare sjældent været befordrende for at få folk til at købe den nye model,« siger Anders Elbak.

Hybrider erstatter både tablets og pc'er

Da de første moderne smartphones kom på markedet, blev pc'en spået sin undergang, fordi man kunne klare sig med en computer i lommen. Senere blev det så den moderne tablet, der blev set som pc'ens banemand.

Lige nu ser det imidlertid ud til, at alle tre kategorier overlever, om end ikke helt i deres oprindelige form. Eksempelvis er der stadig en positiv udvikling inden for hybridenheder, der parrer tablet-formatet med pc'ens tastatur, multitasking og regnekraft.

Den kategori har Microsoft især banet vejen for med Surface, og det er sværere at trække en klar skillelinje mellem tablets og bærbare pc'er.

Det betyder imidlertid også, at hvor mange tidligere havde tre enheder: En pc, smartphone og tablet, så kan flere nøjes med en smartphone og en hybrid, der enten kan ligge mere i tablet-lejren som Apples iPad Pro eller i pc-lejren som Lenovos Yoga-serie eller Microsofts Surface Pro.

Tilsvarende kan eksempelvis de nye Office-applikationer til Android og iOS få visse tablet-brugere til bedre at nøjes med en tablet frem for at skulle have en bærbar pc.

For Apple var iPad Mini et kortvarigt hit, men den er blevet mindre relevant på grund af smartphones med skærme på op mod seks tommer, påpeger Anders Elbak.

Smartphones lever længere

På smartphone-siden er især topmodellerne udfordret af, at markedet nu er mættet, og de dyre enheder får lov at leve længere.

»Hele skiftet fra de gamle mobiltelefoner til smartphones er overstået, så der er ikke længere et marked, som smartphones kan kannibalisere på. Der er stadig dem, der skifter hver gang, men der er også mange, som beholder deres smartphone i tre-fem år,« siger Anders Elbak.

Når markedet er mættet, så afspejler brugtmarkedet sig også tydeligere i statistikken. En iPhone til 6-7.000 kroner har i dag fået et længere liv, når den bliver solgt videre eller givet til andre familiemedlemmer.

Dermed er den enkelte enhed i omløb længere, selvom first mover-brugerne stadig udskifter, når der kommer en ny model.

Også tablets og pc'er lever længere, og her kan en del af forklaringen måske findes i nye kategorier af elektronik, som overtager visse af funktionerne.

»Hvis man før havde en pc, der var dedikeret til at se tv på, så køber man måske i dag en Chromecast, og så har man ikke samme behov for udskiftning. Hvis tabletten kun fungerer som en fjernbetjening til en Chromecast, så har du ikke samme behov for at opdatere, som hvis du sad og så tv på selve tabletten,« siger Anders Elbak.

På pc-markedet øjner IDC dog et vist potentiale for fremgang i de næste måneder.

Mens salget af nye pc'er til forbrugere har været sløjt, fordi Microsoft har tilbudt en gratis opgradering til Windows 10, så vil virksomhederne efterhånden begynde at følge med over på Windows 10, og her kan der være erhvervskunder, der har ventet med nye indkøb, indtil de går i gang med den proces.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
2. maj 2016 kl. 17:27

Min køre nu fin ? Have også en 2 i en månedes tid, men den er ikke bedere, snare tværtimod. Med undtagelse af kamera. Var lige omkring Samsung 6 i 14 dage. Bedste gameta jeg har set til dato, men nok den værste skodsoftware fra Samsung nogensinde.

Så lever med min one, til der kommer noget der er merkandt bedre (kamera).

6
2. maj 2016 kl. 13:55

Ja der er masser af småfejl i Cyanogen OS 13, men den værste er alligevel hvis du forsøger at opgradere en Oneplus One der er krypteret, så vil den bagefter ikke godtage krypteringsnøglen, og man er effektivt låst ude af sin telefon. Jeg reddede min telefon og data igen ved at sideloade den gamle Cyanogen OS 12.1, men det er ikke en nem procedure. Jeg kan lige forestille mig hvilket ramaskrig det havde givet hvis Samsung havde frigivet sådan en fejl.

Men om ikke andet, så har jeg nu været en glad bruger af min Oneplus One i halvandet år, og hvis ikke Oneplus får den smadret med en opdatering, så regner jeg i hvert fald med at bruge den et par år endnu. Den har rigeligt med plads og kræfter til stort set alt. Så forklaringen på at vi køber mindre nyt er vel bare at enhederne nu er "gode nok", så der ikke er grund til at opgradere hvert år.

5
2. maj 2016 kl. 12:55

Martin, jeg er enig, den opgradering har ikke været optimal. Jeg har indtil videre måtte genstarte den to gange for at få fejl til at forsvinde.

Det er ikke fedt at starte et opkald og få besked om at "Telefon" er holdt op med at virke. Opkaldet kørte i baggrunden, men jeg havde hverken mulighed for at lægge på eller taste noget. Godt at der var et menneske i den anden ende!

4
2. maj 2016 kl. 12:50

Hvad kunne jeg mere ønske mig?

Mere hukommelse ?

Jeg har også brugt en s4 mini et par år - dog i DUOS udgave. Dvs med 2 aktive sim kort.

Den var også hurtigt "glemt" af samsung så jeg kører også med en CyanogenMod (5.1.1) for at få basale ting som bluetooth smart til at virke. Bruger den primært som telefon man har også nogle få apps til tjenester som hellere vil lave apps end mobil venlige hjemmesider. Den har dog kronisk lav hukommelse selvom at hvad der kan flyttes til SD kort er flyttet ....

3
2. maj 2016 kl. 08:43

Puha, så skulle du opleve hvor meget Cyanogen har kludret i det med Cyanogen OS baseret på Marshmallow til Oneplus One, for så ville du aldrig stole på noget fra Cyanogen igen.

2
29. april 2016 kl. 21:18

"forklaringen er kompliceret"

"Alle" data og programmer som den normale komsumer og firmer bruger, findes i skyen. Så længe at selv 10-15 år gammel enheder kan tilgå den, så er det ikke nødvendigt med "det sidste nye". En sælger og producent synes nok det er trals, men ud for et milijø og forbruger hensyn er det meget ganvligt.
Skift til tablet og telefoner betyder også et meget lavere energi forbrug. Og istedet for en DVD/BR afspiller, MedieCenter eller andet i stuen, så kan en usb dims til 200,- kr gøre det.

Tror ikke man kan tale market op, selv ikke med grafer og interpolering :-) Og små dimser som en telefon til 5000-7000 kr, skal holde mere end 5-6 år.

http://www.mobilsiden.dk/anmeldelser/anmeldelse-af-google-chromecast-2-test,lid.35934/

1
29. april 2016 kl. 16:41

Den bedste telefon nogensinde. Jeg kører pt. Android 6.0 Marshmallow i Resurrection Remix udgaven.

Den virker perfekt, og kører stadig lynende hurtigt. Jeg kan endda spille nogle af de nyere 3D spil takket være overclocking.

Batterilevetiden er i snit 1-2 dage på det originale batteri, ved let til middel brug, som telefon, chatclient på Messenger og en smule internetsurf fra sofaen / spisebordet / toget.

Den har 4G LTE, god dækning med opdateret baseband (også custom), og 8MP kamera med 1,3MP front. Hvad kunne jeg mere ønske mig?

Jeg nægter at opgradere før jeg er sikker på min næste mobil kan køre Cyanogenmod. Indtil videre går det fint, trods modellen vidst nok udkom i 2012.