Venstre: Myndighederne skal give besked, når de kigger på borgernes data

Det skal ikke være en hemmelighed, hvem der tilgår dine data i den offentlige sektor, mener Venstre, som vil indføre automatisk besked, hver gang en database bliver åbnet. Forslaget bliver positivt modtaget af andre partier.

Dine sundhedsoplysninger, skatteforhold, straffeattest og mange andre følsomme oplysninger ligger gemt i databaser rundt omkring i den offentlige sektor, men det er i dag helt umuligt som borger at få et overblik over, hvordan disse oplysninger bliver brugt, eller hvem der kan læse med.

Det vil Venstre lave om på, så en borger som udgangspunkt automatisk får besked, hver gang en myndighed kigger på borgerens oplysninger. Det skriver Berlingske.

Forslaget kommer fra Venstres folketingsmedlem Jakob Engel-Schmidt, som har fundet inspiration i Sverige, hvor sådan en ordning er på plads. Her får man besked pr. mail, når ens dataposter i de offentlige systemer bliver åbnet.

Med forslaget vil Venstre understrege, at borgerne selv ejer deres oplysninger, selv om de ligger fordelt i utallige databaser i staten, regioner og kommuner. Og netop fordi der er så mange forskellige systemer med data om borgerne, er der i dag ikke noget overblik over, hvor ofte borgernes data bliver læst.

Der er støtte fra Dansk Folkeparti og SF til forslaget, hvis det kan gennemføres uden enorme omkostninger, mens Socialdemokraterne taler for en EU-løsning, da mange data ifølge partiets retsordfører, Trine Bramsen, i dag ligger i andre lande. Hun efterlyser også svar fra Venstre om, hvilken teknologi der skal bruges til sådan en ordning, og hvor pengene til projektet skal komme fra, skriver Berlingske.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jens Holm

God ide, især hvis man selektivt kan vælge hvad man vil notificeres om. Jeg er pænt ligeglad med hvor ofte de slår min adresse op, men lurer de i min patientjournal, så vil jeg gerne vide det

 • 5
 • 0
#4 Knud Jensen

Med antallet af databaser, samt at hver kommune i flere år selv har måtte vælge hvilke systemer de vil anvende eller selv udvikle, så bliver det næppe billigt eller hurtigt at få sådan en løsning lavet. Men princippet er jo godt nok.

Men måske det kunne føre til noget mere standardisering landet over, det alene kan vel betale for forslaget.

 • 3
 • 0
#5 Erling Sjørlund

Kære Trine. Kunne du ikke for een gangs skyld prøve at forstå emnet inden du udtaler dig. Når en offentlig myndighed indsamler og registrerer oplysninger om en borger, er det naturligvis samme myndigheds pligt at sikre at de registrerede data kun kan tilgås af de, der har lovlig adgang. Det er fuldstændigt ligegyldigt hvor de data befinder sig i verden, bare samme myndighed kan sikre, at de er utilgængelige for alle uvedkommende. Forslaget her er et rent dansk anliggende, hverken mere eller mindre, og det går i al sin enkelhed ud på at den enkelte borger får en mulighed for at opdage misbrug af de registrerede oplysninger. Så prøv igen, nu på et lidt mere kvalificeret grundlag: Går socialdemokratiet ind for vi borgere skal kunne følge med i hvornår og af hvem oplysningerne om os bliver brugt, eller er det noget vi fortsat skal holdes i uvidenhed om.

 • 5
 • 0
#9 Erling Sjørlund

Enig. Men når man ved at fx. SKAT har registreret en masse økonomiske oplysninger om en, er der jo ingen grund til at man skal have besked hver gang de kigger i dem. Man må naturligvis sikre, at der er en intern kontrol med medarbejderne og deres opslag i databaserne, men det er en anden sag.

Der hvor det bliver interessant er, når andre myndigheder/firmaer/personer får adgang til oplysningerne. Hvem ser i de oplysninger, som min læge på det seneste er blevet tvunget til at indberette til regionen? Hvem søger og får adgang til min straffeattest, oplysninger om mit mellemværende med socialforvaltningen osv. Det er i mine øjne der, hvor en meddelelse til den enkelte er på sin plads, og hvor man med rimelighed efterfølgende skal kunne gøre indsigelse.

 • 0
 • 0
#12 Peter Stricker

Jeg har tidligere foreslået at indføre bødestraf/fængsel for misbrug, men det kan da være at en åbenlog/mail, også vil virke.

Hvis valget står mellem enten at give borgeren bedre mulighed for at konstatere, og få stoppet, misbrug af borgerens oplysninger, eller at give straf for misbrug når det en sjælden gang imellem opdages, så foretrækker jeg den første løsning.

 • 0
 • 0
#14 Knud Jensen

loggen giver god mening, straffen kan jeg dog ikke se fordelen ved.

Det er jo ofte offentlige ansatte som laver fejlen, og når det offentlige så uddeler en bøde til sig selv, så flyttes pengene jo bare fra den ene lomme til den anden, og senere på året når der så er et hul i budgettet pga. straffen, så ender det jo med at den pågældende institution får tildelt en ekstrabevilling eller bare rykker nogle udgifter til næste år. Der er ikke nogen straf i praksis ved den slags.

Med alle de CPR-læk der har været, har jeg indtil videre ikke hørt om at der skulle være faldet bøder, eller anden form for straf mod det offentlige.

 • 0
 • 0
#16 Gert Madsen

Med alle de CPR-læk der har været, har jeg indtil videre ikke hørt om at der skulle være faldet bøder, eller anden form for straf mod det offentlige.

Jeg forstår ikke hvad du mener.

Fordi man ikke har straffet nogen endnu, så hjælper det ikke at indføre straf - eller hvad ?

Selv en "objektiv" bøde til en instans gør at ledelsen skal finde pengene et andet sted, eller til at argumentere for en ekstra bevilling til betaling af bøder.

Forskellen er om ledelsen skal bruge tid og kræfter på den slags misbrug, eller om de kan nøjes med at trække på skuldrene.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere