Version2 mobiliserer medier i kampen mod IE6

13. marts 2009 kl. 10:5127
Version2 tager nu initiativ til en samlet kampagne i danske internetmedier, der skal opfordre IE6-brugere til at skifte. De største er alle med.
Artiklen er ældre end 30 dage

25 procent af webudviklernes kræfter går med at tage hensyn til, hvordan Microsofts bedagede browser Internet Explorer 6 opfører sig.

Det mener Version2 er skønne, spildte kræfter, som kunne bruges langt bedre. Derfor sætter Version2 nu en kampagne i gang blandt danske netmedier, som i al sin enkelthed går ud på at vise IE6-brugere en besked om, at deres browser er forældet, og at de bør opgradere.

»Version2 er mediet for de it-professionelle, og det er dem, det går ud over. Der er ingen fornuft i at bruge så mange ressourcer på at udvikle til en gammel, forældet browser, og derfor giver det god mening, at vi går forrest og koordinerer indsatsen for at få folk til at skifte,« siger redaktionschef Rolf Ask Clausen, Version2.

Ekstrabladet.dk og tv2.dk opfordrer allerede deres IE6-brugere til at skifte og støtter op om Version2's initiativ til en gang for alle at få sendt IE6 på cyberkirkegården.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foreningen af danske interaktive medier FDIM bakker også op om initiativet.

»For vores medlemmer handler det om at bruge færrest mulige ressourcer på teknik og i stedet bruge dem på indhold. Derfor er der store fordele for både for vores medlemmer og deres brugere i at få folk med gamle browsere til at opgradere,« siger FDIM's direktør Jon Lund.

Version2 er naturligvis selv på vej med et banner til IE6-brugere og opdaterer løbende listen over medier, der tilmelder sig kampagnen.

Medier, der er interesserede i at være med i kampagnen, kan sende en mail til redaktion@v2.dk.

Andelen af IE6-brugere er på FDIM's browserbarometer opgjort til 15,7 %.

Se et forslag til et advarselsbanner om IE6 via fanen 'eksterne links.'

27 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. marts 2009 kl. 11:34

stop-ie6.dk har været på banen i ugesvis og forsøgt at råbe de store danske op (vist med svingende held). De har banner, vejledninger, alternativer osv.

Men OK, det er stadig et godt initiativ!

4
13. marts 2009 kl. 11:51

...forsøgt at råbe de store danske op (vist med svingende held).

...hvilket netop er grunden til, at vi nu larmer lidt mere. Vi lægger også et link til www.drop-ie6.dk (som den rettelig hedder) ind.

Morten K. Thomsen Redaktør, Version2

6
13. marts 2009 kl. 11:57

Jeg kan nævne en jævn række store danske virksomheder som jeg som konsulent har arbejdet for, der konsekvent bruger IE6, oftest pga kompabilitet med ældre systemer, plugin og general sikkerheds politik. Hvad foreslår i de gør? Det er reelt ikke realistisk for dem at opgradere.

14
13. marts 2009 kl. 14:01

...der konsekvent bruger IE6, oftest pga kompabilitet med ældre systemer, plugin og general sikkerheds politik. Hvad foreslår i de gør?

For det første er det jo ikke sådan at IE6 pludselig slet ikke virker mere. Siderne kommer bare til at se lidt skæve ud til at starte med og lidt javascript holder måske op med at virke. Mange sites har simplere udgaver beregnet til mobiltelefoner og på de sider vil en IE6 sikkert virke mange år endnu.

Ellers er en mulighed at køre med to browsere. IE6 til deres interne systemer som kræver IE6 og en anden browser til Internettet. En interessant løsning er Firefox+IE Tab+IE6. IE Tab giver mulighed for at bestemte sider automatisk åbnes i Internet Explorer men hvor de stadig bliver vist i et Firefox faneblad. Jeg bruger det netop til interne systemer "som ser bedst ud i IE".

16
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den fre, 03/13/2009 - 14:18

»Version2 er mediet for de it-professionelle, og det er dem, det går ud over. Der er ingen fornuft i at bruge så mange ressourcer på at udvikle til en gammel, forældet browser, og derfor giver det god mening, at vi går forrest og koordinerer indsatsen for at få folk til at skifte,« siger redaktionschef Rolf Ask Clausen, Version2.

Det er jo lidt af en udtalelse.

Jeg bruger primært en, måske ældre version, af Konqueror, som dog er CSS 2 compliant, og har i øvrigt ikke bemærket særlige problemstillinger med visninger af sider - bortset fra, netop Version2.dk.

Den er i øvrigt sat op til at identificere sig som IE6/XP, så jeg håber da ikke jeg i fremtiden skal belastes med bemærkninger om, at jeg skal 'opdatere' til IE7/6.

tsk...

24
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den lør, 03/14/2009 - 10:14

Den er i øvrigt sat op til at identificere sig som IE6/XP, så jeg håber da ikke jeg i fremtiden skal belastes med bemærkninger om, at jeg skal 'opdatere' til IE7/6.

Jeg holder med dig så langt, at man ikke skal genere for at få folk til at opgradere. Jeg havde selv en idé om at putte oplysningen om opgradering ind som en del af indholdet - og altså ikke som en meget markeret infoboks, men som almindelig oplysning.

Man skal stadig tage de hensyn til brugerne, man ellers ville gøre, når man laver en sådan happening. Det betyder så, at man ikke gør det mere besværligt for IE6-brugere - det er ikke en hetz - men at man nøjes med at følge standarden, og ikke tager specielle IE6-hensyn.

Et eksempel kunne være en henvisning i siden, hvor mange alligevel har henvisninger til andre artikler. Her kunne man så lave kort resumé til selve artiklen om de problemer det giver med IE6. Det er en ikke-intrusive måde at gøre det på.

Problemet med IE6 er jo netop, at den fortolker ikke al standard ens - og så er der en del CSS, den bare ikke forstår.

Af simple CSS-misfortolkning kan nævnes first-letter, hvor man skal have et indledende mellemrum før {

Det giver simpelthen ikke mening...

Så er der alle pseudo-elementer og selectorerne, som den bare ikke forstår:

first-child :before :after

..og selvfølgelig kommende tiltag som f.eks. muligheden for (endelig) at lave tabel-layout i CSS.

Dens elendige fortolkning af PNG, som ikke engang kan sammenlignes med en GIF - havde det bare været det, var den jo på en måde "bagudkompatibel", men selv om den forstår 100% transparente områder i både PNG og GIF, kan det ikke sammenlignes. Man kunne i det mindste have gjort det sådan, at en vis % transparens gjorde det 100% transparent, men det gjorde man så ikke.

Sådanne ting, man enten er tvunget til bare ikke at bruge, og som derfor standser udviklingen sålænge browseren har en vis majoritet af markedet eller skal bruge alskens underlige krumspring for at simulere. Det koster tid, dermed penge, og det medfører underlig tillægskode, som andre ikke-IE6-brugere også er tvunget til at håndtere.

JS? Hvorfor skulle jeg putte ekstra kode ind? Og JS er til funktioner, ikke til at rette op på fejl med.

Conditional Comments? De er jo en violation imod et princip om, at REMarks ikke udføres, og at sammenligne med hacks. CC er imø dårlig stil. Og det skal jo downloades af alle lige meget hvad = ekstra fyldkode. Dertil kommer, at CC nærmest opfordrer til at lave ikke-valid kode, da folk meget sjældent tester det.

Så er man desuden også tvunget til at kode på en bestemt måde, også selv om man undgår CC, jvfr. netop f.eks. :first-letter. Det er simpelthen ikke logisk, og det kan være med til at gøre det sværere for nybegyndere at følge med, fordi de skal sætte sig ind i underlige ikke-standarder.

25
14. marts 2009 kl. 17:34

Det bliver sjovere og sjovere at modtage ovenstående som svar på henvendelser over, at et givent site ikke virker i Firefox eller lignende.

"Jamen, god fornøjelse med DEN udfordring", kan man vist tilføje.. :-)

Problemet er jo, at IE stadig er IE. Men den er altså også lige cirka tre forskellige måder at vise en webside (læs: fortolke standarder) på. Og vi får en match på isIE() i alle tre tilfælde. Så er der vist nogen, der kan lære det, hvis man med rund hånd har strøet browser sniffing ud over sin kode.

Tænk lige over, hvor mange ressourcer verden kunne have sparet, hvis der da for filan bare havde eksisteret en referenceimplementation af de forskellige webstandarder. Suk!

26
14. marts 2009 kl. 22:10

Web-medierne ligger som de har redt. I årevis har de rendt og slikket MS i r*** i stedet for at lave korrekte hjemmesider. Når MS så (igen!) bryder deres egne pseudo-standarder og efterlader medierne i tårer - ja, hvad gør medierne så?

De laver minsandten en kampagne mod brugerne!!!

Lær dog at programmere... Og så kan alle inkompatible browsere gå hen hvor peberet gro. Brugerne vil hurtigt finde de bedste.

V2 kunne jo starte med at rydde op i deres CSS rod.

27
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den søn, 03/15/2009 - 10:03

Lær dog at programmere... Og så kan alle inkompatible browsere gå hen hvor peberet gro. Brugerne vil hurtigt finde de bedste.

Nu er det jo ikke kun webdesignerne, som er dovne. Det er hele vejen rundt, der ikke har været incitament til at skifte fra IE til en standardoverholdende browser. Virksomhederne er vidst især et problem her, men en del privatbrugere har bestemt heller ikke lyst til at skifte (uden jeg så forstår hvorfor, hvis man kan?)

Men ellers har i da ret, der er utallige designs, som sutter i koden. Især CMSer er en skændsel i mange tilfælde, når gælder overholdelse af standarder og well-formed kode, og nogle gange er siderne direkte utilgængelige (menuerne kan ikke ses i alle browsere f.eks.).

En anden ting, som kan være medvirkende til at der ikke gøres mere ud af kompatibiliteten browserne imellem, det er, at DK ikke pt. har en lov, som f.eks. englænderne, som tilsiger, man skal lave tilgængelige sider. En sådan lov ville altså være guld værd, fordi det så ville koste penge ikke at overholde standarder (til en vis grad i hvert fald) eller lave utilgængelige sider. Kigger man i udenlandske forums, så er dette faktisk et ret stort emne, og det tages ret seriøst.

Her burde det offentlige gå frem og vise vejen, de henvender sig trods alt til alle borgere. Men som man kan se, så sker dette altså heller ikke altid (http://lki.dk/phpbb2/viewtopic.php?t=95).

Mht. bare at overholde standarder, og så kan ikke-standardoverholdende browsere gå hen hvor pebberet gror.. idéen er da fin, og det er vel også målet med kampagnen - eller burde være det. Men IE har altså en ret stor markedsdel stadig. Eneste forskel med kampagnen er jo bare, at man så yderligere informerer om, hvorfor siden i IE6 sutter ved standardoverholdelse *). Idéen med en kampagne er jo også at oplyse, og der er f.eks. også sikkerhedsspørgsmålet. At IE6 ikke er en sikker browser mere (hvis den da har været det).

*) Nej, ikke alle sider overholder standarderne som sagt - jeg forsøger dog selv så vidt muligt, så det er nok set lidt udfra eget og andre standard-nørders synspunkt, jeg har svaret lige her - jeg er enig i målet med kampagnen, ikke nødvendigvis midlerne

28
15. marts 2009 kl. 21:26

Så vidt jeg ved understøttet journalsystemet ScanJour Captia kun IE6 og da rigtig mange offentlige myndigheder anvender ScanJour Captia, er de nødt til at beholde IE6 indtil videre. Er det nogen der bekræfte dette?

29
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den man, 03/16/2009 - 10:40

Så vidt jeg ved understøttet journalsystemet ScanJour Captia

Måske - måske ikke, men jeg har skrevet under på, at jeg skal iagttage uforbeholden tavshed om FESD(1) - projektet, nåh ja, jeg vil ikke nævne hvorfor man kaldte det FEST i stedet for FESD.

Alene det, at jeg indikerer, at jeg har indsigt i projektet er vel et brud på tavshedspligten.

Journalsystemet

Var ikke fyldestgørende for kontraktsopfyldelse.

Men til spørgsmålet:

Er det nogen der bekræfte dette?

Kig i kravspec'en, og løsningsforslag, og vurdér selv.

10
13. marts 2009 kl. 12:33

Jeg sidder selv i en af de store virksomheder, hvor et skift til en nyere version er ret omfattende. Den egentlige grund er vel blot at man gerne vil sælge nogle installationer af nyere styresystemer. Vi kører Windows 2000 hvor der ikke findes en løsning på IE6 problemstillingen. Hvis eller hjemmesider ville køre native standarder så var problemet minimeret. Men det giver naturligvis ikke extra omsætning.

9
13. marts 2009 kl. 12:33

Tja, det tror jeg er tvivlsomt at de "tør" anvende det.

Vil IE8 kunne køre på win2000 maskiner?

5
13. marts 2009 kl. 11:56

Det skal lige tilføjes, at det er http://drop-ie6.dk/ vi på ekstrabladet.dk har tilsluttet os, som er sat i verden af Søren Hugger Møller fra http://spiri.dk - respect is due :-)

Men Ricco, jeg ser ikke Version2's initiativ som en konkurrent til drop-ie6.dk, men derimod som et supplement (ikke det bedste ord, I know), som formentlig bedre kan råbe medierne op og samle dem i sagen, da deres udviklere forhåbentlig følger med her på version2.dk :-)

Så go go go, lad os prøve at få IE6-brugerne opdateret eller over på en anden browser - det drejer sig især om virksomheds-PC'ere.

TV2 var, så vidt jeg ved, det første danske medie, der gik "mod" IE6:

http://medieblogger.dk/2008/09/29/tv2-stopper-med-at-underst%C3%B8tte-internet-explorer-6/

// Lars

Redaktionel projektleder, ekstrabladet.dk

15
13. marts 2009 kl. 14:16

Da jeg så overskriften, så troede det gik ud på at droppe ie6 og ekstrabladet.dk

For magen til gyseligt design er det længe siden jeg har set.

På dansk ihvertfald, men invandrer-chefredaktøren har valgt at ignorere over 500 protester og fremturer at 97% vil have en afskyelig, råbende, grim forside, fordi det virker i Norge.