Vestager: Det kan ende med tvangsopsplitning af Google og Facebook

Illustration: EU
Hvis ikke it-kæmperne vil give brugerne kontrol over egne data, kan det blive sidste udvej, mener konkurrence-kommissæren.

Hvis it-giganter som Google, Facebook, Amazon og Apple ikke vil give brugerne kontrol over egne data, kan det som en sidste udvej ende med en tvungen opsplitning af selskaberne, mener EU-kommissær for konkurrence Margrethe Vestager.

»Man skal aldrig sige aldrig, men man skal gå så langt ad andre veje som overhovedet muligt, fordi der også er fordele. Men der er en grund til, at man har gjort det før. Der er historiske fortilfælde, men det er ikke det, der står først som en løsning. Det, der står først, er, at der bliver en anden type af respekt for vores privatliv, og at vi som borgere får kontrol over, hvem der ved hvad om os, ved at stille krav til virksomhederne,« udtaler Margrethe Vestager til Berlingske.

Hun håber at de kommende regler for databeskyttelse i EU vil give giganterne et skub i den retning. Vestager påpeger, at kun én ud af hver fjerde europæer føler, at de har kontrol med, hvad der foregår. Nogenlunde det samme antal har tillid til, at digitale virksomheder lever op til reglerne og beskytter dem, som de skal, lyder kommisærens vurdering.

It-kæmperne er blevet ekstremt magtfulde, og derfor har de særlige forpligtelser:

»Det er ikke altid sådan, at meget store virksomheder er dårligt, fordi nogle gange er det et gode for forbrugerne, som får lave priser, bedre produkter og mere innovation. Men man skal ikke være blind for, hvad der foregår, og det er en af grundene til, at vi har Google- sagerne. I den første af disse sager mener vi, at der har været et misbrug af den dominerende stilling, og derfor har vi udstedt en bøde på 2,42 milliarder euro (ca. 18 mia. kroner, red.),« siger Margrethe Vestager til Berlingske.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Niels-Arne Nørgaard Knudsen

jeg er nu mere bekymret for de data staten har om mig. vi har ingen indflydelse (eller overhovedet noget valg) omkring brugen af alt det der ligger i statslige og kommunale databaser. faktisk ved vi ikke engang helt præcis hvad de data bruges til.

når det handler om Facebook, Google, Twitter og lignende tjenester så er det (stadig) muligt at fuske med de oplysninger de får og der er alternativer.

jeg kan ikke fuske med en blodprøve hos lægen (vil resultere i fejlbehandling) eller min identitet når jeg flytter adresse.

jeg kan ikke få en kopi af mine data. jeg kan ikke engang få dem slettet. jeg må bare stole på at der er styr på det og at det får mærkbare konsekvenser når der er en hændelse. men er konsekvensen at man skal give basser til fredagskaffen så hæves niveauet ikke.

  • 4
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere