VGA-porten dør i 2015: For stor og en strømsluger

Fremover skal skærm og pc snakke sammen rent digitalt. Den 20 år gamle analoge VGA-port skal væres udfaset senest i 2015.

Chipproducenterne AMD og Intel samt skærmproducenterne Samsung og LG vil af med den 20 år gamle VGA-port på pc'er og skærme. Porten skal afløses af Displayport og HDMI.

VGA-portene og de 15-benede stik er ganske enkelt for store til at passe i ultratynde pc'er og skærme, mener en sammenslutning af producenter, som også omfatter pc-producenterne Dell og Lenovo.

VGA er en analog port, som ikke understøtter en lige så stor farvedybde som de nyere porte. Samtidig optager det ekstra plads i pc'en, når der skal være både VGA og eksempelvis HDMI.

VGA-porten skal ifølge producenterne være væk fra nye skærme i 2015.

Ud over størrelsen af stikkene og den manglende understøttelse for flere farver og højere opløsning, så påpeger producenterne, at VGA og de analoge signaler også bruger mere strøm.

»Ved at skifte til digitale skærmteknologier som Displayport og HDMI, så får kunderne mere af det, der er vigtigt for dem i en bærbar pc, nemlig et enklere design med færre porte og en længere batterilevetid,« udtaler teknisk direktør George He fra Lenovo ifølge en pressemeddelelse.

Specielt til udstyr som informationstavler og projektorer vil producenterne satse på Displayport, som generelt er favorit til at blive standard for tilslutning af pc-skærme, mens HDMI vil være den foretrukne tilslutning til eksempelvis tv-apparater.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Maciej Szeliga
 1. VGA porten er ikke DRM "beskyttet"
 2. den kan levere en vilkårlig opløsning (jeg kører min Eizo med 1920x1600 i 70Hz)
 3. farvedybde på digital = antal bits porten kan overføre... farvedybde analog = uendeligt; forudsat kilden kan levere uendeligt;

Reel årsag til at droppe analog: 1. VGA porten er ikke DRM "beskyttet selv om den kan levere billede langt over HD kvalitet 2. D/A konverteren er dyr og derfor kan vi tjene mere ved at fjerne den

 • 0
 • 0
#2 Martin Kofoed

Man kunne jo håbe på, at DRM dør før VGA-porten... Uanset hvad, så skal der jo bare én gut med teknisk snilde til for at frembringe en fil helt fri for DRM-skrammel. Senest så jeg en fyr, som tappede signalet ved at lodde nogle ledninger ind i sit TV. Derfra kunne det streames til en disk og encodes med x264. Man kæmper imod at skidtet kan afspilles til at starte med, det er ret sært ...

 • 0
 • 0
#7 Tobias H. Michaelsen

Man kan også tilslutte en ekstern harddisk via DVI… hvis grafikkortet understøtter det. Men det er ikke en del af standarden ;-)

(NVidia har lavet nogle kort, hvor de bruger nogle af forbindelserne i DVI-stikket til lyd i stedet for det de normalt er beregnet til)

 • 0
 • 0
#9 Peter Mærsk-Møller

@Klaus

Med reference fra Wikipedia:

"Some ATI and NVIDIA video cards with DVI outputs offer HDMI audio output, though this is done using the DVI connector pins in a non-standard way, using a special custom DVI to HDMI adapter to route the audio out to the HDMI on the correct pins."

Så ingen lyd i DVI, skønt man jo altid kan lave sin egen løsning. Kender dog ingen enheder der kan tage lyd som input over DVI.

mvh. Peter

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere