Vi jagter Danmarks bedste it-arbejdsplads

Mangel på kompetente it-professionelle er en af de største udfordringer for virksomheder overhovedet. Der er rift om de klogeste hoveder, der naturligt nok søger det bedste. Men hvor er det? Version2 søger svar gennem en tilbundsgående analyse, der munder ud i kåringen af Danmarks bedste it-arbejdsplads.

Der er kamp om de it-professionelle. Virksomhederne finder på stadig mere kreative måder til at få lokket it-folk ind i folden på, mens interesseorganisationer og politikere råber vagt i gevær om, at der er for få, og spørgsmålet om hvorledes antallet kan øges, forbliver ubesvaret.

It-professionelle er eftertragtede - men hvad med virksomhederne, der bejler til deres gunst? Version2 giver nu de it-profesionelle ordet for at få tegnet en profil af Danmarks bedste it-arbejdspladser. Som led i vores Profil-analyse har Version2 identificeret de 100 største it-arbejdspladser i Danmark. De er fordelt på to gange top 50 over henholdsvis de it-virksomheder og de it-afdelinger i store virksomheder og organisationer, der beskæftiger flest it-professionelle.

Disse it-arbejdspladser bedømmes i analysen på en række væsentlige parametre, såsom hvorvidt der er gode faglige udviklingsmuligheder, en ordentlig balance mellem arbejds- og privatliv, attraktive lønforhold og en dygtig ledelse på den pågældende arbejdsplads.

Undersøgelsen gennemføres i samarbejde med IDAs fagtekniske selskab på it-området, IDA-IT, it-fagforeningen Prosa, og de professionelle it-brugeres organisation, Dansk IT, hvis medlemmer inviteres til at deltage. Version2s øvrige læsere får også mulighed for at give deres mening til kende. Resultatet offentliggøres til efteråret i et magasin, der udkommer som et tillæg til Version2.

Annette Lotz er formand for IDA-IT. Hun ser frem til at få sat spot på it-arbejdspladserne og til det indblik, analysen vil give, både i hvad de it-professionelle prioriterer i deres valg af job, og hvilke virksomheder der skiller sig ud. Og hun kommer gerne med sit bud på, hvad der gør en it-arbejdsplads attraktiv.

»Mit fag er en del af min identitet. Det er vigtigt for mig, jeg vil gerne være god til det, og jeg vil anerkendes for, hvad jeg kan. Jeg tror, de fleste, der har en professionel tilgang til deres arbejde, føler behov for at have medindflydelse på de beslutninger, der træffes, frem for bare at blive jaget rundt i manegen. Det er lettere at være omstillingsparat og knokle på og leve op til alle mulige krav, når man har været med i beslutningerne. De gode arbejdspladser inddrager medarbejderne - eller giver dem i det mindste følelsen af, at de har været med, og at de gør en forskel,« siger Annette Lotz, der er civilingeør og HD.

Hun fik selv nyt job i foråret, da hun skiftede fra et job som projektleder i Pen-Sam til leder af en nyetableret afdeling for projektledere i FDC, og hun har tidligere arbejdet i BG Bank og Danske Bank.

Balancen mellem arbejde og familieliv

Hvor man er henne i sit liv bestemmer, hvordan balancen mellem arbejde og familieliv vægtes, noterer Annette Lotz, hvis egne tre børn nu alle er kommet i skole, så presset på hjemmefronten er taget af.

»Familien er naturligvis vigtig, men den kan på den anden side ikke være tjent med, at man kommer sur hjem fra arbejde, fordi man har måttet gå for meget på kompromis med sin egen udvikling. Man vægter også betydningen af løn og goder. Jeg er f.eks. gået til et job med færre ekstra fridage, hvor jeg nok lægger flere timer, men hvor andre kvaliteter ved jobbet trak,« siger Annette Lotz.

At der er rift om hendes og de andre it-professionelles arbejdskraft, bekræftes af stribevis af undersøgelser og kommentarer. Interesseorganisationen Dansk IT gennemførte eksempelvis i foråret sin årlige undersøgelse af, hvad der står højest på it-chefernes dagsorden. Her var en af hovedkonklusionerne, at der er udsigt til stadig vækst i it-afdelingerne, især hvad angår ansættelse af medarbejdere.

Vokseværket giver sig udtryk i, at næsten halvdelen af it-cheferne regner med at udvide medarbejderstaben i år 17 pct. forventer ligefrem at ansætte over ti procent flere medarbejdere.

Pressset på rekrutteringen illustreres blandt andet af, at stresshåndtering i deres afdeling anses for en af de tungeste og mest presserende udfordringer for it-cheferne. Og størstedelen af it-cheferne forventer i en eller anden grad at opleve problemer med at skaffe medarbejdere med de rette kompetencer i løbet af 2007.

Hos Prosa vurderer faglig sekretær Erik Klausen, at en kompetent ledelse i høj grad er med til at gøre en arbejdsplads god. Kan ledelsen eksempelvis håndtere situationer med pludselig travlhed, såsom at virksomheden får en stor ordre, uden at medarbejderne sygemeldes med stress eller går deres vej? Derudover er der helt overordnet mere fokus på det immaterielle såsom arbejdsmiljøet end eksempelvis lønforhold, eftersom lønningerne har nået et relativt højt niveau.

»Folk prioriterer deres arbejdsforhold højt. Vi ser en ny tendens til, at folk ikke finder sig i noget på arbejdspladsen. Er de ikke tilfredse, siger de op, og så går de bagefter ud og finder et andet arbejde,« siger Erik Klausen.

Trækplaster for it-professionelle

Fra Microsoft Danmark, der har haft æren af at være kåret som Danmarks bedste arbejdsplads af konsulentvirksomheden Great Place to Work Institute, har administrerende direktør Jørgen Bardenfleth sit bud på, hvad it-medarbejderne vægter, når de skal pege på de gode arbejdspladser. Han nikker genkendende til Erik Klausens lønpointe en konkurrencemæssig løn betragtes som en selvfølge.

»Det, folk for alvor er interesserede i, er deres personlige og faglige udviklingsmuligheder. Kan man klarøre dem og lægge konkrete værktøjer frem, er det et trækplaster for de it-professionelle. De er kræsne og ser meget på deres karrieremuligheder. Vi har eksempelvis stor succes med meget strukturerede forløb, hvor vi løbende evaluerer folks performance og kompetencer og diskuterer, hvordan vi kan sætte ind. De vil vide, hvad de kan lære for at kvalificere sig til et sværere job,« siger Jørgen Bardenfleth.

Version2 Fakta: Sådan gør vi

Version2s imageanalyse, der foretages online, vurderer it-professionelle i de 50 største it-virksomheder og 50 største it-afdelinger som arbejdsplads.

Analysearbejdet foretages af Epinion. Version2 har identificeret de 100 virksomheder på grundlag af materiale fra IDC Nordic, Rambøll Management, IDA, Prosa og Finansforbundet samt erhvervsdatabaser og børslister, og oplysningerne er tjekket og kvalificeret telefonisk.

I undersøgelsen spørges til kendskab til virksomhederne, vigtigheden af forskellige parametre når en arbejdsplads vurderes, og herefter vurderes hver virksomhed ud fra parametre som virksomhedens ledelse og de faglige udviklingsmuligheder.

Danmarks bedste it-arbejdsplads vil blive kåret, baseret på en scwore, der beregnes ud fra en vægtet vurdering af virksomheden på de forskellige parametre og kendskabsgrad.

Analysen lægger sig tæt op ad Profil-analysen, som Ingeniøren gennem en årrække har foretaget af Danmarks største ingeniørarbejdspladser.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anne-Sofie Nielsen

Jeg blev lige så glad, da jeg læste første del af artiklen om, at man nu endelig ville undersøge hvordan det står til med arbejdsglæden på Danmarks største IT-arbejdspladser. Men så satte skuffelsen ind, da jeg læste, at man vil benytte samme mål som Ingeniørens håbløse Profil-annoncer, hvor man altid ender med at kåre de største og mest brandede virksomheder som de bedste arbejdspladser.

Her ender det altid med at være noget med: Interviewer: "Hvor godt kender du Microsoft som arbejdsplads?" Ingeniør: "Jo, tjoeh... medium godt" Interviewer: "Hvor godt på en skala fra 1-10 vurderer du Microsoft som arbjedsplads?" Ingeniør: "Ja, de siger jo at man får mange udfordringer, det lyder jo meget godt, lad os sige en 8'er".

Måske skulle man næste gang prøve med en kvalitativ undersøgelse, hvor man rent faktisk spørger nuværende og tidligere medarbejdere på de konkrete arbejdspladser. Sådan en vil jeg glæde mig til at læse.

  • 0
  • 0
#4 Deleted User

Hej Anne-Sofie, Her på Version2's redaktion hører vi gerne gode ideer til, hvordan vi kan gøre det endnu bedre. Hvis der kan skrues en meningsfuld model sammen for, hvordan man vurderer de små arbejdspladser, er vi friske på det. Vi er naturligvis opmærksomme på, at den planlagte profil-analyse har slagside i forhold til de store arbejdspladser. Men vi vil ikke undlade at lave den omfattende kvantitative undersøgelse. Der er stor interesse for den - naturligt nok, i betragtning af hvor meget de store arbejdspladser fylder i it-landskabet.

Og - ikke mindst - er den en rigtig god anledning til at få sat gang i diskussionen om "de rigtige værdier" - som Peter Toft udtrykker det. Spændende om nogle værdier viser sig at være mere "rigtige" end andre. Jeg tror, det er vigtigt at holde sig for øje, at folk er forskellige. Heldigvis. Nogen trives bedst på små arbejdspladser, andre foretrækker store. Nogen vil hjem til familien kl. 16, andre vil arbejde hele natten for at knække et problem. Nogen vil have en høj løn, andre en lang ferie. Osv. osv. Vibeke

  • 0
  • 0
#6 Thomas Ehler

Hej Jeg læste med interesse jeres artikkel på Version2 og så frem til resultaterne af undersøgelsen. (Jeg var godt nok overrasket over at V2 har resourcer til at gå ud og spørge ansatte så bredt, at små virksomheder også ville blive dækket af undersøgelsen, men det kan i jo så heller ikke). Jeg har siden 2000 været i tre private virksomheder og som ét af dem i et "joint Venture" mellem IBM og Nordea, Nordic Processor. Det hedder sig at steder som MS og IBM er gode steder at være ansat. Vi havde på et tidspunkt en medarbejder tilfredshedsundersøgelse og uden at referere noget jeg sikkert ikke må, ville plejesektoren i København få kuldegysninger hvis de fik samme tal. Finansforbundet gik sidste år, efter deres kongres, i pressen med en direkte anbefaling til virksomheder og kunder i Danmark om IKKE at anvende IBM, før deres personaleforhold var forbedret. Feks. INGEN overenskomst!

Jeg er sikker på at V2's kommende undersøgelse vil placere IBM fint, men om det så er retvisende er klart en anden snak!

PS: efter tre forsøg i det private i dette årtusinde har jeg søgt, og fået en offentlig stilling. De konstante omstruktureringer, outsourcinger mv. gør det helt umuligt (for mig) at leverere et professionelt stykke arbejde. At det så medfører en brutto lønnedgang på 25%, er bare ærgerligt.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere