Version2 tester Moblin: Lille, hurtig og langtfra færdig

Test: Det Intel-udviklede mobile operativsystem, Moblin, har været en tur i Version2's testkarussel. Moblin viser potentiale for mobile internetenheder, men er indtil videre ingen trussel mod Windows XP på netbooks.

Intels kommende mobile Linux-udgave, Moblin, er tilgængelig på nettet i to forskellige udgaver.

Og konklusionen på Version2's første kig på operativsystemet er, at det nok skal vinde terræn på de mobile internetenheder.

Foreløbig er der dog ikke tegn på, at operativsystemet vipper Microsoft af pinden på netbook-området. Dertil mangler der endnu for meget arbejde, inden Moblin er færdig og har funktionalitet på niveau med Windows XP.

Moblin er en forkortelse for Mobile Linux, og det er Intel, der oprindeligt står bag opensource-projektet, som nu er overdraget til organisationen Linux Foundation.

Moblin er endnu langt fra færdigt, men er tilgængeligt på nettet i to distributioner, således at alle har en mulighed for at teste det foreløbige resultat.

Formålet med Moblin er at gøre det til et af de operativsystemer, som er tilgængelige på Intels netbooks og mobile internetenheder, MID. Det sker som en reaktion på, at Intels kunder i mange tilfælde er godt trætte af at skulle betale licensafgift til Microsoft for anvendelsen af Windows XP Home, der så tilmed bliver båndlagt med diverse restriktioner.

Version2 har testet Moblin ved både at installere det på en MSI Wind U100 Netbook og som en virtuel maskine under Vmware Workstation.

Begge installationer forløb glat, og det er værd at bemærke sig, at det er muligt at prøvekøre Moblin på en Netbook direkte fra en usb-nøgle uden at skulle røre ved den indbyggede harddisk. Desværre har folkene bag Moblin valgt at lægge de to distributioner ud i et .img-format i stedet for det meget mere anvendelige .iso-format.

Som det kan ses af illustrationerne, er der tale om et særdeles farverigt operativsystem med store og flotte ikoner.

Imidlertid mangler der endnu meget arbejde, inden Moblin er klar til generel distribution. Det er endnu ikke muligt at redigere i dokumenter, da der mangler en kontorpakke som Openoffice eller lignende. Der er heller ikke understøttelse af e-mail, ligesom der stadig mangler masser af konfigurationsmuligheder. For eksempel understøtter Moblin kun DHCP.

Det er muligt, at det kan lade sig gøre at ændre denne indstilling via terminalkommandoer, men det er næppe meningen, at den almindelige bruger skal anvende dette.

Netværksopkobling foregik uden problemer, og operativsystemet har også en velfungerende browser, der dog leveres uden plug-ins. Installation af plug-ins er heller ikke automatisk, hvilket sikkert vil give de fleste brugere hovedpine.

På den positive side skal det anføres, at resursekravene er minimale. Således installerede vi uden problemer Moblin i 512 megabyte RAM og med en harddisk på kun 8 gigabyte, da vi anvendte en virtuel maskine.

Vores MSI Netbook har med sine 2 gigabyte RAM og 500 gigabyte harddisk en anelse flere resurser. I begge tilfælde virkede operativsystemet meget responsivt, ligesom det startede utrolig hurtigt, når man tændte for computeren.

Alt i alt er der tale om et fornuftigt forsøg fra Intels side på at bryde Microsofts de facto monopol. Moblin skal nok blive udbredt på MID'er, men det er lidt mere tvivlsomt på netbooks, hvor de fleste brugere nok vil foretrække den bedre funktionalitet, som Windows trods alt kan byde på.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
ab ab

Er der ikke et roadmap eller lignende, man eventuelt ville kunne vurdere det fremtidige potentiale på baggrund af?

Som det ser ud nu, har jeg svært ved at finde interessante observationer i 'testen'. Det skulle da lige være "farverig brugergrænseflade" eller "distribueres som .img" måske..

Måske er jeg lidt kritisk i det ovenstående, men jeg savner lidt systematik i tilgangen til testen. At hæfte sig ved manglende kontorpakker og e-mailprogrammer virker lidt retningsløst.

Hvis man godtager præmisset om, at en netbook er beregnet som en billig måde at give adgang til online-ressourcer og funktionalitet, mens man er på farten, så må det vel være interessant at se på spørgsmål som hvor let installation af 3G-modem foregår og gå lidt mere i detaljer med hvordan skærmpladsen udnyttes effektivt i den farverige grænseflade.

Begrænsninger omkring browser og netværksopsætning er relevante pointer, men igen savner jeg at få at vide om det er et resultat af "designmæssige valg" eller blot er et udtryk for "work in progress".

  • 0
  • 0
Jeppe Toustrup

Jeg er enig med dig Kristoffer. Det ville være fint at nævne nogle af de nye tiltag som er lavet i distributionen, i forhold til alle de andre Linux distributioner der findes.

For eksempel har de lavet deres helt eget bruger interface, som ikke bliver brugt andre steder. Og at en ting som der ikke er en "Shutdown" knap nogle steder at finde i operativ systemet, i stedet for er det meningen at man bruger power knappen på computeren, som så får operativ systemet til at lukke ned.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere