Vestas køber 40 meter lang supercomputer

Den knap tre år gamle supercomputer hos Vestas er ikke længere hurtig nok. Nu køber Vestas en ny og langt kraftigere model.

Det er endnu småt med tekniske detaljer, men ifølge oplysninger, som vindmølleproducenten Vestas kom til at offentliggøre men siden trak tilbage, er en ny supercomputer på vej til firmaets hovedkvarter i Danmark.

Faktisk er den eneste kendte tekniske specifikation lige nu, at det nye monster bliver hele 40 meter lang. Det skriver finansmediet Proinvestor.com, der også vover sig ud i gæt på, hvad 40 meter supercomputer skal omregnes til i teraflops.

I efteråret 2008 tændte Vestas for hvad der dengang var Danmarks kraftigste supercomputer, med 1344 processorkerner fordelt over otte meter rackskabe og en 'topfart' på 17,9 teraflops.

Læs også: Vestas klar med Danmarks kraftigste supercomputer

Men udviklingen på området går hurtigt, og Vestas går altså nu ud og investerer et stort millionbeløb i nyt isenkram, bare to et halvt år efter.

Den nuværende supercomputer, der har hjemme i et serverrum i Randers, blev købt til blandt andet at kunne beregne vindforholdene langt mere præcist, når en vindmøllepark skulle designes. Hvis nogle områder for eksempel har meget turbulens, slider det på møllerne.

Proinvestor vurderer, at indkøbet af en ny og meget kraftigere supercomputer primært sker for at udvide det forretningsområde til også at omfatte vejrudsigter for eksisterende vindmølleparker.

Vestas indsamler i forvejen mange vejrdata fra måleudstyr på havmøller kloden rundt og sælger disse oplysninger til vejrtjenester. Men kan Vestas selv lave meget detaljerede og præcise forudsigelser om vind og vejr, kan det være mange penge værd for kunderne, som så har tid til at skrue ned for eksempelvis et kulkraftværk, hvis der er kuling på vej ind over en havmøllepark.

Den hidtil hurtigste supercomputer i Danmark kan trække 55 teraflops, altså 55.000 milliarder floating point-operationer pr. sekund.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jesper Kildebogaard

Jeg har prøvet at få mere info ud af Vestas end bare længden af computeren, men det er firmaet ikke klar til endnu.

Indtil da kan jeg arbejde på at finde passende 'journalist-omregninger' af et begreb som teraflops... Måske jeg skal omsætte det til regnekraften i klassisk HP-12C-lommeregner fra 80'erne?

vh.

Jesper Version2

 • 0
 • 0
Jesper Frimann

Faktisk er din kommentar jo ikke helt ved siden af Jesper. Hvis du ser på spec CPU 2006 definitionen, som jo i høj grad bruges i dag.

"A Sun Ultra Enterprise 2 workstation with a 296-MHz UltraSPARC II processor is the reference machine for SPEC CPU2006. All benchmark results are computed as ratios against the reference machine, so bigger scores are better."

// Jesper

 • 0
 • 0
Kim Nielsen

I følge ProInvestor artiklen så vil det koste omkring 200 mio ved brug af CRAY XE6. Så det er noget af en udskrivning. Spørgsmålet er så om Vestas ikke vælger at benytte en anden løsning som derved bliver mindre kraftfuld men også koster mindre og forbrugere mindre energi per teraflop.

Ærgerligt Vestas ikke ønsker at kommentere på computeren. Nævnte de hvornår de er klar til at løfte sløret for den?

 • 0
 • 0
Rasmus Skovmand

200 mio kr. er slet ikke en urimelig investering. Man skal tænke på, at toplinjen i selskabet er et 2-cifret milliardbeløb og dette her værktøj er afgørende for et selskab af denne her type. Vi vil se mange flere køb af supercomputere, og oftere udskiftning, i fremtiden tror jeg. De her beregninger og simuleringer er virkelig vigtige - (læs mange penge værd).

 • 0
 • 0
Jesper Poulsen

Måske jeg skal omsætte det til regnekraften i klassisk HP-12C-lommeregner fra 80'erne?

Så skal det så også være den fra 80'erne. Den der er på markedet i dag er en lettere opdateret udgave (med en ARM).

HP-15C findes kun i én udgave, nemlig den fra 80'erne. :-/

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere