Vestager udstikker bøde til Google på 11 milliarder kroner

20. marts 2019 kl. 12:15
Vestager udstikker bøde til Google på 11 milliarder kroner
Illustration: EU.
Google har hæmmet konkurrencen med søgefelt på 3. partssider og krav om Google-annoncer, anfører kommissæren.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Internetgiganten Google skal betale 11 milliarder kroner i bøde for at overtræde den europæiske konkurrencelovgivning, hvis det står til den danske konkurrencekommisær Margrethe Vestager, skriver Børsen.

Googles aftaler med 3. parter.

Anvendelsen af Googles tjenester til onlinesøgeannoncering fandt sted via aftaler med udgivere, der blev forhandlet individuelt. Kommissionen har gennemgået hundredvis af sådanne aftaler i løbet af sin undersøgelse og har konstateret følgende:

  • Fra og med 2006 medtog Google eksklusivitetsklausuler i sine kontrakter. Det betød, at udgivere havde forbud mod at placere søgeannoncer fra konkurrenter på deres sider med søgeresultater. Afgørelsen vedrører udgivere, hvis aftaler med Google indeholdt krav om en sådan eksklusivitet for alle deres websites.
  • Fra marts 2009 begyndte Google gradvist at erstatte eksklusivitetsklausulerne med såkaldte "Premium Placement"-klausuler. I henhold til disse var udgiverne forpligtede til at reservere den mest indbringende plads på deres sider med søgeresultater til Googles annoncer og anmode om et minimumsantal af Google-annoncer. Som følge heraf blev Googles konkurrenter forhindret i at placere deres søgeannoncer på de dele af websitesnes sider med søgeresultater, der er mest synlige, og som der klikkes mest på.
  • Fra marts 2009 medtog Google også klausuler om, at udgivere skulle indhente skriftlig godkendelse fra Google, inden de foretog ændringer i den måde, hvorpå eventuelle konkurrerende annoncer blev vist. Det betød, at Google kunne kontrollere, hvor attraktive konkurrerende søgeannoncer kunne være, og dermed i hvor høj grad de ville blive klikket på.

Kilde: Europa-Kommissionen.

»I dag har Kommissionen besluttet at idømme Google en bøde på 1,49 mia. euro for ulovlig misbrug af sin dominerende position på markedet for online søgereklamering,« udtaler Margrethe Vestager ifølge en pressemeddelelse.

Undersøgelsen viser angiveligt, at Google har hæmmet potentielle konkurrenter. Google AdSense-forretningen, som placerer et søgefelt på sider ejet af en tredjepart og stiller krav til partnerne om antallet af Google-annoncer, er ifølge kommisæren i strid med konkurrenceloven.

I et blog-indlæg skriver Google's SVP Global Affairs, Kent Walker, at europæiske Android-kunder nu vil blive spurgt, hvilken browser og søgefunktion de vil bruge i stedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Google stoppede med den nu anklagede praksis i 2016 umiddelbart efter klagen.

Det er tredje bøde fra Kommissionen til Google.

I juni 2017 gav Kommissionen Google en bøde på 2,42 mia. euro for at misbruge sin dominerende stilling som søgemaskine ved at give Googles egen prissammenligningstjeneste en ulovlig fordel.

I juli 2018 gav Kommissionen Google en bøde på 4,34 mia. euro for ulovlig praksis i forbindelse med Android-mobilenheder med henblik på at styrke Google-søgemaskinens dominerende stilling.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger