Vestas klar med Danmarks kraftigste supercomputer

Til september sætter vindmølleproducenten Vestas Danmarks kraftigste supercomputer i drift - et monster på 7,5 ton. Maskinen skal bruges til vindberegninger, der kan sikre, at vindmøllerne bliver udsat for mindst muligt stress.

1344 kerner på hver 3,33 gigahertz, 2760 GB ram og 25 TB diskplads. Intet mindre kan gøre det, når vindmølleproducenten Vestas den 15. september tager Danmarks til den tid største supercomputer i drift.

Så vidt Vice President for Wind & Site Competence Centre i Vestas, Lars Christian Christensen, ved, er Vestas nye supercomputer den kraftigste i Danmark. Det bygger han på hardwarespecifikationerne. Maskinen står da også til at blive blandt de 250 største supercomputere i verden ifølge www.top500.org.

Det endelige antal flops (antal kommatalsoperationer per sekund,
måleenhed for supercomputeres regnekraft), som Vestas nye supercomputer kan levere, er dog endnu uvist.

»Når maskinen er blevet installeret, kører vi en benchmark på den fra top500.org, som sikrer, at alle supercomputere bliver testet ens. Og hardwaren taget i betragtning burde den havne i øvre halvdel af top 500 (listen over de 500 kraftigste supercomputere i verden, red.),« siger Lars Christian Christensen.

Den cluster-opbyggede supercomputers hestekræfter skal blandt andet udnyttes til CFD-beregninger (Computational Fluid Dynamics), som fastlægger vindens hastighed hen over landskabet. CFD benytter numeriske metoder og algoritmer til at løse og analysere strømingsproblemer.

Skal beskytte møllerne

Beregningerne skal hjælpe med at afgøre, hvor det er bedst af placere en vindmølle i et landskab, så den udnytter vind-energien bedst muligt uden at blive udsat for unødig belastning af generator-mekanik og vinger. Det mindsker risikoen for, at eksempelvis en vinge brækker af.

»Hvis du har høje udmattelsesbelastninger, så vil møllen over tid blive mærket af det,« siger Lars Christian Christensen og tilføjer:

»Vi tager området og modellerer det i computeren, og så kan vi se, hvordan vinden blæser, og om møllen kan holde til at stå der.«

De geografiske data for potentielle vindmølle-sites, som det kaldes, indhenter Vestas på flere forskellige måder. Blandt andet er der virksomheder, der specialiserer sig i at indsamle den type data via lasermålinger og kan levere dem i et elektronisk format, som Vestas kan proppe i supercomputeren.

» Vi skal have forskelligt kortmateriale, eksempelvis ruhedsbeskrivelse af terrænet i forhold til, om der er tale om udbredt skov eller marker,« Lars Christian Christensen.

Ikke første supercomputer

Den nye, Red Hat-drevne computer erstatter en tidligere supercomputer med 40 kerner. Den gamle model var simpelthen ikke hurtig nok, og derfor var det nødvendigt med en ny, fortæller Lars Christian Christensen. Desuden kan den nye maskine beregne data i en højere opløsning, som øger præcisionen af vindberegningerne.

»I forhold til vores nuværende kapacitet, så regner jeg med at nedbringe beregningstiden med 70-100 gange. Vi har i dag job, som nemt kan tage en uge at beregne. Det kommer til at gå væsentligt hurtigere i fremtiden. Vi har dog stadig brug for den massive beregningskraft til eksempelvis vindressourcekort,« siger Lars Christian Christensen.

»Selv om det selvfølgelig er det vigtigste, at vi får den nødvendige regnekraft, så er vi da også meget stolte af at have Danmarks største supercomputer,« siger han.

Præcist hvem der skal trykke på tænd-knappen i et af Vestas' spritnye serverrum i Randers den 15. september, har Lars Christian Christensen endnu ikke besluttet, men det bliver enten en af hans kollegaer eller ham selv. Det er dog ikke første gang, maskinen bliver tændt. Supercomputeren har nemlig været testet godt og grundigt i forvejen.

Det er dog endnu uvist, i hvilket af serverrummene den 7,5 tons tunge, 8 meter lange og 1,5 meter brede HP-kolos kommer til at stå.

»Det kan være, at den kommer til at stå sammen med noget af det eksisterende udstyr, eller at den får et rum helt for sig selv, så den kan udbygges,« siger Lars Christian Christensen.

Det er dog formentlig kun et spørgsmål om tid, før Vestas mister titlen som indehaver af Danmarks største og kørende supercomputer. DMI er nemlig også på vej med en maskine, der skal køre på fuld kraft allerede fra oktober, og som forventes at havne helt oppe som nummer 54 på listen over verdens kraftigste supercomputere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere