Vestas forærer aflagt supercomputer til Aalborg Universitet

20. september 2012 kl. 15:516
Danmarks hurtigste supercomputer anno 2008 bliver nu pensioneret fra Vestas og foræret til Aalborg Universitet. Hvis universitetet selv ville betale for flytningen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

For fire år siden kunne vindmøllegiganten Vestas stolt præsentere en ny supercomputer, med hele 1344 kerner og 2760 gigabyte RAM.

Det var dengang Danmarks hurtigste, men fire år er længe i it-branchen, og siden har Vestas for længst købt et nyt fartmonster: Firestorm, som ved premieren i juni 2011 kom ind på verdensrangslisten over supercomputere som nummer 53.

Hvad gør man så med ti tons ’gammel’ supercomputer, der står i skyggen af storebror og keder sig? Man laver et afhentningstilbud for nærmeste universitet.

Det har Vestas i hvert fald valgt, ved at forære den pensionerede supercomputer til Aalborg Universitet, på den betingelse, at universitetet selv stod for flytningen, skriver giver og modtager i en fælles pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vores forskere benytter flittigt vores nuværende supercomputer til beregninger i deres forskningsprojekter, så den er ofte optaget. Derfor glæder vi os rigtigt meget over den flotte donation fra Vestas, som vil give flere af vores forskere mulighed for at benytte den enorme regnekraft, der er i sådan en computer,« udtaler Eskild Holm Nielsen, dekan på universitetets Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet.

Aalborg Universitet har nemlig i forvejen en potent supercomputer, men den aflagte Vestas-maskine er trods sin alder stadig kraftigere end universitetets nuværende supercomputer.

I sin tid på Vestas blev computeren brugt til at beregne vindforhold, for eksempel når den optimale placering af en vindmølle skulle beregnes. Ved at opgradere til den endnu hurtigere Firestorm-computer, blev Vestas i stand til at lave helt finkornede vejrudsigter for hele kloden og leverer nu vejrdata til for eksempel Ekstra Bladet.

Den pensionerede HP-supercomputer har 1344 kerner på hver 3,3 gigahertz, 2760 gigabyte RAM og 250 terabyte harddiskplads. Til sammen vejer det ti tons og fylder ti meter i længden.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
20. september 2012 kl. 21:27

Kan da godt forstå det ikke står så godt til med kursen hvis de bare afleverer seriøse investeringer på den måde. Kan godt være at 4 år er "lang tid" men den supercomputer har nok alligevel en vis værdi.

6
24. september 2012 kl. 10:03

Maskinen konsumerer ca. sin egen værdi i strøm hver eneste måned, så brugt-værdien er til at overse. Men flot kommentar ellers.

4
20. september 2012 kl. 22:19

Som Einar ovenfor siger, så er det da beundringsværdigt at de vælger at bidrage positivt til det danske samfund - der ikke ligefrem vælter rundt i midler til supercomputere til vores skoler.

Mon ikke bedre uddannede danskere kan gavne Vestas mere på sigt, end at sælge en forældet computer kan?

5
21. september 2012 kl. 09:08

Derudover så får de god PR og øger i den grad deres agtelse hos en lang række rigtig dygtig kommende ingeniører og dataloger. Så ud fra et rekrutteringssynspunkt er det også intelligent. Der er jo et center for vindenergi deroppe og de studerende er jo meget interessante.

1
20. september 2012 kl. 17:12

Det må jeg sige.. så er man da lidt tilfreds med at være aktionær alligevel - kursen til trods.

3
20. september 2012 kl. 21:59

Ja jeg har det på præcis samme måde og kursen er da for opadgående - og mon ikke omstruktureringer mm. får tingene på rette spor mht. økonomien ?

Synes som dig at det er et rigtig godt valg man har truffet fra Vestas side og kan kun opfordre andre virksomheder til at donere computerkraft til universiteterne på denne måde da de kan gøre god brug af den og virksomhederne vil samtidig udvise corporate social responsibility, så det er en ren win win for alle parter..