Version2-læsere: Windows 10 er både lækkert og fyldt med pjat

11. august 2015 kl. 10:3914
Version2-læsere: Windows 10 er både lækkert og fyldt med pjat
Illustration: Microsoft.
Version2’s læsere har de seneste par uger ivrigt debatteret Windows 10 både på websiden og på Facebook – og det nye styresystem får både ris og ros.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er knap en uge siden, Microsoft lancerede Windows 10, der det næste års tid er tilgængelig som en gratis opgradering til brugere af Windows 7 eller nyere. Alene inden for de første 24 timer opgraderede 14 millioner brugere på verdensplan til Windows 10.

Også Version2’s læsere har taget godt imod Microsofts nye styresystem.

'Et helstøbt operativsystem, som dels er hurtigt, dels lækkert at se på og endeligt tidsvarende og brugervenligt,' kalder læser Michael Mortensen Windows 10.

'Havde en virkelig god oplevelse med opgradering, ingen driverproblemer og er meget glad for designet,' lyder det fra læser Mads Sandal.

Opgradering eller ren installation?

Ikke alle læsere har imidlertid oplevet det som problemfrit at foretage en opgradering fra en tidligere version af Windows til version 10.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Version2’s Facebook-side kalder Paris Nakita Kejser ligefrem opgraderingsfunktion for 'dårlig'. Det vil være bedre at lave en backup af sin computer og så formatere 'dyret', som han skriver.

Til dette formål anbefaler flere læsere at downloade Windows 10 som ISO-fil fra Microsoft og foretage installationen af styresystemet på baggrund af denne.

Du kan hente Windows 10 ISO-filen her:

Men, som læserne også gør opmærksom på, så skal du ikke nødvendigvis regne med at kunne foretage en ren installation fra ISO-filen og så aktivere Windows 10 med for eksempel din gamle Windows 7-licensnøgle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

'Først når maskinen er opgraderet fra Windows 7/8.1 til Windows 10, og aktiveringen den vej er gået igennem, ved at man logger ind i Windows Store, så kan man frit formatere og installere fra ISO’en. Man installerer blot uden licensnøgle, og i det øjeblik man logger ind i Windows Store bagefter, og hardwaren matcher, så er Windows aktiveret,' fortæller læser Bjarke I. Pedersen.

Geninstallationer kan være nødvendige efter opgradering

Det virker imidlertid, ikke som om Version2’s læsere har oplevet de store problemer med at få eksisterende software til at fungere korrekt under Windows 10.

Gorm Jensen fortæller i debattråden, at han oplevede, at gamle C++ run-time-DLL'er som msvcr100.dll og msvcr110.dll var væk efter opgraderingen, hvilket betød, at forskellige programmer ikke kunne starte. Via Facebook nævner Henrik Bendix, at touchpad'en på hans Lenovo Yoga 2 heller ikke fungerede ordentligt efter installationen af Windows 10.

Begge læsere løste problemerne med en geninstallation af software eller drivere.

Mere alvorligt har det været for læser Lars Nielsen, der i debatten fortæller, at hans 'Python-projekter blev korrupte, billeder blev korrupte, og Visual Studio crashede efter installationen', mens læser Martin Kirk har oplevet, at Windows 10 fik Black Screen of Death, fordi som han skriver, 'styresystemet tilsyneladende problemer med flere grafikkort og flere skærme på samme tid'.

Er Candy Crush en glidebane for Microsoft?

Det Windows 10-element, der har affødt flest reaktioner blandt Version2’s læsere, er spillet Candy Crush Saga fra spiludvikleren King, som følger med som en del af Windows 10 Home-installationen. Spillet betegnes af flere som et irritationsmoment, narrestreger og noget pjat.

Men som læser Jesper Pedersen bemærker i debatten: 'Hvorfor brokkede man sig ikke over det i de gamle Windows-versioner, hvor man også fik diverse spil med, som man ikke havde bedt om?'

Spil som Minestryger, Syvkabale og Hjerterfri har været en del af Windows i årevis – faktisk var spillet Reversi en del Windows 1.0 fra 1985. Microsoft har også tidligere inkluderet spil fra tredjepartsudviklere, første gang med 3D Pinball i Windows 98. Men Candy Crush Saga er alligevel noget andet, mener læserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

'Jeg ser det som en eskalering … Hvis man virkelig åbner posen, er der jo ingen grænser for, hvor mange spil man kan få installeret uden at ville det. Desuden skal disse tredjeparter jo også tjene penge, og det er som regel ved kedelige forretningsmodeller, såsom reklamer og in-app indkøb,' skriver Palle Due Larsen i debatten. Men påpeger samtidig, at det ikke tager mere end to sekunder at afinstallere Candy Crush Saga.

Læser Thomas Andersen maner, med henvisning til Microsofts licensbestemmelser, til besindelse i forhold til konspirationsteorierne omkring Microsofts automatiske opdateringer: 'Windows 10 vil installere automatiske opdateringer, ikke andet.' Læser Peter Lund bemærker i samme debattråd, at det måske er værd at vente med Windows 10, hvis et spil som Candy Crush Saga kan vælte én af pinden.

Windows er ikke en distributionskanal

På anledning af debatten omkring Candy Crush Saga rettede vi henvendelse til Microsoft danske Windows-divisionschef, Martin Thorning Hansen, for at høre, om planerne for de kommende spiltitler fra King, som også lanceres til Windows 10.

»Jeg har ikke set, at de spil, der kommer, kommer som en del af den automatiske opdatering. Det har aldrig været vores strategi at bruge Windows som en distributionskanal for tredjepartssoftware, så jeg ser Candy Crush mere som undtagelsen,« beroliger Martin Thorning Hansen.

Dataindsamling og privatlivsindstillinger

Flere af Version2’s læsere udtrykker også skepsis i forhold til de privatlivsindstillinger, som ledsager Microsofts seneste styresystem. Læser Magnus S. Krogh kalder ligefrem Windows 10 'den nye skinende spyware fra Microsoft' i debattråden.

Eller som læser Martin Jünckow skriver i debatten: 'Min største anke er default-indstillingerne for privacy-settings, som jeg kun kan anbefale, at man ændrer under installationen.'

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
12. august 2015 kl. 15:16

Af en eller anden grund så blev IIS installeret (og som automatisk startet) efter en opgradering fra Windows 7 til WIndows 10.

Heldigvis er det da nemt at slå fra, men jeg ser ingen grund til at det overhovedet skal installeres og det kan skabe problemer hvis man vil køre en Apache server på port 80.

13
12. august 2015 kl. 09:18

Jeg fik en hjerneblødning i går og valgte at installere Win10 på min gamer computer. Jeg lavede lige en GHOST af min Win7 installation inden - just in case.

Jeg valgte at prøve en opgradering - fordi, det jo det Microsoft vil have alle folk til.

Det tog over en time at opgradere, og det lykkedes at komme ind på desktoppen. Skærmene kørte dog ikke ordentligt, så jeg downloadede nyeste AMD HD7970 driver til Win10 og installerede den.

BANG

Fik en Blue Screen of Death pga ATIKMPAG.SYS som eksploderede Reboot Prøver at installere driveren igen - denne gang gik den igennem Reboot BLACK SCREEN OF DEATH !

Jeg prøvede derefter at bytte rundt på alle mine Monitor outputs (har 10) men ingen af dem havde signal...

gav op til sidst og reinstallerede ved at formatere ..

denne gang virkede alting - også efter GPU Driver installationen.

14 mio installationer...

Jeg har en ide om at 100.000+ har samme problemer som mig :-(

12
11. august 2015 kl. 13:53

Både på min stationære bambus gameer spand, og min Surface, der ironisk nok havde de fleste problemer. Ud over at touch supporten i Edge er elendig (og IE 11 ikke er at finde i Metro udgaven), så nægtede den konsekvent at gå i standby. Slukkede skærmen gjorde den, men efter små 11-12 timer var den flad. Min stationære kunne også vækkes af netkortet hvert 10. Sekund, på trods af der ikke var skyggen af WOL pakker på mit netværk.

11
11. august 2015 kl. 13:22

Jeg har installeret win. 10 på min 2008 hyper-v server box, og da de nye version af både 7-kabale og lign. kræver 3D understøttelse vil jeg alligevel ikke kunne spille 7-kabale på win. 10, med mindre det er en version som ikke kræver 3D, men ellers så fungere det fint med visual studio 2013 community edition.

10
11. august 2015 kl. 13:04

Jeg har ikke selv lavet en clean install, men bare en opgradering. Men til dem der gerne vil lave en clean install; har jeg læst at en opgradering + en reset skulle være det samme.

9
11. august 2015 kl. 12:56

Min Browser Explorer 11 virkede lige som i Windows 8.1, men det gør den ikke. Så jeg kan ikke sætte den til kompatibel et bestem til et bestemt sted. Så jeg er gået tilbage til 8.1 som køre rigtig godt. Jeg syntes ikke at de nyheder der kommet er ret meget bevendt?

8
11. august 2015 kl. 12:38

Jeg fjernede 10'eren igen da jeg ikke kan få lov at bestemme hvad der skal opdateres og hvornår fra windows updata

7
11. august 2015 kl. 12:04

Virker fint hos mig. Ingen blue screen, ingen driver fejl. Jo der er da lidt småfejl her og der. Sådan er det med alt.

6
11. august 2015 kl. 12:00

Som så mange andre gang når jeg læser på nettet må jeg se om jeg læser om det samme som jeg sidder med. Windows 10 virker bare på min laptop og stationær ingen problemer what so ever.

5
11. august 2015 kl. 11:49

Jeg oplever, som åbenbart mange andre, at Windows 10 fryser med jævne mellemrum. Prgrammer "holder en pause" for så at køre igen. Det kan især ses, når man ser Netflix. Dette problem eksisterede ikke på Windows 8.1. Har set at mange har dette problem rundt om i verden via div. fora.

4
11. august 2015 kl. 11:39

Så det er ikke mig der mener at det er både lækkert og fyldt med pjat. Venter til de værste fejl er væk, der er heller ikke styr på alle dll filer, driver og sådan nogen småting.

Men typisk MS, at sende en BETA, og halfærdig produkt på marked. Og synd for alle dem, som opdatere nu, og ikke er klar over dette. Men gælder mig til at dx12 også kommer i den endelige version, så vil jeg også skifte, da der så er en grund til dette.

3
11. august 2015 kl. 11:25

Jeg sad og arbejde ved PCen, da den pludselig fortalte at den måtte genstarte, hvilket den gjorde uden accept fra min side. Derefter spammede den mig med at installere W10 uden at jeg havde bedt den om det.

Det er altså dårlig stil.

2
11. august 2015 kl. 11:25

Hvor godt virker systemet egentlig offline? Eller i et netværk med begrænset adgang? Er der allerede lavet nemme firewallkonfigurationer til de mest gængse firewalls, således Windows 10 ikke kan snakke med andet hos MS end rene opdateringer?

1
11. august 2015 kl. 11:20

Microsoft burde vente med at frigive Windows 10 (i hvert fald i Enterprise version) til de har deres værktøjer på plads. F.eks. mangler RSAT, for at kunne teste produktet ordentligt.