Version2-læsere: Det kræver vi af en brugbar internetforbindelse

Hvor hurtig skal en bredbåndsforbindelse være for at være brugbar? Det spørgsmål opstod i debatten på Version2 tidligere på ugen, og svaret er ikke så ligetil endda.

Hvor hurtig skal en bredbåndsforbindelse være for overhovedet at kunne kaldes for bredbånd?

Det er der svar på fra EU’s side, hvor bredbånd er defineret som en forbindelse, der tillader downloadhastigheder på over 144 Kbit/s. Til sammenligning defineres samme begreb af den amerikanske telemyndighed, FCC, i deres 2015 Broadband Progress Report som en forbindelse med minimum 25 Mbit/s i download- og 3 Mbit/s i upload.

Ambitionerne for internethastighed i Danmark fejler imidlertid ikke noget, og i Vækstplanen for digitalisering i Danmark, der blev vedtaget i folketinget 26. februar 2015, hedder det blandt andet:

'Regeringen har sat som mål, at alle husstande og virksomheder har adgang til en bredbåndsforbindelse med mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload senest i 2020, og at der skal være god adgang til mobiltelefoni i Danmark.'

Det er en ambition, som Version2’s blogger Anders Lisdorf sætter spørgsmåltegn ved i sit seneste blogindlæg, hvor han blandt andet skriver: ”'Højhastighedsinternet er en cargo-kult, sanktioneret af et enigt folketing, der stirrer som hypnotiseret på et eller andet tilfældigt, de kan måle.'

Læs også: Er højhastighedsinternet en landingsbane for cargo fly fra himlen?

Hvor hurtig skal en internetforbindelse så være?

Men hvor hurtig skal en internetforbindelse, hvad end den etableres via kobber, fiber eller 4G, så være for at være brugbar? Det var vores oprindelige spørgsmål – at svare på det synes imidlertid at være på linje med at vurdere længden på en elastik.

Fra læser Bent Jensen lyder det i debatten: 'At kalde en 4/1 forbindelse bredbånd nu om dage, og fremadrettet viser, at beslutningstagerne ikke har fattet en dyt. Hvis man mener, at vi skal være digitaliserede og have rigtigt internet, så snakker vi om minimum 15 Mbit/s nu og mere i fremtiden, når vi ikke gider se TV, men gerne vil streame 4K til alle i husstanden.'

På Version2’s Facebook-side mener David Filskov at '10/10 er kun lige nok'. Mens Micky Holdorf skriver: '10/2 så der i det mindste kan streames'.

At svare på spørgsmålet om hastighed afhænger selvfølgelig af, hvilke krav minimumshastigheden skal kunne opfylde, og hvad skal forbindelsen bruges til, som læser Johnny Olesen skriver i debatten.

'I min verden er et minimum på 5/1 Mbit/s med en latency svarende til en xDSL forbindelse absolut minimum for at kunne kommunikere effektiv med det offentlige nu og i fremtiden. Forbindelsen vil sagtens kunne benyttes til telemedicin, let surfing, se TV fra DR.dk og videokonferenceopkald,' lyder Olesens konklusion.

Det er en realistisk hastighed, han mener allerede i dag vil kunne leveres via 4G LTE til stort set alle danskere – inklusive dem inde i skoven.

I sidste ende er spørgsmålet om en brugbar internetforbindelse subjektivt, som læser Mogens Nørgaard formulerer det på Twitter: Den skal kunne klare brugernes behov. Simpelt.'

Det handler ikke om hastighed, men kvalitet

En brugbar internetforbindelse handler imidlertid ikke udelukkende om hastigheder, som læser Christian Nobel skriver i debatten: 'Kvalitet er fuldstændig glemt i alt støjen. I mange henseender er det meget mere vigtigt med lav latency, jitter med videre, samt at den lovede hastighed altid er til rådighed, og at forbindelsen er stabil.'

Læser Erik Trolle skriver blandt andet: 'For os, der er netværksfolk, som ikke er forblændet af marketing-downloadhastigheder, er det kvalitet af forbindelsen, der betyder noget. Jeg oplever mangt et sted, jeg kommer, at en forholdsvis ’god’ forbindelse, set på måling af download, værende af ringe kvalitet.'

Erik Trolle skriver, at han personligt fint kan klare sig med en 10-20 Mbit/s symmetrisk internetforbindelse af rigtig god kvalitet. Men som han også skriver, så er problemet ved at definere et minimum, at vi er så forskellige i vores behov. Derfor er hans konklusion, at en minimumsgrænse på 4/1 Mbit/s af god kvalitet kan være et rigtigt godt mål, men en 4/1 af dårlig kvalitet er et meget ringe mål.

Johnny Olesen konkluderer i samme debattråd: 'På xDSL-forbindelserne er latency/jitter på et niveau, som de fleste danskere godt kan leve med. Det er ikke perfekt, men det er heller ikke direkte elendigt. Trådløse teknologier såsom 4G LTE kan levere en latency/jitter, som nogenlunde svarer til xDSL, og med andre trådløse teknologier kan der leveres endnu bedre resultater.'

Så hvor hurtig skal en bredbåndsforbindelse være for at være brugbar?

Ifølge Version2’s læsere er det en forbindelse med i hvert 4 Mbit/s download og 1 Mbit/s upload – forudsat at den er af høj kvalitet og ikke mindst stabil.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Michael Eriksen

"Ifølge Version2’s læsere er det en forbindelse med i hvert 4 Mbit/s download og 1 Mbit/s upload – forudsat at den er af høj kvalitet og ikke mindst stabil."

Så passer jeg i skemaet. Jeg har 5/1 og det er godt nok til at jeg ikke har kabel-TV og nøjes fint med public service TV kanaler via net. Det virker 95+ procent af tiden, men er møjirriterende når det ikke virker. Specielt når jeg ved at tenikken er i orden i min ende.

 • 0
 • 0
René Nielsen

Det er et godt spørgsmål om hvad der skal til, for det udvikler sig over tid. Jeg har fiber 250/250 og ligger derfor ”lunt i svinget” lige nu – selvom huset er fyldt med teenagere!

Men hvis udviklingen foresætter så er 250/250 vel normalen om 2-3 år da f.eks. netflix jo er begyndt at streame i 4K og dr.dk i HD.

Men jeg synes ikke bare det er et spørgsmål om båndbredde. F.eks. skodder min udbyders DNS. Den latency det skabte ”var ikke for børn”.

Så efter jeg manuelt omkonfiguerede min egen routers DNS til en betalt DNS service – var det som en ”der trykkede på speederen”. Alt gik hurtigere og mine børn får nu ros af vennerne for farten, når de er på besøg.

Jeg ved ikke om det er en bevidst måde at begrænse traffikken på fra ISPén eller om det bare ikke er noget som bliver prioriteret. Men i min verden, er det et indsatsområde.

 • 0
 • 0
Nicky Mogensen

Jeg har 12/1,2 mbit, og det er i hvert fald ikke brugbart nok til to personer.

Reinstallerede vores to gaming computere for nylig, hvor der ud over at skulle hentes spil fra Steam også skulle hentes diverse småting og drivere. I mens de begge stod og downloadede, kunne den ene ikke loade hele Facebook-siden. Og streame noget fra Netflix i mens kunne vi godt droppe.

Er glad for, at jeg gemte Battlefield 4 inkl. alle DLCs inden formatering, da jeg ellers skulle downloade 70gb igen.

Jeg kan i øvrigt mærke på min latency, hvis fruen ser Netflix i mens jeg spiller et FPS spil. Har ikke prøvet efter at TDC Homebox er blevet udskiftet med en hjemmebygget maskine med pfsense, men jeg tvivler på at linjen kan bære begge ting tiflredsstillende.

I 2015, med to gamere i huset, der begge er fans af streaming fremfor kabel-tv, synes jeg at selv uden børn er vores internetlinje alt for langsom.

Og jo, jeg kan få bredbånd fra Yousee, men det kræver kabel-tv og nedgravning heraf. Fiber er hele området omkring os, men ikke på vores stikvej, selvom det endda er en grusvej i et større boligområde i Viborg.

30/5, så ville jeg være tilfreds. 50/50, så ville jeg være glad. 90/90 og jeg ville være lykkelig.

edit: Vi har 1 router m. VPN-forbindelser, 1 tv, 1 tablet, 2 mobiler, 2 stationære pc'er, 1 bærbar og en Chromecast tilsluttet - og arbejder hjemmefra til tider, hvor vi bruger flere og flere cloud-løsninger.

 • 0
 • 0
Deleted User

Jeg kom til at tænke på en debat jeg selv var en del af i slut-80'erne/start-90'erne, der handlede om VLDB (Very Large DataBase)...

Først mente man, at en database, der skulle håndtere f.eks. flere Gigabytes eller 100-vis af brugere eller måske endda hundredvis af IO'er per sekund kunne kaldes en VLDB.

Så syntes man det skulle være mange GB, 1000-vis af brugere, osv...

Og sådan gik årene ...

Lige indtil min gode ven Cary Millsap kom op med en definition, som jeg forgæves har forsøgt at dreje, så den passer på denne diskussion. Hvis nogen kan bruge den til noget, så vær så god:

"The definition of a VLDB is a database that stretches its hardware", sagde Cary. Enkelt og smukt, ikke? ;-).

Mvh Mogens

 • 0
 • 0
Ole Lunddahl

"Ifølge Version2’s læsere er det en forbindelse med i hvert 4 Mbit/s download og 1 Mbit/s upload – forudsat at den er af høj kvalitet og ikke mindst stabil."

Jeg ved ikke om forfatteren ved at denne slags artikler vil blive anvendt som "faktum" for at 4/1 er rimeligt og de som beder om højere hastigheder er et mindretal. "Version2 er jo for ingeniører -" (jeg er ikke en sådan) "og så må det jo være fagligt korrekt. og ingeniører er jo tunge brugere".

Jeg kender ikke de empiriske data bagved ovenstående konklusion men den overrasker mig en del. Jeg kender en del ingeniører og de er så altså ikke blevet hørt.

...Version 2' læsere må så bo alene og ihvertfald uden teenage børn (dvs. max 1 streaming af film ad gangen, evt. downloade til senere kigning), købe sin musik og billeder fysisk, tage sin backup til lokal harddisk uagtet at den så brænder samtidigt med minderne, ikke have et job hvor der i enkelte tilfælde eller jævnligt skal arbejdes med lidt tungere regneark/dokumenter/tegninger/osv., osv. osv.

Uanset hvor god en kvaliteet 4/1 så er, så er det altså kravet fra tidligere år eller fra eneboere. Det er en påstand og jeg har (heller) ikke empiriske data på at min påstand er sand ;-)

 • 0
 • 0
Erik Trolle

Når man skal sætte det hele sådan lidt i relation, så har jeg et LAN som kører 1Gbit og WiFi som kører 300Mbit. Og skal jeg ud i verden hedder en 4/1Mbps latency 30ms med lav jitter og packetloss. Det er noget af en voldsom foreskel. Jeg skal tilbage til slutning af 80'net start 90'ne hvor LAN'et var så langsomt. Hvis man ser på mine mine muligheder for mobilt bredbånd er protokollerne hspa+ og lte. på gode tidspunkter er hastigheden mellem 20-30Mbps i download og op til 10Mbps i upload.

Hvad har jeg så på mit LAN, som kan snakke med internettet. En desktop PC, en laptop, 2 servere, en dect/IP-telefon og en ATA også VOIP. Af andet udstyr har jeg et Samsung SmartTV og 3 Android enheder, en tablet og 2 Smartphones.

Hvordan bruger jeg internettet. Jeg ser Youtube og Netflix på TV'et, men fastnet forbindelse sætte begrænsningen for kvaliteten på streaming. Jeg bruger SIP til telefoni, både på mine Android enheder, samt på mine dedikerede VOIP enheder og en dedikeret Internet Radio. Jeg køre email/browse fra PC'er og Android enheder. Jeg laver appudvikling på min PC og køre 3D CAD i browser software, begge over internettet. Min ene Server kører Citadel (mail,kalender,kontaktpersoner, notesbog og chat). Så kører der en lille Webserver, file server og printserver, der køre også en OpenVPN og SSH server. Den har en std. Linux firewall, samt netværk analyse software. Den anden server kører Home Automation, og jeg kan få fat i den fra mine mobile enheder ude fra internettet over en VPN tunnel, det er små mængder data der går den vej.

Selv om jeg laver meget som har kontakt med internettet er dets lave hastighed stadigvæk en stor begrænsning for min udfoldelse. Der er ting jeg ville ønske jeg kunne, som jeg ikke kan, det ene er et fornuftigt backup system hvor 3 kopi ligger ude på nettet. Det andet er bedre kvalitet af streaming. Og nogen af de tidstro ting jeg laver ville have stor glæde af en meget lavere pingtider.

Jeg overvejede på et tidspunkt at skifte min langsomme faste forbindelse ud med mobilt bredbånd, men min forbindelse er for skiftende af karakter til jeg syntes det er et godt alternativ. Fordi det kan gå fra ingen dækning til god dækning. Og kvaliteten er svingende over døgnet og er påvirkelig udefrakommende forstyrrelser. Jeg ville aldrig have mine faste installationer tilsluttet til en mobil netværksforbindelse. Jeg bruger til gengæld min mobil netværksforbindelse til fallover ved min faste forbindelse er nede, og så bruger jeg den til at komme i kontakt med mit udstyr når jeg er ude i verden.

Mine ønsker til en netværksforbindelse er 10Mbps symmetrisk, men helst større, med en forsinkelse omkring 5ms med jitter og pakketab tæt ved nul. Sådan en forbindelse ville være fremtidssikret for mig. Og det er nok fordi jeg ikke spiller online spiller og det varer mange år før jeg får et 4K TV eller større.

Nu bruger jeg nok internettet anderledes end mange. Men som jeg har skrevet i andre kommentarer, så bor os som virkelig udnytter internettets muligheder blandt almindelige forbrugere. Og jeg vil påstå at det er os som skaber innovation og trends som først komme til den almindelige forbruger senere, men ikke ret langt ude i fremtiden.

Det jeg ser som den største fare ved langsomme forbindelser er, at indholds leverandørerne vil skære servicen af de langsomste forbindelser væk, fordi de optager en sessiontid og CPU tid, på deres servere og det vil betyde mindre vedligeholdelse.

Så man kan meget på en 4/1 forbindelse, men der er også en del man må undvære. Det er hovedsagelig tidstro applikationer, høj kvalitets streaming og flytning af store datamængder, som man ikke kan.

Når jeg skriver i kommentaren at en 4/1 af rimelig kvalitet er et absolut minimum er fordi jeg selv har sådan en, og kender de afsavn det betyder. Men man er ikke fuldkommen handlingslammet med en sådan forbindelse.

 • 0
 • 0
Jens Jönsson

I min verden er 4/1 Mbit/s kun anvendelig til at checke e-mail og læse lidt på http....

Blandt mine kunder kan jeg se at fælles nævneren pt. hedder 20/20 til 30/30 Mbit/s. Det er sådan en standard familie med 2 børn og 2 voksne. Der bliver streamet, spillet, ordnet netbank, fundet opskrifter, checket e-mail, opdateret Facebook (incl. video), Skypet, lavet backup af billeder osv..... Samtlige mobileenheder kører over WiFi og dvs. min. 4 SmartPhones og et par tablets. Derudover et par TV koblet på og så er alle gæster også koblet op, når de er på besøg. Jo familien Danmark er skam online! Bare fra sidste år til i år er datamængden for sådan en "standard" familie steget med > 20%. De fleste "standard" familier bruger nu godt over 300 Gb om måneden i gennemsnit og det kender kun én vej og det er opad... Derfor kigger vi selvfølgelig på at kunne opfylde regeringens målsætning før 2020. Belastningsgrafen for en 100/100 Mbit/s forbindelse ser altså anderledes ud end en 30/30 Mbit/s. Hvorfor ? Jo, data hentes hurtigere og man er hurtigere "af nettet".

Kigger man på belastningsgrafen for sådan en "standard" familie, så vil 4/1 Mbit/s i øvrigt være, som at køre i hestevogn fra Vestjylland til København....

Derfor oplever vi også at flere og flere skifter fra mobiltbredbånd til vores forbindelse med fast pris og ubegrænset forbrug. Folk er dødtrætte af ikke at kende regningen hver måned og igen og igen at skulle købe mere, samt at kvaliteten af forbindelsen er svingende med overbelastning om aftenen....

 • 0
 • 0
Erik Trolle

Kigger man på belastningsgrafen for sådan en "standard" familie, så vil 4/1 Mbit/s i øvrigt være, som at køre i hestevogn fra Vestjylland til København....

Jeg er absolut enig, men er man som jeg enlig og bor et sted hvor der hverken kommer dit WiFi eller fiber og hvor Mobilt bredbånd er den det eneste alternativ til min 4/1 ADSL2+.

Siden jeg skrev mit indlæg ovenfor er der en skovmaskine som har cuttet min forbindelse og jeg skriver dette her over min mobile bredbåndsforbindelse. Og det virker fint i en dag som idag. Men jeg er nød til at købe data til da jeg normalt kun har et dataloft på 500MB. Jeg kan løbe data til 3-5-10-20GB.

Men hvorfor jeg klare det udmærket som en enlig på en 4/1 er at protokollerne på Netflix, SIP, Skype retter ind efter den dårlige forbindelse. Så jeg får ringere kvalitet, men som sagt bor jeg et sted der er tyndt befolket og hvis ikke der havde været en hovedvej i nærheden havde jeg heller ikke haft mobil bredbånd. Men jeg Skyper med min nevø i New York og det går utroligt godt, med billed og det hele. Nu slår vi som regel billede fra fordi der er ingen grund til han skal se på en gl. knag som mig.

Det er helt klart at mit forbrug ville stige enormt hvis jeg havde bedre forbindelser. Men jeg forestiller mig, at når man siger 4/1 i Norge så er det fordi folk bor måske ude i bjergene og det er de muligheder man har for at ramme dem med noget RC og de er langt fra sende masten.

Jeg er sikker på at jeg skal flytte for at få bedre forhold, de kommer aldrig hos mig. Men jeg syntes jeg klarer mig langt på meget små forhold.

Jeg betragter mig selv som de sidste 1-2% som bare ikke får ny teknologi fordi det er fordyrt at trække fiber eller andet ud til mig. Og jeg regner også med at det man mener når man i Norge siger minimum på 4/1 så er det de sidste par procent der har disse minimum forbindelser. Og mit indlæg i debatten fortæller jeg bare at jeg er hægtet helt af med en 4/1 forbindelse.

Og det er klar var jeg en std. familie ville en 4/1 være rigtigt ringe.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere