Det er knap en uge siden, Microsoft lancerede Windows 10, der det næste års tid er tilgængelig som en gratis opgradering til brugere af Windows 7 eller nyere. Alene inden for de første 24 timer opgraderede 14 millioner brugere på verdensplan til Windows 10.
Også Version2’s læsere har taget godt imod Microsofts nye styresystem.
'Et helstøbt operativsystem, som dels er hurtigt, dels lækkert at se på og endeligt tidsvarende og brugervenligt,' kalder læser Michael Mortensen Windows 10.
'Havde en virkelig god oplevelse med opgradering, ingen driverproblemer og er meget glad for designet,' lyder det fra læser Mads Sandal.
Opgradering eller ren installation?
Ikke alle læsere har imidlertid oplevet det som problemfrit at foretage en opgradering fra en tidligere version af Windows til version 10.
På Version2’s Facebook-side kalder Paris Nakita Kejser ligefrem opgraderingsfunktion for 'dårlig'. Det vil være bedre at lave en backup af sin computer og så formatere 'dyret', som han skriver.
Til dette formål anbefaler flere læsere at downloade Windows 10 som ISO-fil fra Microsoft og foretage installationen af styresystemet på baggrund af denne.
Du kan hente Windows 10 ISO-filen her:
Men, som læserne også gør opmærksom på, så skal du ikke nødvendigvis regne med at kunne foretage en ren installation fra ISO-filen og så aktivere Windows 10 med for eksempel din gamle Windows 7-licensnøgle.
'Først når maskinen er opgraderet fra Windows 7/8.1 til Windows 10, og aktiveringen den vej er gået igennem, ved at man logger ind i Windows Store, så kan man frit formatere og installere fra ISO’en. Man installerer blot uden licensnøgle, og i det øjeblik man logger ind i Windows Store bagefter, og hardwaren matcher, så er Windows aktiveret,' fortæller læser Bjarke I. Pedersen.
Geninstallationer kan være nødvendige efter opgradering
Det virker imidlertid, ikke som om Version2’s læsere har oplevet de store problemer med at få eksisterende software til at fungere korrekt under Windows 10.
Gorm Jensen fortæller i debattråden, at han oplevede, at gamle C++ run-time-DLL'er som msvcr100.dll og msvcr110.dll var væk efter opgraderingen, hvilket betød, at forskellige programmer ikke kunne starte. Via Facebook nævner Henrik Bendix, at touchpad'en på hans Lenovo Yoga 2 heller ikke fungerede ordentligt efter installationen af Windows 10.
Begge læsere løste problemerne med en geninstallation af software eller drivere.
Mere alvorligt har det været for læser Lars Nielsen, der i debatten fortæller, at hans 'Python-projekter blev korrupte, billeder blev korrupte, og Visual Studio crashede efter installationen', mens læser Martin Kirk har oplevet, at Windows 10 fik Black Screen of Death, fordi som han skriver, 'styresystemet tilsyneladende problemer med flere grafikkort og flere skærme på samme tid'.
Er Candy Crush en glidebane for Microsoft?
Det Windows 10-element, der har affødt flest reaktioner blandt Version2’s læsere, er spillet Candy Crush Saga fra spiludvikleren King, som følger med som en del af Windows 10 Home-installationen. Spillet betegnes af flere som et irritationsmoment, narrestreger og noget pjat.
Men som læser Jesper Pedersen bemærker i debatten: 'Hvorfor brokkede man sig ikke over det i de gamle Windows-versioner, hvor man også fik diverse spil med, som man ikke havde bedt om?'
Spil som Minestryger, Syvkabale og Hjerterfri har været en del af Windows i årevis – faktisk var spillet Reversi en del Windows 1.0 fra 1985. Microsoft har også tidligere inkluderet spil fra tredjepartsudviklere, første gang med 3D Pinball i Windows 98. Men Candy Crush Saga er alligevel noget andet, mener læserne.
'Jeg ser det som en eskalering … Hvis man virkelig åbner posen, er der jo ingen grænser for, hvor mange spil man kan få installeret uden at ville det. Desuden skal disse tredjeparter jo også tjene penge, og det er som regel ved kedelige forretningsmodeller, såsom reklamer og in-app indkøb,' skriver Palle Due Larsen i debatten. Men påpeger samtidig, at det ikke tager mere end to sekunder at afinstallere Candy Crush Saga.
Læser Thomas Andersen maner, med henvisning til Microsofts licensbestemmelser, til besindelse i forhold til konspirationsteorierne omkring Microsofts automatiske opdateringer: 'Windows 10 vil installere automatiske opdateringer, ikke andet.' Læser Peter Lund bemærker i samme debattråd, at det måske er værd at vente med Windows 10, hvis et spil som Candy Crush Saga kan vælte én af pinden.
Windows er ikke en distributionskanal
På anledning af debatten omkring Candy Crush Saga rettede vi henvendelse til Microsoft danske Windows-divisionschef, Martin Thorning Hansen, for at høre, om planerne for de kommende spiltitler fra King, som også lanceres til Windows 10.
»Jeg har ikke set, at de spil, der kommer, kommer som en del af den automatiske opdatering. Det har aldrig været vores strategi at bruge Windows som en distributionskanal for tredjepartssoftware, så jeg ser Candy Crush mere som undtagelsen,« beroliger Martin Thorning Hansen.
Dataindsamling og privatlivsindstillinger
Flere af Version2’s læsere udtrykker også skepsis i forhold til de privatlivsindstillinger, som ledsager Microsofts seneste styresystem. Læser Magnus S. Krogh kalder ligefrem Windows 10 'den nye skinende spyware fra Microsoft' i debattråden.
Eller som læser Martin Jünckow skriver i debatten: 'Min største anke er default-indstillingerne for privacy-settings, som jeg kun kan anbefale, at man ændrer under installationen.'

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.