Version2-blogger vinder pris for at være internet-pioner

4. juni 2015 kl. 13:3518
Version2-blogger vinder pris for at være internet-pioner
Illustration: ?.
Version2’s mangeårige blogger Poul-Henning Kamp modtog onsdag prisen som internet-pioner i kategorien ‘Teknologi’ under årets Internet Week Denmark-konference i Aarhus.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Internettet er stadig fuld af killinger og porno. Heldigvis er der nogle derude, der har større visioner med internettet. Og det er dem, vi skal hædre i aften.«

Poul-Henning Kamp

Sådan lød den farverige indledning fra juryformand Aino Vonge Corry inden uddelingen af dette års Internet Pioneer Award ved arrangementet ‘Internet Week Denmark’, der onsdag blev afholdt i Ridehuset i Aarhus. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Blandt vinderne af de tre kategorier var Version2’s mangeårige blogger, Poul-Henning Kamp, der tog prisen i kategorien ‘Teknologi’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge pressemeddelelsen er det Poul-Henning Kamps arbejde som forkæmper for ytringsfrihed og privatlivets fred på internettet, der har udløst den fornemme hæder. Desuden nævnes Poul-Henning Kamps involvering i den udbredte MD5-kryptering.

Selv benyttede Poul-Henning Kamp lejligheden til at slå et slag for bedre facilitering af nye it-talenter, der takket være fagets måske lidt usexede omdømme, ikke har de samme muligheder for at udvikle sig, som eksempelvis de dygtige fodboldspillere.

»Så en opfordring herfra er at gøre det muligt for børn at sætte deres programmeringstalenter i spil. It er den vigtigste teknologi i deres liv, og de skal have bedre muligheder for at udleve deres talenter,« sagde Poul-Henning Kamp, da han modtog prisen.

Desuden blev der uddelt to øvrige priser i kategorierne ‘Services og applikationer’, som blev vundet af ejer og stifter af online boghandelen Saxo.com Jørgen Balle Olesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig blev ‘Rethink’-prisen uddelt, som gives til en original idé, hvor nettet er blevet brugt til et ikke-kommercielt formål. Den pris gik til online-rådgiver Anni Marquard for hendes udviklingsarbejde af den sociale portal ‘Cyberhus’.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
4. juni 2015 kl. 18:25

Man skal heller ikke glemme hans bidrag til at få malloc() til at fungere bedre med virtuelt lager.

8
4. juni 2015 kl. 22:22

Man skal heller ikke glemme hans bidrag til at få malloc() til at fungere bedre med virtuelt lager.

Jeg tror det er meget svært for samtiden at placere spot-light'en samme sted som eftertiden vil gøre det.

Det har f.eks altid moret mig at spørge folk om de vidste hvad Einstein fik sin Nobelpris for?

De fleste svare uden tøven "relativitetsteorien" men det er det ikke: Han fik den for hans arbejde med den fotoelektriske effekt der, ironisk nok, blev en af syldstenene under den kvantemekanik som Einstein aldrig rigtig accepterede.

Eller vidste i at man i samtidens Wien kendte Mozart som en guds-benådet billard-haj, der ernærede sig ved at skrive musik?

Eller læs "astronomen" Ole Rømers wikipediaside og opdag at han var vice-politichef (og fyrede hele korpset!) og var hjernen bag de første bygningsreglementer og kloakanlæg osv. osv. osv. Lur mig om ret mange samtidige københavnere primært opfattede ham som astronom.

Om mit eftermæle bliver "version2-blogger" eller noget andet må tiden vise, og jeg vil bestemt ikke klandre folk for ikke at remse alle mulighederne op fra en ende.

Og ja, jeg er meget glad for æresbevisningen, tak for alle de pæne ord.

5
4. juni 2015 kl. 15:36

HostHASHING !host

3
4. juni 2015 kl. 14:36

Det er simpelthen så respektløs at i beskriver ham som version2-blogger ... det er nok den mindst glorificerede af den mands titler i kunne finde på ... selvpromovering af værste skuffe! føj!

7
4. juni 2015 kl. 21:56

Slap af mand!

det er nok den mindst glorificerede af den mands titler i kunne finde

Så v2 skulle have sat sig ned på redaktionsmødet og diskuteret - "hvad er det mest glorificerede vi kan benævne PHK i overskriften?". Der har været mange bud i de andre kommentarer. Så den kunne have heddet "Vigtig malloc() bidrager hædret med pris". Havde det sådan virkelig været bedre? Eller er det fair nok man prøver at identificere ham på en måde, der relaterer til det medie, der bringer artiklen? Snup (endnu) en tudekiks.

4
4. juni 2015 kl. 15:32

Så så Mikkel... det er jo rigtigt at Poul-Henning også er V2 blogger, men du har ret i at der er en hel del flere punkter man kunne fremhæve ham for, måske f.eks. Über-tidsnørd, http-cache guru, IT-museums og historie promovator, lær-af-fortiden mentor, chief do-it-right spanker, osv. osv. Og det var bare hvad IT angår. Jo, den gode Poul-Henning har mange jern i ilden, er jævnligt inspirerende, og så har vi ikke en gang snakket om hvad han går og pusler med ovre på ing.dk :-)

10
6. juni 2015 kl. 13:15

og så har vi ikke en gang snakket om hvad han går og pusler med ovre på ing.dk :-)

...eller hans arbejde for at få en IT-Havarikommission, der synes at blive mere og mere relevant.

Det har f.eks altid moret mig at spørge folk om de vidste hvad Einstein fik sin Nobelpris for?

Egentlig sjov der ikke er oprettet en Nobelpris inden for CS. Claude Shannon, Alan Turing, Noam Chomsky, Edsger Dijkstra, Dennis Ritchie, Alan Kay, Donald Knuth, Tim Berners-Lee, Bjarne Stoustrup, Linus Torvalds... ja det er jo ikke fordi det er svært at nævne folk der fortjener anerkendelse. Men det er måske symptomatisk for vores branche, at den ikke altid anses udefra som en videnskab.

Anywho, stort tilykke!

15
7. juni 2015 kl. 11:02

Egentlig sjov der ikke er oprettet en Nobelpris inden for CS. Claude Shannon, Alan Turing, Noam Chomsky, Edsger Dijkstra, Dennis Ritchie, Alan Kay, Donald Knuth, Tim Berners-Lee, Bjarne Stoustrup, Linus Torvalds...

.. eller Ole-Johan Dahl, Kristen Nygaard bag Simula (som Stroustrup anerkender som inspiration til C++).

Jeg respekterer meget PHK’s blogs og arbejde. Er begyndt at crawle nettet for artikler af ham om teorierne bag hans projekter. Smilede også lidt for nogle år siden, da jeg læste hans blog om hans mening til om den kommercielle Kindle vs en mere åben Android Tabelt . Når andre tager en billig svensk krimi med som ferielæsning, tager PHK Bell Labs samlede værker.

Hvis man hæfter sig ved titlen bag prisen Internet Pioneer Award, skylder man nok lidt uddybning bag at uddele denne hæder - til PHK. Her hører MD5-hashing, filsystemer eller malloc nok ligeså meget til Internet-pionering som jpg-komprimering eller Garbage Collecting – med al respekt for alle 5 områder. At PHK længe har fortjent en eller anden form for officiel hæder er der ingen tvivl om. At det så er blevet Internet Pioneer Award, er måske fordi den lå tættest, men skyldes måske også : At Varnish http-caching er blevet en næsten standard for high performance websider eller hans seneste arbejde med NTP-protokollen. Det er så det mere globale billede af PHK’s profil.

Awarden bør også i den grad også uddeles i til PHK i et mere samfundsrelateret perspektiv. Som Casper Bang påpeger er PHK’s (opfordring til) kamp mod inkompetent nepotistisk topstyring af danske nationale IT-projekter og ansvarsfordeling når disse kører af sporet – en særdeles tiltrængt øje-åbner. Måske netop pga hans faglige indsigt, har man været rædselslagene for at tage ham med på råd eller med i debatter med blandt politikere og embedsmænd. Og i stedet for at dele flyers ud i København eller i Slagelse, har han valgt at bruge Version2’s blog som platform – hvilket både skaber en dialog og debat, og spredes betydeligt mere bredt. Desværre kun i fagkredse.

At PHK også er kendt internationalt (jf. Føhns anekdote i starten af hans skåltale) i forbindelse med en kritisk holdning til overvågningssamfundet, er da også værd at bemærke. Igen måske begrænset af hans faglige indsigt, bliver han heller ikke inddraget i diverse debatprogrammer på TV eller Radio, i frygt for at han taler sort. Den ros skal Poul-Henning Kamp også have: Når han kommer med samfundskritiske klummer på Version2, er det som regel meget lidt faglige termer og perspektiver der optræder i hans indlæg, og bliver kun trukket frem hvis andre begynder at bruge dem i den efterfølgende debat.

Tillykke Poul-Henning - keep on fighting.

18
7. juni 2015 kl. 12:25

Og de der længere programmer der dykker ned i substansen og gør seerne/lytterne klogere ? Dem er der ligesom ikke så mange tilbage af i den danske medieverden...

Debatten på DR2 er efterhånden én gang mudderkastning/råben i munden på hinanden (læs børnehave). Men radioprogrammer som Bagklog eller Ugens Gæst på P1; kunne da også godt tænke på mig en uges Apropos om IT i den dagens Danmark - hvor du kunne inddrages i en kort-lægning (godt 20 min) af rigets tilstand på dette område. Jeg tror de fleste gæster i disse programmer kunne snakke langt længere om de respektive emner - men den taletid man får der, er langt mere, end en kort (redigeret) kommentar i diverse daglige nyhedsudsendelser - måske med undtagelse af Deadline på DR2. Ved ikke om PHK nogensinde har deltaget i Harddisken på P1.. @Henrik Føhns.

.. måske denne debat kunne inspirere Version2 til at udvide sin medieplatform til en mere eller mindre faglig podcast - bare en gang om ugen, med en diskussion om faglige som saglige emner. Den type publikationer er efterhånden også brugt på både mere og mindre seriøse dagblade.

12
6. juni 2015 kl. 13:37

...Bjarne Stoustrup...

og IEEE Fellow samt IEEE Computer Pioneer Award winner Per Brinch Hansen. Hvis man da ellers skal have fat i de tunge drenge :)

13
6. juni 2015 kl. 17:11

Det ville være at stille meget store krav hvis Alfred skulle have forudset cybernetikkens fremtidige potientiale i sit testamente.

Jeg forstår hvor du vil hen ad, men der er heller ingen pris inden for matematik og jeg tror vi kan blive enige om, at matematik fandtes på Nobels tid. :) Derudover ser det ud til, at økonomiprisen først kom til i 1968 - en hel del år efter hans død. IEEE/ACM opvejer det måske, men jeg synes stadig det ville være på sin plads hvis matematik blev betragtet på lige fod som kemi, fysik mf. Så ville CS lægge sig op af matematikken ligesom EE lægger sig op ad fysikken (f.eks. opfindelsen af transistoren i 1956).

2
4. juni 2015 kl. 14:27

Stort tillykke, det er bestemt fortjent.

1
4. juni 2015 kl. 13:52

Velfortjent.