Verdens udviklere elsker Python - men virksomheder vil have Javascript og Java

12 kommentarer.  Hop til debatten
Verdens udviklere elsker Python - men virksomheder vil have Javascript og Java
Illustration: REDPIXEL.PL/Shutterstock Inc..
Unge udviklere vil have gamle sprog, og Vim tager førstepladsen blandt udviklingsværktøjer.
Reportage31. januar 2018 kl. 05:10
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I en undersøgelse udført af virksomheden Hackerrank af, hvad mere end 39.000 udviklere verden over bedst kan lide, kommer sproget Python ind på en flot nummer ét.

Python opnår en score på 85 procent, som er udregnet ved at tage procentdelen af udviklere, som elsker et sprog, og fratrække den procentdel, der hader sproget. Der er langt ned til de fire efterfølgende pladser, hvor C, C++, Java og JavaScript ligger, med scores fra 54 til 48 procent.

Python har fået vind i sejlene de sidste par år, hvor især sprogets biblioteker til videnskabelige, statistiske og numeriske beregninger har fundet stor popularitet. I den forbindelse fungerer Python som et nemt sprog, der orkestrerer de underliggende og ofte højtydende moduler skrevet i C.

Python tager tronen, når udviklere peger på deres foretrukne sprog.

Undersøgelsen påpeger, at der er en spøjs tendens i de indsamlede data, når man ser på fordelingen i forhold til udviklernes alder.

Gamle sprog til nye udviklere

Unge udviklere er mindre glade for nye sprog, så som Go, Kotlin og Scala, i forhold til ældre udviklere. Det modsatte er tilfældet for Javascript, der trækker flest fans blandt de helt unge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når udviklerne skal pege på, hvad de mener deres arbejdsgiver kigger efter, så kommer Javascript og Java ind på en klar nummer ét og to, på 48 og 47 procent. De næste tre pladser tages af Python, C++ og C, på 33, 21, og 19 procent.

I den noget sammenbragte kategori for højest elskede framework, er det Javascript-systemet Node.js, der er nummer ét, med en popularitet på 73 procent. Node.js gør det muligt at skrive server- og skrivebordsprogrammer med Javascript. De næste tre på listen er også Javascript-frameworks, mens femtepladsen tages af Python web-frameworket Django.

Undersøgelsen slår også en pæl igennem myten om udviklere, som nogen, der ofrer alt for at for at blive bedre til deres fag. Balancen mellem arbejde og fritid er det vigtigste punkt på dagsordenen, når udviklere over hele verden kigger efter nyt job.

IDE'er får baghjul af Vim

Det mest overraskende resultat er nok valg af udviklingsværktøj. Her kommer det terminal-baserede værktøj Vim ind på en fornem førsteplads med 67 procent af udviklerne i ryggen.

På andenpladsen, med 14 procent, kommer konkurrenten Emacs, hvor én variant i sin tid blev skrevet af Java-skaberen James Gosling, der senere har bedt udviklerne om at lægge værktøjet på hylden til fordel for de store, forkromede integrerede udviklingsværktøjer.

Den bøn er tydeligvis ikke blevet hørt, for først på tredjepladsen kommer et IDE, Visual Studio, med sølle fire procent.

Undersøgelsen er gennemført mellem 16. oktober og 1. november sidste år. Respondenterne var udvalgt gennem sociale medier og Hackerranks community.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
2. februar 2018 kl. 09:32

I javascript er funktioner 1.order citizens hvilket bl.a. muliggør implementering af frameworks om Angular af andre fordele kan nævnes typefrihed og mulighed for at programmerer med objekter uden at skulle døje med klassehierarkier og instantieringer. Kan man ikke overskue alt den frihed, er der mulighed for at bruge typescript og lign.</p>
<p>

Typefrihed kan vel næppe klassificeres som en fordel. Det er kan bedst beskrives som en subjektiv vurdering at dette antages at være en fordel. Jeg tror efterhånden at typefrihed som en fordel er ved at være en overstået religion, og at verden har indset at typesafety og strong typing er vejen from, se blot på de nye sprog som Rust, Go, Pony osv.

Prototype objekt orientering som JavaScript er meh. Men nu er der jo også kommet "rigtige" klasser til i ES6.

Mit take er at JavaScript er browser-bytecode, og man bør bruge Typescript, KotlineScript, Elm, Purescript, CoffeeScript eller andet programmeringssprog.

Noget JavaScript kan, som de fleste andre sprog ikke kan, er at en variabel erklæret i et scope, pludseligt er i det globale scope, fordi man ikke skrev var foran (det sørger stort set alle sprog der "ligger ovenpå" JavaScript for at eliminere).

Men man kan jo kigger lidt på denne https://i.redd.it/h7nt4keyd7oy.jpg

11
1. februar 2018 kl. 16:14

Det overrasker mig at JavaScript har mange unge tilhængere. Er det mon fordi de adspurgte er folk der kan lide at pille lidt i en browser og kalder det programmering? Ud over det kan jeg ikke rigtig se nogle områder JavaScript kan noget særligt som andre sprog ikke kan gøre bedre, hurtigere.

Ting som JavaScript kan gøre bedre og hurtigere end alle andre programmeringssprog: Køre i en browser.

Kanske det er gået Thomas' næse forbi at websider i en browser er temmelig big business?

Jeg overlever i hvert fald fint ved at "pille lidt i en browser og kalde det programmering", uanset hvad folk i elfenbenstårne synes.

10
1. februar 2018 kl. 08:55

Ud over det kan jeg ikke rigtig se nogle områder JavaScript kan noget særligt som andre sprog ikke kan gøre bedre, hurtigere.

I javascript er funktioner 1.order citizens hvilket bl.a. muliggør implementering af frameworks om Angular af andre fordele kan nævnes typefrihed og mulighed for at programmerer med objekter uden at skulle døje med klassehierarkier og instantieringer. Kan man ikke overskue alt den frihed, er der mulighed for at bruge typescript og lign.

Go dag :)

9
31. januar 2018 kl. 23:56

Godt nok er det svært at adskille de to sites, men det er Version2, ikke Jobfinder, du kommenterer på ;-)

8
31. januar 2018 kl. 23:51

Det overrasker mig at JavaScript har mange unge tilhængere. Er det mon fordi de adspurgte er folk der kan lide at pille lidt i en browser og kalder det programmering? Ud over det kan jeg ikke rigtig se nogle områder JavaScript kan noget særligt som andre sprog ikke kan gøre bedre, hurtigere.

7
31. januar 2018 kl. 21:23

Siden 1989 har jeg kodet enorme mængder C, store mængder Java og en her del C#. Så jeg kender græsset på den anden side. I alle årene brugte jeg også Python "ved siden af" og jeg blev kun gladere for sproget...

Jeg blev så glad for Python at jeg for to år siden besluttede mig for kun at kode Python og siger nej til at lave andet. Livet er blevet for kort til ikke at være glad når man koder og jeg er glad når jeg koder Python.

Det føles faktisk lidt grønnere herovre :-)

6
Journalist -
31. januar 2018 kl. 16:34
Journalist

Der er tale om en bestemt variant af Emacs, fra 1981. Den oprindelige editor er udviklet af Stallman og Steele, som flere også skriver. Det er nu præciseret i artiklen.

Mvh Tania, V2

4
31. januar 2018 kl. 15:38

"Emacs , som i sin tid blev opfundet af Java-skaberen James Gosling,"

Såvidt jeg ved har James G kun haft fingrene i Java.

Richard Stallman bl.a. kendt fra GNU og GPL står for de fleste som skaberen af Emacs, men i virkeligheden startede Emacs som en række TECO makroer.

TECO spørger du?

Well ... http://web.mit.edu/humor/Computers/real.programmers

Aside - bruger idag VSCODE en del og VI(M) til GIT commits og småopgaver.

3
31. januar 2018 kl. 13:40

Hvor blev Cobol og PL/1 af?

2
31. januar 2018 kl. 13:19

Men det er ikke til at vide om det er "græsset er grønnere på den anden side", forsvar for at man har investeret tid i et sprog etc etc.

Selv bruger jeg af gammel vane Perl til at manipulere store datamængder, logfiler etc. Og Powershell hvor man tvinges til det.

C til at skrive alt muligt kode (Fra Arduino til større ting), eller hvad der nu er behov for.

Og Python har jeg aldrig sat mig ned og fået lært, så der retter jeg kun i kode der ikke virker som jeg ønsker det. For det er svært at undgå. Går ud fra, at det ikke vil være svært at lære når jeg uden videre retter i det ud fra min generelle viden.

En af fordelene ved ikke at være ansat sim udvikler er, at man ikke investerer alt for meget tid i en given platform. Til gengæld så kender man heller ikke hjørnerne og alle de smarte byggeklodser man kan bruge. Men jeg har intet problem ved at sifte mellem sprog. Det er ikke værre end at flytte musen til den anden hånd. Efter få sekunder tænker man ikke over det, men man skal lige huske hvor den er.

1
31. januar 2018 kl. 08:39

Det er altid sjovt at se på sådan nogle undersøgelser. Personligt synes jeg at Pyton og Java har hver deres fordele, ligesom andre sprog også kan være det foretrukne. Fx er jeg glad for Java-miljøet med IntelliJ til store ting hvor der er god tid til at sætte tingene op, mens vim og Python er gode til at lave noget hurtigt, så længe det ikke bliver større end man kan have det i hovedet.