Vestas forærer aflagt supercomputer til Aalborg Universitet

Danmarks hurtigste supercomputer anno 2008 bliver nu pensioneret fra Vestas og foræret til Aalborg Universitet. Hvis universitetet selv ville betale for flytningen.

For fire år siden kunne vindmøllegiganten Vestas stolt præsentere en ny supercomputer, med hele 1344 kerner og 2760 gigabyte RAM.

Læs også: Vestas klar med Danmarks kraftigste supercomputer

Det var dengang Danmarks hurtigste, men fire år er længe i it-branchen, og siden har Vestas for længst købt et nyt fartmonster: Firestorm, som ved premieren i juni 2011 kom ind på verdensrangslisten over supercomputere som nummer 53.

Hvad gør man så med ti tons ’gammel’ supercomputer, der står i skyggen af storebror og keder sig? Man laver et afhentningstilbud for nærmeste universitet.

Det har Vestas i hvert fald valgt, ved at forære den pensionerede supercomputer til Aalborg Universitet, på den betingelse, at universitetet selv stod for flytningen, skriver giver og modtager i en fælles pressemeddelelse.

»Vores forskere benytter flittigt vores nuværende supercomputer til beregninger i deres forskningsprojekter, så den er ofte optaget. Derfor glæder vi os rigtigt meget over den flotte donation fra Vestas, som vil give flere af vores forskere mulighed for at benytte den enorme regnekraft, der er i sådan en computer,« udtaler Eskild Holm Nielsen, dekan på universitetets Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet.

Aalborg Universitet har nemlig i forvejen en potent supercomputer, men den aflagte Vestas-maskine er trods sin alder stadig kraftigere end universitetets nuværende supercomputer.

I sin tid på Vestas blev computeren brugt til at beregne vindforhold, for eksempel når den optimale placering af en vindmølle skulle beregnes. Ved at opgradere til den endnu hurtigere Firestorm-computer, blev Vestas i stand til at lave helt finkornede vejrudsigter for hele kloden og leverer nu vejrdata til for eksempel Ekstra Bladet.

Læs også: Danmarks hurtigste supercomputer leverer vejrudsigt til Ekstra Bladet

Den pensionerede HP-supercomputer har 1344 kerner på hver 3,3 gigahertz, 2760 gigabyte RAM og 250 terabyte harddiskplads. Til sammen vejer det ti tons og fylder ti meter i længden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Einar Petersen

Ja jeg har det på præcis samme måde og kursen er da for opadgående - og mon ikke omstruktureringer mm. får tingene på rette spor mht. økonomien ?

Synes som dig at det er et rigtig godt valg man har truffet fra Vestas side og kan kun opfordre andre virksomheder til at donere computerkraft til universiteterne på denne måde da de kan gøre god brug af den og virksomhederne vil samtidig udvise corporate social responsibility, så det er en ren win win for alle parter..

  • 8
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere