»Vi er begyndt at holde op med at tale om cloud«

Sommertour: Hypen er ovre. Fremover bliver du ikke længere stopfodret med salgsafdelingens lovprisninger af cloud computing - det bliver bare "it" som så meget andet.

»Jeg vil gerne love, at vi om et par år er holdt op med at tale om cloud.«

Løftet kommer fra NNIT's CTO Karsten Fogh Ho-Lanng, og kommer som reaktion på al den hype, der for tiden er om cloud computing.

»Men det er ikke fordi cloud computing forsvinder. Alle fordelene ved en standardiseret, automatiseret platform er kommet for at blive - ligesom den nye prismodel for it også er det,« uddyber Karsten Fogh Ho-Lanng.

Han mener at have påvist, at de, der har råbt om, at cloud computing vil overtage verden, ikke har ret.

Illustration: Morten K. Thomsen

»Det er lidt ligesom med ip-telefoni. Det er der heller ingen, der taler om længere. For det interessante var jo ikke selve tekonologien, men mere den forretnings- og betalingsmodel, som den muliggjorde. Nu var telefonudgifterne pludselig forudsigelige, fordi man kunne få flatrate,« siger Karsten Fogh Ho-Lanng.

»Det er det samme, der sker med cloud. Forretningsmodellen fordrer, at man standardiserer yderligere, og om et par år er cloud bare it ligesom alt muligt andet - vi holder bare op med at hype det,« fortsætter han.

Til gengæld ser Karsten Fogh Ho-Lanng en klar tendens til, at opsplitningen mellem privat sky og offentlig sky bliver tydeligere, og at den private sky har den lyseste fremtid af de to. Det skal være usagt, om dette netop skyldes, at NNIT satser benhårdt på den private sky - særligt rettet mod farmabranchen, finanssektoren og den offentlige sektor.

»Vi ser kunder, der har prøvet en tur i den offentlige cloud, men kommer til os og siger: 'Det vil vi gerne have, men så bare også med en enterprise SLA oveni'. Jeg ser en tydelig bevægelse i retning af privat/community-cloud. Mange har brug for sikring af, at kvaliteten af servicen er i orden; at man kan kigge nogen i øjnene,« siger Karsten Fogh Ho-Lanng til Version2.

Artiklen er skrevet som led i Version2's Sommertour 2012, hvor redaktionen sommeren igennem besøger it-virksomheder og rapporterer om medarbejdernes dagligdag og virksomhedens projekter. Se den samlede tour-plan her., hvor du også har mulighed for at stille spørgsmål til de besøgte virksomheder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Deleted User

Vil ikke mene der er stor fremtid i både offentlige og private skyer, der er fordele og ulemper ved begge. Hvis leverandøren af den offentlige sky (deres private sky som de lejer ud) er stor nok som feks. amazon's cloud så kan man benytte deres infrastruktur og de kan være med til at du hurtigere kan skalere op hvis du feks. har en infrastruktur som er i kraftig vækst. Hvis det er en lille offentlig sky, så er det ikke sikkert de kan give dig nogle fordele i forhold til en privat sky som man selv ejer. Set i forhold til virksomheder som er i kraftig vækst, så ser jeg en stor fremtid i offentlige cloud tjenester. Vil man have 100% kontrol over alle aspekter i sit it setup, så vil jeg ikke mene at man skal basere sin drift på en offentlig cloud udbyder. Vælger man at slippe lidt af kontrollen og går over på en offentlig sky som amazon's så kan man skalere meget mere op end det er realistisk for de fleste virksomheders it-afdelinger at håndtere selv. Skal man vækste meget, så vil jeg mene det er vigtigt at kunne give slip på lidt af kontrollen og stole på din cloud udbyder.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere