Venstre siger ja til ansigtsgenkendelse

Illustration: Pexels.com
Ny udmelding kommer samtidig med nye forhandlinger om forlig på politi-området.

Efter tidligere at have taget afstand fra anvendelsen af ansigtsgenkendelse hos politiet skifter Venstre nu mening og går ind for anvendelse af teknologien.

Det skriver Berlingske (kræver login).

Ifølge avisen er det Venstres folketingsgruppe, der står bag holdningsskiftet. Næstformand Inger Støjberg udtaler til Berlingske, at nogle »varmere på ideen end andre, og sådan er det med meget politik.«

I et debatindlæg i dagens Berlingske (kræver login) tager partiets ungdomsorganisation, VU, afstand fra ansigtsgenkendelse og kalder det for en »autoritær løsning.«

Nye forhandlinger om politi-forlig

Folketingets partier har taget hul på forhandlinger om et nyt forlig på politi-området. S-regeringen fremlagde i oktober et udspil, der lægger op til anvendelse af ansigtsgenkendelse, og sammen med Venstre har de to partier flertal i Folketinget.

I forslaget fra oktober skrev regeringen blandt andet:

»Det undersøges, om politiets muligheder for at monitorere bandemiljøet kan styrkes ved at udvide politiets mulighed for at optage personfotos af bandemedlemmer og deres følge på frit tilgængelige steder, uden at dette sker som led i en konkret efterforskning. Initiativet vil bl.a. styrke politiets mulighed for senere identifikation af gerningsmænd, f.eks. fra tv-overvågning, og sådanne personfotos forventes også at kunne anvendes i konkrete straffesager som dokumentation for f.eks. tiltaltes tilknytning til bandemiljøet.«

Læs også: Overvågningsforslag: 233 procent flere nummerplade-kameraer og ansigtsgenkendelse mellem linjerne

I december fremlagde justitsminister Nick Hækkerup (S) det synspunkt, at mere overvågning af borgerne øger friheden:

»Det er logisk, at det ville ødelægge trygheden i samfundet, hvis vi sagde, at vi ikke kriminaliserede forhold. Hvis vi ødelægger trygheden i samfundet, ødelægger vi friheden i samfundet. Uden tryghed, ingen frihed. Det er sandheden, det er derfor, vi kriminaliserer. Det er i virkeligheden det, vi gerne vil. Hvis det er rigtigt, så følger det logisk heraf, at med overvågning stiger friheden.«

Ud af 25 medlemslande i EU har mindst 10 en politistyrke, der bruger ansigtsgenkendelse.

Læs også: 10 politistyrker i EU anvender ansigtsgenkendelse

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Ditlev Petersen

En udbygning af maskeringsforbudet, så man ikke må bære hat eller solbriller? Chip og stregkode i nakken? Elektroniske porte flere steder i de store byer? Det virker jævnligt som om, de "ansvarlige politikere" skriver partiernes politik ud fra et Hollywoodmanuskript.

 • 18
 • 0
#5 Anne-Marie Krogsbøll

Det øger altså ikke overvågningen, at man i konkrete tilfælde kan tillade at anvende ansigtsgenkendelse på konkrete, i forvejen eksisterende kameraer

Jamen, med Erasmus Hækkerup-logik vil det så sige, at det heller ikke øger trygheden, og dermed heller ikke friheden - for overvågning =tryghed=frihed? Hvorfor så overhovedet gøre det?

Men i øvrigt: Vi ved jo alle sammen, at den formulering fra Ellemand blot er endnu en skive af frihedssalamien. Når først den er taget, så bliver den næste skive ansigtsgenkendelse på flere kameraer, og derefter hele tiden. Derfra er skridtet kort til chippen i nakken.

Jeg må henvise til Søren Matz's kloge ord i dag: "Du skal grave meget dybt eller være privilegeret for at få adgang til de sammenhænge, der gemmer sig bag skiftende regeringers kampagneslogans om digitalisering" https://www.version2.dk/blog/digitale-fimbulvinter-kommer-du-klar-108992...

Vi er for længst blevet kuppet og hjernevaskede af tech-giganter og overvågningskapitalister og deres medløbere i magttoppen. Ellers ville ingen i det engang så frihedselskende Danmark turde nævne ordene "ansigtsgenkendelse" som andet end et skældsord. Nu bliver den slags nærmest brugt som slagord i lighed med tidligere tiders "Velfærd for alle", "gratis barselsorlov", "De stærkeste skuldre skal bære de tungeste byrder" etc. "Ansigtsgenkendelse for alle", "gratis kærestetracking", "Få dine egne individualiserede manipuleringskampagner", "De stærkeste kameraer skal have de mest vidtgående rettigheder" er ligeså stille for magtpartierne blevet synonym med "velfærd" .

Magtpartierne agerer som overvågningskapitalisternes udsendte lakajer.

Må vi se partistøtteregnskaberne?

 • 15
 • 2
#9 Rune Gent

Danmarks liberale parti. Godt at se, at venstreløverne viser mod og mandshjerte og står op for individuelle frihedsrettigheder! Med Ellemann ved roret ved man virkelig hvor man har venstre...

Suk. Jeg håbede, at automatpiloten med at bukke sig dydigt forover, hver gang ordet "politi" blev nævnt, var sluttet med var sluttet med Pape.

 • 14
 • 0
#15 Henrik Sørensen

Danske IT folk kan starte med at få en rygrad og sige nej til sådanne opgaver.

Her er det så, at faglighed og de "blødere værdier" ramler sammen:

Ud fra et personligt syn er jeg stærk modstander af overvågning i alle former...

Men fra et fagligt synspunkt så er teknologien fed, og jeg ville sagtens antage en sådan opgave.

8-16 er jeg fagligt orienteret. 16-8 er mit syn på sagen særdeles anderledes.

 • 0
 • 8
#16 Aa ge

Du skal nok lige overveje at du så kommer til at stå i top 10 på skæg og blå briller drengenes overvågnings liste. For problemet for magthaverne er at hvis man implementerer masseovervågning skal der være nogen der overvåger dem der overvåger. Og der kan man bare se til det gamle DDR for at få en ide om hvor mange resourcer det vil koste, i mine øjme vil enhver konkurence dygtighed man havde i erhvervs livet forsvinde. Lige som den er på vej ned p.g.a over totalt uoverskueligt lovkomplex/djøfficering især i det offentlige, men det er en anden sag. Men skal vi have overvågningen syntes det at være logisk at man implementerer efter top down metoden og først indfører den for folketings medlemmer og derefter lader overvågningen sive ned af indtil den rammer borgeren. Ansigts genkendelsen kunne også pasende suppleres med sniffer teknologi således at der ikke går påvirkede personer rundt i folketing og ministerier der jo har et ansvarsfuldt job og derfor ikke kan være påvirkede når de udfører dette. En sådan sniffer havde sandsynligvis fanget denne misbruger før han kunne gøre skade ved sit virke på Chr. Borg. https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/jakob-engel-schmidt-jeg-blev-tag... Ovenstående supleres self. med et personligt kamera tilsvarende til det som pakerings vagterne går med i dag og det kan således dokumenteres hvem (? fra et af de mere yderligere gående partier på højre eller venstre fløjen) der evt. har overfaldet MFere på en af de miljø sorte gange på Christiansborg eller i ovenstående tilfælde hvem der har solgt de illegale stoffer til MF misbrugeren. Ovenstående suppleres self. med et passende antal Cyberkrigere der skal overvåge al kommunikation til/fra MFerne og hele deres omgangskreds som der jo allerede er vedtaget lovgrundlag for. (man har bare her glemt at lave noget der overvåger de bemeldte Cyberkrigere så de ikke overskrider lovgivningens grænser men ok hvad ofrer man ikke på overvågningens hellige alter der skal beskytte borgerne mod dem selv ?) Der vil således med overnævnte metode være kort vej mellem evaluering af lovgivningen når den er implementeret på (forskelligt niveau hvis man tager hele slots holmen med til en start) og evt. korektioner der evt. giver behov for ændring af samme lovgivning og man kan således hurtigt (i løbet af en 3 -4 år for det skal jo lige djøfficeres på passende vis) justere denne lovgivning forhåbentlig før den ramme resten af befolkningen. De 3-4 år er vist også hastigheden for et hurtigt arbejdende udvalg så det ser jo helt realistisk ud :))))) Eller hvad syntes du /i ?

 • 1
 • 0
#17 Børge Svingalius

Hvis vi ikke vil efterlades som de der ytrer sig kritisk i en lukket klokke på diverse fora, bliver vi simpelthen nødt til at tage aktion. Fiskerne gik for fanden på gaden fordi de vil have kameraer i bådene.

Ansigtsgenkendelse er, for mig, et meget stort spring i overvågningskulturen. Én ting er regeringens (åbenbart uanset hvilken) hang til overvågning og social kontrol, men ansigtsgenkendelse er satme en anden boldgade.

 1. Hvornår bliver forliget fremført?
 2. Hvor skal vi demonstrere?
 • 8
 • 0
#18 Niels Madsen

Måske skulle man lave et machine-learning projekt, hvor systemet trænes på bagrund af politikeres udtalelser i form af tekst, lyd eller video materiale samt angivelser af hvilke passager som vurderes at indeholde usande eller misvisende udsagn.

Træningsdata kunne crowd-sources fra almindelige borgere. Det kunne nok blive en hel folkesport.

Man ville så ende med at have et system, som kunne bruges til tidlig opsporing af politikere som er på vej ud i noget snavs. Når forskningsdelen er færdig, og produktet sættet i almindelig drift, vil man som borger kunne få "beslutningsstøtte" i sin vurdering af politiske udsagn, blot ved at oploade et videoklip eller en nytårstale fra Christiansborg.

Og så ville det være god anskuelighedsundervisning i de vidunderlige nye trygheds- og frihedsfremmende potentialer, som ligger i nidkær overvågning, indsamling og analyse af alt tilgængelig data om enkeltindivider.

 • 6
 • 0
#20 Cristian Ambæk
 • 5
 • 0
#23 Mogens Bluhme
 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere