Vestager går i flæsket på Hollywood mod geo-blocking af streaming-tjenester

Seks store filmselskaber anklages for at have forbrudt sig mod EU-reglerne ved at pålægge britiske Sky at blokere for brugere uden for Storbritannien.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, vil gøre op med ordene 'denne tjeneste er ikke tilgængelig i dit land' og har indledt en undersøgelse af seks store filmselskaber og den britiske tv-distributør Sky.

Undersøgelsen skal fastslå, om der er tale om en ulovlig aftale, når de seks filmselskaber har stillet krav om, at Sky skal blokere for adgangen til Skys tjenester for brugere, der bor uden for Storbritannien.

»Europæiske forbrugere ønsker at se betalingskaneler efter eget valg, uanset hvor de bor eller rejser i EU. Vores undersøgelse viser, at det kan de ikke i dag. Vi mener, at det kan være et brud på EU's konkurrenceregler,« udtaler Margrethe Vestager ifølge en pressemeddelelse.

I dag er praksis blandt filmselskaberne, at de typisk indgår en aftale med en distributør i hvert enkelt land og stiller krav om, at distributøren ikke må distribuere indholdet uden for det aftalte land.

Tidligere var det naturligt begrænset af eksempelvis tv-signalernes rækkevidde fra master på landjorden, men med streaming-tjenester på internettet er indhold fra britiske Sky i princippet lige så tilgængeligt for en dansker som indhold fra DR.

Derfor blokerer mange streaming-tjenester for brugere uden for bestemte lande ud fra IP-adressen.

Men de rettighedsaftaler, som begrænser streaming-tjenesterne i at tilbyde eksempelvis en film uden for et bestemt land, skal altså nu undersøges.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Nielsen

"[..] men med streaming-tjenester på internettet er indhold fra britiske Sky i princippet lige så tilgængeligt for en dansker som indhold fra DR".

Streamet TV fra dr.dk er kun tilgængeligt for danske IP-adresser, så det er ikke kun i princippet.

 • 9
 • 0
#2 Claus Bobjerg Juul

Fej lige for egen dør først, DR kan kun se med danske IP adresser, og det samme gør sig sikkert gældende med alle andre nationale tv selskaber.

Jeg ser meget gerne at vi får et liberalt marked, hvor jeg kan købe rettigheden til at se en given serie, lige så snart den er blevet frigivet i UK/US/AU/DK/whereever.

Jeg ved dog også hvad problemstillingen er, men tror også på at der er konkurrenceforvridende elementer på spil.

 • 5
 • 1
#5 Martin Nielsen

Det meste indhold på DR TV er tilgængeligt i hele verden. Det er kun ikke dansk indhold, som er geo-blokeret.

Inden vi gør dette til en debat om hvad DR og Sky gør, så bør vi huske at artiklen handler om de krav som indholdsleverandørene stiller - og ikke de begrænsninger som Sky har sat.

 • 8
 • 0
#8 Baldur Norddahl

Den industri har de sidste årtier forpestet os med ineffektive systemer at lave opdeling af markedet. En opdeling der vil være ulovlig for alle andre end dem. Men musik og film industrien har så mange lobister, at de har fået skrevet en undtagelse ind, der kun gælder for dem selv.

DVD region kodning virkede ikke.

Geo IP blokkering virker hellere ikke. Folk omgår det i den helt store stil. Men hvad er værre, så bliver mange ramt af fejl og udelukke fra ting, som de burde have adgang til.

IP adressers tilhørsforhold er noget der ændres hele tiden. Der bliver handlet IP adresser og store internetudbydere ændrer på deres interne allokering mellem landegrænserne. Internet via satellit og VPN udbydere har slet ikke noget decideret forhold til hvilket land du er i lige nu.

DR, YouSee og mange andre er ikke udpreget gode til at opdatere deres IP block lister. Vores kunder oplever at blive blokkeret halve og hele år efter at IP adresserne er blevet overført. Hvem tager ansvaret for det?

 • 14
 • 0
#10 Jacob Larsen

Er musik reelt frit endnu? Jeg synes udviklingen er gået lidt i stå. Jeg forsøgte for nylig at købe lidt musik (uden DRM selvfølgelig) online, men hverken Bilka eller CDON havde det jeg ledte efter som download (De havde det selvfølgelig som fysisk CD, men den skal jeg vente på bliver leveret, jeg skal betale for mere end jeg er interesseret i, og jeg skal selv rippe den). Jeg fandt det jeg ledte efter på Amazon, men efter mange underlige fejlmeddelelser og et spørgsmål til deres kundeservice fandt jeg ud af at de ikke må sælge downloads til Danmark (også selvom det var Amazon UK). Et streaming abonnement ville selvfølgelig virke, men det har reelt samme problem som DRM-inficeret musik, og så er det forholdsvis dyrt at betale hver måned for den samme musik igen og igen.

Alt i alt er konklusionen den samme som den har været siden Napster kom frem: Det er meget nemmere bare at downloade en piratkopi. Mediebrancherne er altså nødt til at indse at hvis de vil piratkopiering til livs, så skal det som minimum være lige så nemt at købe deres produkter som at hente en piratkopi. DRM og underlige geoblocking krav tæller i den forkerte retning i forhold til at nå disse mål. Læg i øvrigt mærke til at jeg var villig til at affinde mig med CDON's svært tilgængelige downloads, som er gemt stort set lige så godt væk, som hvis de lå i en aflåst kasse i et kælderrum ved Alpha Centauri.

 • 4
 • 0
#12 Jesper Lund Stocholm Blogger

Mediebrancherne er altså nødt til at indse at hvis de vil piratkopiering til livs, så skal det som minimum være lige så nemt at købe deres produkter som at hente en piratkopi. DRM og underlige geoblocking krav tæller i den forkerte retning i forhold til at nå disse mål.

Mig bekendt har iTunes været DRM-fri i årevis for musik.

 • 1
 • 0
#14 Jacob Larsen

Muligvis. Det kræver dog enten en IOS enhed, en MAC eller Windows at bruge noget der burde være en webshop. Det kunne såmænd lige så godt have været DRM.

Det viser sig så at det kan lade sig gøre at eksportere musik købt i Google Play Music som DRM-fri MP3 inde fra play.google.com. Det var sådan set det jeg ledte efter. Så der var faktisk en brugbar music store der virkede i Danmark.

 • 1
 • 0
#16 Jacob Larsen

Jacob Larsen har du læst bogen?

Nej, det må jeg indrømme at jeg ikke har. Jeg læste titlen som "Free as in speech" og ikke så meget "Free as in beer". Det første kunne have lange udsigter med et duopol af 2 mastodonter, og en masse små forhandlere der slås om resterne. Som du siger så kunne man være tæt på det andet ved at gemme Youtube videoer, forudsat at man kan finde en youtube ripper man kan stole på. Bagefter skal man have rippet audio, men det kan automatiseres, så det må være et spørgsmål om smag om det ene eller andet er bedre.

 • 0
 • 0
#17 Jesper Lund Stocholm Blogger

Det kunne såmænd lige så godt have været DRM.

Men det er ikke det samme - du er klar over forskellen, ikke?

Det kræver dog enten en IOS enhed, en MAC eller Windows

Så i omegnen af 98% af verdens computerbrugere har mulighed for at købe DRM-fri musik - på en måde, der for langt de fleste er lige så "nemt" som at finde musikken som piratkopier.

Jeg skal ikke kunne svare på, hvorfor nogle musikshops stadig har DRM på deres varer, men hvis 98% af verdens computerbrugere har mulighed for at købe DRM-fri musik, så er det imo lidt svært at tage det seriøst, at "mediebranchen" stadig skulle mangle at indse, at DRM og geoblocking ikke er vejen frem for musiksalg på internettet.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere