Ventetid til næste HTML-standard: 14 år

Det tog ti år at bygge Storebæltsbroen. Men det kommer til at tage hele 14 år at gøre den næste specifikation for webbets vigtigste sprog HTML færdig. Det kan genskabe tidligere tiders browserkompabilitets-helvede.

Webfolket må indstille sig på, at der går en rum tid, før den næste specifikation for websproget HTML bliver hevet i land.

Lederen bag specifikationen, Ian Hickson, har for nylig meddelt, at det endelige punktum for specifikationen bliver sat om 14 år - i 2022.

Bag HTML 5 står blandt andre Mozilla, Opera og Apple. Initiativet skyldtes utilfredshed med World Wide Web-konsortiet (W3C) i webbrancen. Kritikken gik på, at W3C ikke tog hensyn til de faktiske forhold i industrien, men var for fokuseret på ideelle standarder som ikke kunne forventes at få bred udbredelse. For at undgå fraktionsdannelse tog W3C HTML 5 gruppen under sine vinger.

Den høje grad af kompabilitet mellem dagens browsere, i forhold til slutningen af 90'erne, skyldes i høj grad HTML 4.01-standarden. Men der kommer altså til at gå en rum tid, før den får en lillesøster.

Det lange tidsrum betyder, at webudviklere og browserproducenter i den mellemliggende periode ikke vil have en klart defineret standard at holde sig til.

Ingen søvnløse nætter

Men det er måske alligevel ikke det store problem.

»Folk har en vis evne til at tilegne sig de teknikker, der nu en gang er,« mener direktør Thomas Albert fra webfirmaet Pentia.

Browserne er blevet rimeligt ensartede, og det er sket, fordi der har været klare standarder, medgiver Thomas Albert. Problemet har været, at browserproducenterne har fortolket standarderne forskelligt.

»På sigt vil det jo nok blive et problem,« siger Thomas Albert om den langsigtede deadline. Men det er ikke noget der holder ham og hans kolleger oppe om natten.

It-arkitekturekspert John Gøtze mener også, at der er et problem. Standarderne har en betydning for kompatibilitet mellem browserne. Men det er ikke hele historien.

»Det er jo ikke fordi, den gennemsnitlige hjemmeside i dag er mere validerbar, end den var for ti år siden,« lyder hans vurdering. Til gengæld er browserne blevet bedre til at regne ud, hvordan den fejlbehæftede kode skal fortolkes.

John Gøtze medgiver, at der er en risiko for, at tingene ender med at gå tilbage til situationen for ti år siden, hvor det var almindeligt at udvikle helt forskellige sider til forskellige browsere.

»Det ville være herligt, hvis hele branchen gik sammen og sagde: lad os nu få løst de problemer med standarderne én gang for alle,« lyder John Gøtzes forhåbning.

Men selvom at det er et langsigtet perspektiv, så peger John Gøtze på, at HTML 5 er en stor udvikling for webbet, og at det vil tage noget tid at få tingene på plads.

Ifølge tidsplanen for HTML 5 vil et forslag til specifikationerne ligge klar i 2012. Herefter følger 10 års test og tilretning, før den endelige udgave af HTML 5 kan præsenteres.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Deleted User

Det er ikke på HTML-fronten der er mest behov for nye standarder.

Det er indenfor CSS og måske også Javascript at der gerne skal ske noget i de kommende år. Firefox, Opera og Safari slås om at implementere de nye standarder hurtigst og bedst og nu har Microsoft med IE8 endeligt (EEENNNDDEEELIIIIIIGGTTT) taget sig sammen og er igang med at rette op på deres elendige implementeringer af CSS og Javascript.

Så nu hvor der langt om længe er noget positiv momentum igang må W3C-folkene gerne få fingeren ud og få næste version af CSS klar.

Men 14 år lyder alligevel åndsvagt.

 • 0
 • 0
#4 Jesper Lund Stocholm Blogger

Market relevance er jo et ord man ofte hører, når man taler om kommercielt udviklede standarder som her HTML 5.

Jeg synes umiddelbart, at det er helt uhyggeligt lang tid at vente på en ny version af HTML, og jeg frygter lidt, at HTML om 14 år reelt vil være afløst af noget andet.

Der står jo ikke meget i denne artikel om selve årsagen til de 14 år - er der nogen, der ved et eller andet om, hvorfor det kommer til at tage så lang tid?

Fra W3Cs WG-hjemmeside for HTML5 står der stadig, at man regner med at have en endelig anbefaling (Recommendation) klar i 2010.

http://www.w3.org/html/wg/

 • 0
 • 0
#5 Kenni Lund

"Bag HTML 5 står blandt andre Mozilla, Opera og Apple."

Hvor er Microsoft henne? Det er trods alt dem som har den største markedsandel indenfor browsere...Hvis Microsoft ikke støtter op om HTML 5, laver de da sikkert deres egen standard indenfor de 14 år...

 • 0
 • 0
#6 Jesper Lund Stocholm Blogger

Kenn,

Hvor er Microsoft henne? Det er trods alt dem som har den største markedsandel indenfor browsere...

Jeg undrede mig faktisk også over, at Tanja havde valgt at fremhæve netop de andre tre firmaer. Men hvis du følger det link jeg gav og klikker på "Membership" øverst vil du kunne finde et link med titlen "list of participants". Heri står Microsoft nævnt (op til flere gange)

http://www.w3.org/2000/09/dbwg/details?group=40318&public=1

 • 0
 • 0
#8 Klaus Elmquist Nielsen

Jon Bendtsen skrev:

Hvad havde du tænkt dig? At de skulle jappe den igennem lige som med OOXML? Kvalitet tager tid, og det skal gøres ordentligt.

Jeg havde tænkt mig at det kunne gøres på kortere tid, for eksempel 3-5 år før standarden var klar til godkendelse.

 • 0
 • 0
#9 Deleted User

Jeg havde tænkt mig at det kunne gøres på kortere tid, for eksempel 3-5 år før standarden var klar til godkendelse.

Det lyder også langt mere fornuftigt end 14 år. Mon ikke at der er en fejl et eller andet sted?

 • 0
 • 0
#11 Bjarke Walling

Jeg har hørt at den første del af standarden er færdig i 2012. Det der tager ekstra tid er at definere HTMLs og CSSs semantik. Man vil altså undgå at browsere viser noget forskelligt, når de modtager et ,

<

p> eller andet givent element. I øvrigt har jeg hørt at HTML 6 måske når at udkomme før semantik-arbejdet er færdigt. Men jeg tror det er vigtigt at få gjort, så vi har en grundlæggende base for rendering af hjemmesider. Det er en bedre løsning end ACID-testene.

#12 Peter Rosenberg

Det lyder for mig mere som syntaks snarere end semantik, efter min ordbog ihvertfald. Derfor vil jeg også hellere høre om der vil være en binding imellem Web 2.0 Semantisk Web (nu udskudt til Web 3.0 hører jeg) og denne kommende HTML 5 standard ? Et eller andet sted må der jo også med det Semantiske Web, være en Semantisk Browser, dvs. en Browser som forstår semantikken (og ikke bare syntaksen). Dvs. - hvis der skal være bagud kompatibilitet web'ene imellem - må der underneden det semantiske web, være en kerne som kunne være HTML og ihvertfald XHTML. Så mit spm. om der er eller vil blive bindinger imellem disse standarder, vil efter min mening være et centralt punkt.

 • 0
 • 0
#13 Bjarke Walling

Det jeg mente med semantik er at man definerer den præcise (visuelle eller skjulte) effekt af hver html-tag og sammenhængen med CSS. Så en browser, der følger standarden skal vise

<

div> som et blok-element med visse egenskaber, osv. Altså semantik på det visuelle niveau. Det er tilsyneladende ikke godt nok defineret på nuværende tidspunkt.

Mht. semantisk web (semantik på indholdsniveau), så kommer der et par semantiske tags i HTML 5, der kan erstatte nogle

<

div>-tags. F.eks. header, aside (til bokse i højre eller venstre side), article, section (kan f.eks. være en kommentar på en blog, men ellers hvad du mener er en logisk sektion) og footer. Det skulle gøre det nemmere for søgemaskiner. I øvrigt får HTML 5 sin helt egen XHTML-udgave, som ikke har noget at gøre med XHTML 2.0, bare for at forvirre lidt mere.

Jeg håber også at RDF får mere udbredelse. Det vil for alvor give semantik på webben, men det er for mig at se ikke relateret til HTML (udover at RDF-udsagn kan pege på HTML-dokumenter eller en hvilken som helst anden URI). RDF-hjemmesider skal bygges sideløbende med HTML-hjemmesider, men det er ikke noget stort problem, hvis man i forvejen udgiver sin HTML-hjemmeside fra en database (f.eks. webshops).

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere