Version2's læsere rykker Venstre mod et nej til e-valg
Han har været i tvivl hele vejen og er det sådan set stadig.
Men Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, hælder nu alligevel mere mod at stemme nej til regeringens fremsatte lovforslag L132 om e-valg på forsøgsbasis, end han har gjort på noget tidspunkt i den aktuelle debat.
Det kom frem på Version2's debatmøde om e-valg mandag aften i Mediehuset Ingeniørens nye domicil i Valby, København.
Her var Venstre-politikeren sat stævne med kollegaen Stine Brix fra Enhedslisten, Version2-blogger Henrik Lund Kramshøj, formand for Dansk Blindesamfund Thorkild Olesen og administrerende direktør Jacob Gyldenkærne fra Assembly Voting, der producerer valgløsninger.
Og ikke mindst en gruppe på 40 dedikerede Version2-læsere, der undervejs i det halvanden time lange debatmøde kom med værdifulde input til den tvivlende it-ordfører.
»Jeg havde regnet med, at Version2's læsere ville være sådan, som jeg kender dem (fra debatten på Version2.dk, red.). Jeg synes, at debatten har været rigtig god, og jeg er skeptisk over for, om vi kan få en løsning, som er sikker nok,« sagde Michael Aastrup Jensen ved mødets slutning.
Michael Aastrup Jensens holdning er interessant, fordi hans parti, Venstre, udgør tungen på vægtskålen, når lovforslaget onsdag sendes i høring.
Han kan med andre ord afgøre, om der i de kommende år skal gennemføres pilottest af e-valgsløsninger i udvalgte kommuner i Danmark.
Sikkerheden, økonomien, brugervenligheden og tilgængeligheden for handikappede blev endevendt under det halvanden time lange arrangement.
Sikkerhedsspørgsmålet ved e-valgsløsninger har især optaget debattørerne på Version2, og sikkerhedsekspert Henrik Lund Kramshøj tog fra begyndelsen emnet under kærlig behandling.
Når man erstatter papir og blyant med software og hardware, beder man potentielt set om problemer, sagde han. Digitaliseringen af stemmerne kræver lagermedier, som kan gå i stykker, nævnte han som eksempel.
Vil være kreativ hærværksmand
Henrik Lund Kramshøj efterlyste åbenhed om e-valgsløsningen, hvis den bliver til virkelighed:
»Kreative hærværksmænd som mig selv skal have lov at hacke det på alle måder,« sagde han.
Men en ting er, om it-sikkerhedsfolk kan gennemskue, om e-valgsløsningen er sikker nok. Noget andet er, om den almindelige dansker kan føle sig sikker på, at systemet også gør, hvad det skal.
For Enhedslisten er det sidste spørgsmål lige så vigtigt som det første:
»Det er fuldstændig afgørende, at man som borger kan gennemskue, hvad der foregår med ens stemme. Jeg er bekymret for, at om man stadig kan forstå, hvad der sker i maskinen. Det andet er, at vi som politikere lige nu har kontrollen med valghandlingen. Den foregår i kraft af almindelige mennesker, der fungerer som valgobservatører. Det sætter man over styr, og jeg mener ikke, at fordelene ved en e-valgsløsning opvejer ulemperne,« sagde Stine Brix.
Men er der så slet ingen fordele at høste ved at digitalisere valghandlingen? Jo, mener formanden for Dansk Blindesamfund, Thorkild Olesen.
I dag må formanden, der selv er blind, acceptere en mindre komsammen, når han står i stemmeboksen bag gardinet.
Kommer han alene, skal to valgtilforordnede være med under stemmeafgivningen. Ledsages han af et familiemedlem, skal der stadig være en valgtilforordnet til stede for at sikre, at den ønskede stemme også er den, der krydses af på sedlen.
I begge tilfælde skal Thorkild Olesen endda selv sige højt og tydeligt, hvem han vil stemme på.
»Dem, der ikke kan sige noget, kan altså ikke stemme. Og noget andet er, hvor tykke de der gardiner er (i stemmeboksen, red.),« bemærkede formanden syrligt.
»Jeg ser e-valg som en mulighed for, at mennesker med handikap bredt set kan afgive en stemme uden at skulle have hjælp til det. Det kan give en hemmelig afstemning, også for mig,« sagde Thorkild Olesen og sammenlignede Danmark med Ghana, hvor blinde nu har fået reel stemmehemmelighed.
Jacob Gyldenkærne fra Assembly Voting var også i panelet og repræsenterede leverandørsynspunktet i debatten.
»Jeg er måske lidt fejlcastet som den onde producent,« lagde han ud med at sige, med henvisning til at han selv går ind for at lave kontrollerede forsøg, som skal evalueres grundigt, før der tages en endelig beslutning om e-valg herhjemme.
Ikke lige til at spå om økonomien
Version2-ordstyrer Jesper Kildebogaard præsenterede et overslag på, hvad det vil koste af indføre e-valgsløsninger i kommunerne. Adspurgt om økonomien i at indføre e-valg konstaterede Jacob Gyldenkærne:
»Det er ikke så ligetil at lave et Låsby Svendsen-overslag.«
Jacob Gyldenkærne påpegede, at startomkostningerne vil gøre det væsentligt dyrere end det traditionelle valg med papir og blyant i begyndelsen. Det omfatter blandt andet udgifter til monitorering af løsningen.
»Vi ved, at kommunerne har det stramt. De investerer ikke i noget, som ikke er konkurrencedygtigt med det, man har i dag. Som med alting vil der være nogle investeringer i starten. Og det må være i alles interesse, at der er ekstraordinært stor interesse for udrulningen af et system som det her i begyndelsen. Vi kan ikke komme det nærmere,« sagde Jacob Gyldenkærne.
Debatmødet blev rundet af med, at Michael Aastrup Jensen blev bedt om at tegne sit aktuelle standpunkt ind på en linje med Ja i den ene ende og Nej i den modsatte.
»Lige nu er vi her,« sagde Michael Aastrup Jensen og tegnede en kort pil med retning mod et nej til forsøg med e-valg.
Flere blandt publikum påpegede herefter, at det bør fremgå klart og tydeligt af det fremsatte lovforslag, at der er tale om et forsøg.
Version2 bringer senere tirsdag et videoindslag med de vigtigste uddrag fra debatmødet mandag.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.