Verdens første IRC-server blev tændt for 30 år siden

3. september 2018 kl. 14:469
Verdens første IRC-server blev tændt for 30 år siden
Illustration: Bigstock/profit_image.
Tjenesten bruges fortsat dagligt af tusindvis af mennesker.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den norske IRC-server irc.homelien.no er fortsat aktiv.

Internettet har altid handlet om at kunne kommunikere med andre, enten brugere eller pc’er. Det har ført til, at mange forskellige kommunikationstjenester er dukket op siden internettets spæde begyndelse i 1970’erne.

Mange er hurtigt forsvundet igen, mens nogle forholdsvis få har vist sig at være overraskende levedygtige.

IRC (Internet Relay Chat) er blandt disse. Selv om tjenesten for længst har passeret sit højdepunkt, i hvert fald når det gælder aktiviteten, så holder den fortsat stand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

IRC er en tekstbaseret konferencetjeneste, som er inddelt i forskellige netværk. EFnet, Undernet og IRCnet er historisk blandt de mest kendte, men for tiden ser det ud til, at freenode er den mest brugte.

Brugerne kan koble deres klientsoftware til en række servere, som er tilknyttet et af disse IRC-netværk. Når man først er kommet ind, kan man vælge forskellige kanaler, ofte inddelt efter tema eller geografi, og skrive meddelelser.

Finsk opfindelse

IRC er skabt af finske Jarkko Oikarinen. Han var i sommeren 1988 ansat som serveradministrator ved Oulu-universitetets Department of Information Processing Science. Det var nok ikke et specielt travlt job, for det var i denne periode, at han satte sig for at gøre den offentligt tilgængelige BBS OuluBox mere nyttig.

Ifølge Oikarinens eget lille resumé af historien var der allerede et chatprogram for grupper tilgængelig på OuluBox, men det fungerede meget dårligt. For at rette op på dette udviklede Oikarinen det, som kom til at hedde Internet Relay Chat, altså IRC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen husker vist helt nøjagtigt, hvornår IRC blev født, men Oikarinen skriver, at det var i slutningen af august 1988, altså for 30 år siden. Den blev etableret på adressen tolsun.oulu.fi.

Hurtig udbredelse – i Finland

Efterhånden som brugen af tjenesten tog fart, det vil sige, at der indimellem var mere end ti brugere på en gang, bad Oikarinen et par venner om også at sætte servere op på teknologiuniversiteterne i Tampere og Helsinki.

Andre universiteter i Finland fulgte etter, og de finske brugere kunne skrive til hinanden. Men ifølge Oikarinen tog det lidt tid, før udlandet begyndte at fatte interesse. Han skriver, at årsagen nok var, at det på dette tidspunkt endnu ikke var muligt at kommunikere over internettet mellem Finland og udlandet. Det blev det dog nogle år senere, i 1988.

Via serveren ai.ai.mit.edu blev Oikarinen bekendt med Vijay Subramaniam. Oikarinen gav IRC-softwaren (ircd) til Subramaniam. Derefter var der længe stille, før Oikarinen pludselig begyndte at få e-mails fra personer ved flere amerikanske universiteter, som havde fået softwaren af Subramaniam og taget den i brug på servere. De ønskede at knytte serverne til det finske IRC-netværk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derefter gik det hurtigt. Ifølge enkelte kilder skal antallet IRC-servere globalt have passeret 40 i midten af 1989. Samme år kom Michael Sandrof med den meget brugte kommandolinjebaserede klient ircII.

Splittelse

Alle serverne var fortsat på det samme net, men i august 1990 opstod den første af flere store uenigheder i fællesskabet, og serveren eris.berkeley.edu blev udskilt i sit eget net kaldet Eris Free network, eller EFnet.

Det anslås, at IRC peakede brugermæssigt omkring 2004/2005. Da havde fire af IRC-netværkene efter sigende mere end 100.000 daglige brugere, med Quakenet i toppen med tæt på 250.000.

På den tid var der mange, som havde fået internetadgang derhjemme. En meget populær klient var mIRC, som fortsat vedligeholdes. Den var en del steder så dominerende, at brugerne, som snakkede om IRC-tjenesten, sagde mIRC i stedet for IRC – lidt ligesom at mange troede, at Internet Explorer var det samme som internettet.

I dag er tallene betydeligt lavere end for 10-15 år siden, men IRC-netværket freenode har stadig omkring 90.000 daglige brugere.

Arven

Selv om IRC nok aldrig igen vil nå op til de gamle højder, så har tjenesten været en meget vigtig inspirationskilde for en tjeneste, som er vokset kraftigt de senere år. Vi hentyder selvfølgelig til Slack, som brukes til intern kommunikation i mange virksomheder og grupper.

Slack har megen funktionalitet, som er hentet fra IRC, inklusive kanalerne. Og indtil for ganske nylig var det muligt at bruge bl.a. IRC-klienter til at kommunikere med Slack-netværk.

Nye funktionaliteter, såsom delte kanaler, tråde og emoji-reaktioner, skal dog have gjort det vanskeligt at opretholde IRC-støtten.

Har du selv brugt IRC? Hvad kunne du bedst lide?

Denne artikel er fra digi.no.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
4. september 2018 kl. 15:01

Herlige minder I allerede har nævnt i flere kommentarer. Jeg har også en del IRL-venner der startede som IRC-nicks man chattede med, efterhånden dagligt - og natteligt.

Samtidig er IRC så skøn og simpel en protokol, så selv om der måske er svagheder, så er det stadig min goto-protokol (toppet med TLS og AES, måske over TOR), hvis jeg skal tale privat-privat med nogen. Jeg kan GENNEMSKUE hvad der sker, og jeg forstår pakkerne og flowet, hvilket jeg ikke har sat mig ind i i alle mulige nye "sikre" krypteringschatmuligheder.

8
4. september 2018 kl. 14:19

Oh de gode gamle #partyline (og #skibanden mfl.) dage.

7
4. september 2018 kl. 12:12

Side 188 i nærværende udgivelse fra 2017, HÅRDT OMTALTE FJERKRÆ (hent den via bit.ly/FJERKRÆ17), rummer en lille IRC én-akter fra tiden, "Dramatica Pro 4.0".

Det var de mest fantastiske ting, man kunne tale med folk om - afbrudt eller kommenteret af alle andre, eller i privat kanal, hvis behovet opstod. En utrolig måde at tænke og fokusere på, som ikke matches af Facebook, fordi det sker i realtime.

6
4. september 2018 kl. 08:22

Jeg bruger stadig IRC til daglig - mange af mine bekendtskaber bruger det stadig.

Det og ICQ / MSN Messenger benyttede jeg uhyggeligt meget på et tidspunkt - i dag er det nok desværre Facebook Messenger, der næsten har monopol på denne type service.

3
3. september 2018 kl. 18:59

Bruger irc en del. Og synes det er synd der ikke flere der bruger det. Kan være folk er ikke teknisk nok længere. Nu kan man installer Skype osv og slippe for at opsætte programet....

2
3. september 2018 kl. 18:39

Smutter en tur forbi #ubuntu-dk på freenode indimellem :) Ubuntu Danmark holder stadig mødeaftener og generalforsamling via IRC

1
3. september 2018 kl. 17:51

Jeg savner virkelig mine unge dage (og nætter) på IRC.

Hvorfor har Version2 ikke en IRC kanal ?

Det er da i øvrigt værd at nævne at TDC stadigvæk drifter en af de mest benyttet IRC servere på EFNet