Version2 kårer årets it-arbejdsplads: »Diversitet giver mere innovation«

For Ayrton Massey har det været en udfordring at programmere på så stort et ERP-system som Microsoft Dynamics 365: »Der er ikke én person, der har overblik over hele koden. Du er nødt til at arbejde oven på dine kollegers arbejde,« fortæller han. Illustration: Microsoft
Softwareingeniører hos ­Microsoft Development, der vinder Version2 IT Company Rank, skal lægge egoet på ­hylden for at blive en effektiv del af it-kæmpens enorme softwareprojekter.

»Jeg er den, de andre har sværest ved at forstå. Og jeg har engelsk som modersmål.«

Ayrton Massey griner ad sin egen tykke Manchester-dialekt.

Den er blevet gradvist mere forståelig, siden den nyuddannede softwareingeniør blev ansat hos Microsoft Development Center Copenhagen, fortæller han.

»Jeg forstår dig meget bedre i dag,« lyder opbakningen fra kollegaen Monica Ahuja, der selv kommer fra Indien.

Sammen repræsenterer de 2 af 47 nationaliteter, der udvikler software for Microsoft Development i det stadig nybyggede campus i Lyngby.

Begge har de forladt hjemland og familie for at stå fire timers jobinterview igennem. Og begge blev de sidste år ansat til at arbejde på Microsofts store ERP-system Dynamics 365.

Microsoft Development Center Copenhagen er vinder af Version2 IT Company Rank, som er en analyse af 50 udvalgte it-virksomheders image i forhold til hvor gode forudsætninger de har for at tiltrække it-medarbejdere.

Mangfoldigheden af nationaliteter på udviklingscentret i Lyngby spiller formentlig ind på topplaceringen i analysen. Og det er i hvert fald også noget, som de ansatte sætter pris på:

»Diversitet giver flere måder at tænke på og derfor også mere innovation. I mit team er der danskere, en italiener og mig selv,« fortæller Monica Ahuja fra sofaen i et spillerum, hvor de to udviklere – hvis ikke de skulle interviewes – kunne tage en dyst på Xbox’en.

»Vi er opvokset forskelligt og tænker forskelligt. Og det betyder også, at vi har forskellige løsninger, som vi kan kombinere til den bedste løsning. Det holder jeg meget af. Jeg ville kede mig, hvis det bare var én kultur,« siger hun.

Ingen ved alt om koden

Mangfoldigheden af nationaliteter er med til at gøre skiftet til Lyngby fra Manchester og Mumbai spiseligt – man er ikke anderledes, når alle er anderledes. Og alle forstår, hvad man har forladt for at være her, siger de to udviklere.

Det betyder ikke, at man undgår et kulturchok, når man sætter sig i bag skrivebordet i de åbne kontorlokaler.

Diversiteten blandt de 47 nationaliteter, der arbejder som softwareudviklere hos Microsoft Development, er en styrke, fordi det giver flere måder at tænke på, siger Monica Ahuja, der stammer fra Indien: »På mit team er der danskere, en italiener og mig selv,« siger hun. Illustration: Microsoft

»Jeg kommer fra et miljø, hvor jeg havde kontrol over det hele, for det var kun mig og et par andre, der skrev koden,« fortæller Ayrton Massey.

Hvis noget skulle gøres, kunne man altid finde det sted i koden, hvor en funktion kan rettes til, og vide, hvad ændringen betød for resten af softwaren. Den form for kontrol har ingen over Dynamics 365.

»Kodebasen er så stor, at selv hvis du gerne ville overtage arbejdet, så er det umuligt. Der er ikke én person, der har overblik over hele koden. Her er du nødt til at arbejde oven på dine kollegers arbejde, og du er nødt til at vide, hvornår noget ikke er dit arbejde og dit ansvar. Og det var i starten en udfordring for mig,« siger Ayrton Massey.

»Jeg var så vant til at skrotte ting og skrive det igen fra bunden, og det tror jeg, mange softwareingeniører er, fordi de tænker: »Jeg kan gøre det her bedre«. Du er nødt til at droppe det mindset.«

I global konkurrence

Stilen er fostret gennem gruppearbejde på universitetet, mener Massey. Her gav det mening at tage et stykke ikke-optimeret arbejde fra en medstuderende og skrive det om til det bedre.

»Men det kan jeg faktisk ikke her. Jeg er omringet af mange talentfulde mennesker, og jeg har brug for dem til at udføre mit job, og uden dem ville jeg ikke komme nogen steder,« siger Ayrton Massey

Savner du at have et 360 graders overblik over koden?

»Hvis jeg gør, så er det, fordi det var nemt. Men der kommer et punkt, hvor det ikke længere er en udfordring. Og jeg er her for at lære noget.«

Microsoft Dynamics 365 bygger på softwaren fra danske Navision A/S, som Microsoft opkøbte i 2002. Med over en million brugere er det et af verdens mest udbredte ERP-systemer. Positionen betyder, at udviklere skal lære en tilgang til arbejdet, som en global it-gigant kræver, pointerer Monica Ahuja.

»Du skal ikke længere bare vide, hvad kunderne vil have, og levere det. Det er ikke nok at bygge simple, funktionelle produkter. Vi skal bygge innovation og forretningsmodeller, der kan konkurrere globalt,« siger hun og tilføjer:

»Det kræver for mig, at jeg skal ændre mit mindset. Jeg er stadig ikke sikker på, at jeg har løst det. Men jeg er mere åben.«

Foruden innovation kræver det mange udviklerkræfter, kompleks koordinering og tæt samarbejde at udrulle nye versioner og funktioner i Dynamics 365. Og selvom den enkelte skal løse sit individuelle arbejde, er der ikke plads til sololøb.

»I dag er det blevet intuitivt. Men jeg var ikke god til at det, da jeg kom,« medgiver Ayrton Massey.

»Du lærer, at du ikke er effektiv, medmindre du arbejder sammen med de andre og bygger videre på, hvad andre har lavet. Når jeg ser tilbage på det, vi har lavet de seneste måneder, kan jeg næsten ikke tro, at vi har nået alt det. Jeg er ikke sikker på, at jeg kunne gå tilbage til at arbejde alene igen.«

Følger kæden for at forstå koden

Før man kan stå på skuldrene af tidligere Microsoft-udviklere, er man nødt til at sætte sig ind i, hvorfor koden ser ud, som den gør. Og det er ikke altid simpelt.

»Jeg har mest erfaring fra greenfield- projekter, hvor alting er skrevet fra bunden, og hvor jeg ved alt, der foregår i koden, fordi jeg har skrevet det meste af det,« siger Ayrton Massey.

»I NAV eller Dynamics 365 ville du ikke nødvendigvis forstå koden, når du læser den. Men du kan snakke med ham, der har skrevet den, og det vil vise sig, at der er en grund til, at koden er, som den er.«

»Første gang jeg skulle undersøge det her, gik jeg gennem en kæde med tre fire mennesker for at forstå koden og tænkte: ‘Det hele er meget større, end jeg troede, det ville være’.«

Men man lærer at håndtere det. Og glæde sig over, når kolleger kommer over og spørger til kode, man selv har skrevet, fortæller Ayrton Massey:

»Måske kræver det, at du sætter en hel dag af til at læse kode og snakke med dem, der har skrevet den. Det kan godt være, at de laver noget helt andet i dag, men ofte er de stadig i huset.«

Delt kode kræver koordinering

Arbejdet med Dynamics 365 er organiseret i mindre hold med specifikke arbejdsopgaver. På Masseys relativt store 13-mands-hold har man netop skrevet klientdelen af en Invoice-funktion til Microsofts Dynamics 365, mens Monica Ahujas hold har skrevet den underliggende forretningslogik.

Et sådant samarbejde kræver god kommunikation på tværs af udviklingshold, og det er symptomatisk for den måde, ERP-systemet er opbygget på.

»Det hele deler den samme kode­base,« siger Ayrton Massey og fortsætter:

»Du er nødt til at være meget forsigtig, når du laver en ændring i desktop, med, at du ikke ødelægger telefon-delen osv. Eller hvis server-teamet laver en ændring, skal de sørge for, at vi er klar over det, så vores kode ikke går i stykker.«

Det månedlige release koordineres på tværs af de mange teams af et centralt hold – en organisering, der gør det muligt at lave ændringer og bevæge sig fremad uden at ødelægge det hele.

»Hvis det var op til os, ville det være forfærdeligt,« bemærker Monica Ahuja.

På sigt skal deployment-arbejdet efter planen blive endnu nemmere at styre. I dag er server, app og klient selvstændige stykker software, men med indbyrdes afhængigheder.

»Vi vil gerne over på en model, hvor vi kan shippe dem separat, og jeg kan lave en ændring til klienten uden at behøve at koordinere med server-holdet,« forklarer Ayrton Massey og tilføjer:

»Det betyder, at vi kan arbejde hurtigt og lave ændringer – og ikke vente til næste måned, hvis vi har en rettelse.«

Det smukke ved programmering

Mens kodeudrulning i et produkt som Dynamics 365 skal styres centralt, er det daglige arbejde organiseret gennem de agile metodologier Scrum og Kanban.

Ved daglige Scrum-møder opdeles arbejdet i actions, der kan klares inden for et såkaldt sprint – og genplanlagt dagligt efter behov. Med Kanban visualiseres det workflow, f.eks. for at opdage spidsbelastninger.

Arbejdsmetoden giver mulighed for at høre, hvad andre på holdet laver, tilbyde og efterlyse hjælp eller genprioritere arbejdsopgaver, hvis omstændighederne kræver det.

Indtil videre er der ikke noget, der hedder en typisk arbejdsuge, fortæller Massey og Ahuja. Men skulle arbejdsopgaverne blive for ensformige, er løftet fra Microsoft Development klart: Vi finder nye opgaver, som passer dig.

»Hvis jeg ville, kunne jeg rotere rundt i årevis, bare på mit hold, uden at komme til at kede mig,« siger Ayrton Massey.

»Og hvis jeg gjorde, kunne jeg rykke nedenunder og arbejde på server-holdet, som har helt andre udfordringer.«

Det er styrken ved den fire timer lange ansættelsesproces, hvor man ikke snakker et ord om programmeringssprog, bemærker Monica Ahuja.

»Du bliver ikke ansat som Java-udvikler. Grundholdningen er, at hvis du er ingeniør, kan du lære et hvilket som helst sprog, fordi du kender logikken. Det handler ikke om programmeringssprog, men om problemløsning,« siger hun og tilføjer:

»Det er det smukke ved at være softwareingeniør. Det eneste, du har behov for, er din computer og en internetforbindelse.«

Denne artikel stammer fra magasinet IT Company Rank

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere