»Vi er blevet verdensmestre i digitalisering, men vi er måske også ved at blive verdensmestre i eksklusion«

20. oktober 2022 kl. 09:504
MitID, App, Digitaliseringsstyrelsen
Illustration: Pr-Foto.
Digitalisering og teknologi bør rykkes længere op på dagsordenen under valgkampen, mener flere aktører - heriblandt formanden for Dataetisk Råd.
Artiklen er ældre end 30 dage

Flere organisationer, tænketanke og eksperter fremhæver digitalisering og teknologi som et overset tema i den igangværende valgkamp. 

Det skriver Politiken.

Foruden blandt andre Kommunernes Landsforening og lederen af forskningsprojektet Algoritmer, Data og Demokrati, Lisbeth Knudsen, drejer det sig om Johan Busse, der er formand for Dataetisk Råd

Artiklen fortsætter efter annoncen

En negativ konsekvens ved samfundets omfattende digitalisering er ifølge Johan Busse, at man risikerer at miste opbakningen fra dem, der oplever, at teknologiske landvindinger ikke kommer dem til gavn. 

Læs også: Danske forskere skal undersøge muligheden for blockchain-valgsystem i Grønland

»Vi er blevet verdensmestre i digitalisering, men vi er måske også ved at blive verdensmestre i eksklusion, som kunne være undgået, hvis vi havde haft borgerne med. Effektivitet er vigtigt, men det er ikke det eneste hensyn,« siger Johan Busse til Politiken.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
23. oktober 2022 kl. 08:58

Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2^H^H^H^H^H^H^HPolitikken.

3
21. oktober 2022 kl. 16:38

Hvor man bevidst udelukker borgere der kun ønsker/ kan bruge kodeviser eller kodeoplæser, fra 1 november frem til nytår (skriver man - hvis det så står til troende), til at handler online med de konsekvenser det så måtte have for såvel disse borgere og e-handels virksomheder med andre. E-handelen omsætter trods alt for ca. 100 mia. årligt hvoraf en stor del kommer fra handel i månederne op til jul. En grotesk beslutning taget af Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark.

Eller, Hvor Vision2 har haft konfronteret Styrelsen med resultatet og efterfølgende spørgsmål, hvortil de har modtaget det som bedst kan karakteriseres som værende et ”go dav mand økseskaft” svar!

Det er uansvarlighed på et højt niveau, men burde lukke denne Styrelse og fyre samtlige Tumlinger

2
20. oktober 2022 kl. 15:18

En parameter, som Johan Busse ikke nævner eller måske ikke har opdaget.

Digitaliseringen er foretaget så al ansvar er ført fra embedsværket over på borgeren.

Digitaliseringen havde ikke behøvet hænge sammen med embedsværkets totale ansvarsfraskrivning. Men det har man valgt at gøre.

1
20. oktober 2022 kl. 10:38

Jeg hørte i morges en eller anden garvet politiker udtale på TV, at vi er så gode til digitalisering herhjemme, men at cybersikkerheden omkring digitaliseringen ikke rigtigt er fulgt med, der ligger vi langt nede på listen på globalt plan, så nu er vi blevet meget sårbare.

Kan man finde noget bedre bevis for, at vore uansvarlige og statsautoriseret bestukne beslutningstagere - mod masser af advarsler og tilgangen i resten af verden - hen over hovedet på befolkningen har gennemført fuldstændig hovedløs og uansvarlig digitalisering - på BigTechs betingelser, blæse være med samfundets behov og sikkerhed? Hvis ikke den havde været hovedløs, havde man vel sørget for, at sikkerheden var fulgt med, ikke?

Og nu skal vi så høre de ansvarlige forsøge at fremstille det sådan lidt "hændeligt uheld"-agtigt, som tilfældigheder og noget, man ikke på forhånd kunne vide. Bullshit! De fik masser af advarsler. Masser! De ville ikke - heller ikke den pågældende politiker - høre, for det spolerer lissom business-casen og partistøtte-bidragene, når man også skal tænke i sikkerhed.

Det er det ultimative bevis på de ansvarliges uansvarlighed. De burde fyres hele bundtet - for de har ingen samvittighed, og kommer til at gøre den samme fejl igen og igen.