Efter tidligere at have taget afstand fra anvendelsen af ansigtsgenkendelse hos politiet skifter Venstre nu mening og går ind for anvendelse af teknologien.
Det skriver Berlingske (kræver login).
Ifølge avisen er det Venstres folketingsgruppe, der står bag holdningsskiftet. Næstformand Inger Støjberg udtaler til Berlingske, at nogle »varmere på ideen end andre, og sådan er det med meget politik.«
I et debatindlæg i dagens Berlingske (kræver login) tager partiets ungdomsorganisation, VU, afstand fra ansigtsgenkendelse og kalder det for en »autoritær løsning.«
Nye forhandlinger om politi-forlig
Folketingets partier har taget hul på forhandlinger om et nyt forlig på politi-området. S-regeringen fremlagde i oktober et udspil, der lægger op til anvendelse af ansigtsgenkendelse, og sammen med Venstre har de to partier flertal i Folketinget.
I forslaget fra oktober skrev regeringen blandt andet:
»Det undersøges, om politiets muligheder for at monitorere bandemiljøet kan styrkes ved at udvide politiets mulighed for at optage personfotos af bandemedlemmer og deres følge på frit tilgængelige steder, uden at dette sker som led i en konkret efterforskning. Initiativet vil bl.a. styrke politiets mulighed for senere identifikation af gerningsmænd, f.eks. fra tv-overvågning, og sådanne personfotos forventes også at kunne anvendes i konkrete straffesager som dokumentation for f.eks. tiltaltes tilknytning til bandemiljøet.«
Læs også: Overvågningsforslag: 233 procent flere nummerplade-kameraer og ansigtsgenkendelse mellem linjerne
I december fremlagde justitsminister Nick Hækkerup (S) det synspunkt, at mere overvågning af borgerne øger friheden:
»Det er logisk, at det ville ødelægge trygheden i samfundet, hvis vi sagde, at vi ikke kriminaliserede forhold. Hvis vi ødelægger trygheden i samfundet, ødelægger vi friheden i samfundet. Uden tryghed, ingen frihed. Det er sandheden, det er derfor, vi kriminaliserer. Det er i virkeligheden det, vi gerne vil. Hvis det er rigtigt, så følger det logisk heraf, at med overvågning stiger friheden.«
Ud af 25 medlemslande i EU har mindst 10 en politistyrke, der bruger ansigtsgenkendelse.