Venstre: Justitsministeren må svare på PET's brug af trojanere

30. november 2011 kl. 14:246
Venstre: Justitsministeren må svare på PET's brug af trojanere
Illustration: Pressefoto Rigspolitiet.
Justitsministeren må svare på antallet af trojaner-sager, når PET ikke vil, mener Venstre.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er sket i 'mange tilfælde' de seneste knap ti år. Så meget ved vi.

Men præcis hvor mange gange, PET har benyttet 'sniffer-programmer' – eller trojanere – mod danskeres pc'er for at opsnappe for eksempel terrormistænktes aktiviteter på tastaturet, vil efterretningstjenesten ikke ud med.

Det har resulteret i kritik fra flere sider, som tidligere beskrevet på Version2.

For selvfølgelig skal PET kunne efterforske terrorsager og den slags med de rigtige værktøjer ved hånden, men det må også være rimeligt, at borgerne kender omfanget af overvågningen, lyder ræsonnementet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt kritikerne er også Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

Han har nu bedt justitsminister Morten Bødskov (S) om at svare på spørgsmålet på baggrund af Version2's artikler.

V: Antal og sigtelser må frem

Konkret vil Karsten Lauritzen gerne have justitsministeren til at oplyse, 'i hvor mange tilfælde PET eller det almindelige åbne politi har gjort brug af 'sniffer-programmer' fordelt på år samt oplyse, hvor mange gange redskabet har resulteret i sigtelser,' skriver han i en e-mail til Version2.

PET har siden 2002 har mulighed for at overvåge mistænktes pc'er i sager, hvor strafferammen er mindst seks års fængsel.

»Politiets Efterretningstjeneste har anvendt og anvender fortsat dataaflæsning i mange tilfælde. Dataaflæsning har vist sig at være et særdeles nyttigt efterforskningsmiddel og er bl.a. anvendt i forhold til målpersonerne i Vollsmose-sagen og Glasvej-sagen,« skriver PET i en redegørelsen om de to antiterrorpakker fra Justitsministeriet i september 2010.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
2. december 2011 kl. 10:20

..om, hvorfor man nævner 10 år: "Det er sket i 'mange tilfælde' de seneste knap ti år".

Hvor lang tid tager det at skrive et sådant program? Relativt lang tid, antager jeg, da det gerne skal være fejlfrit (læs: usynligt) fra første færd. Jeg synes, det vil være mere relavant at spørge, om disse trojanere har været i brug FØR terrorpakken blev vedtaget!

5
1. december 2011 kl. 09:44

Det er rendyrket hykleri. Efter 10 år med Venstre ved magten skal den nye regering stilles til ansvar for den gamle regerings (u)gerninger med brug af trojanere osv.

3
30. november 2011 kl. 16:14

Ja det er sjovt som den nye opposition har været ude og kræve at de nye ministre står til ansvar for noget den daværende regering vedtog. Men man havde vel ikke forestillet sig andet :)

2
30. november 2011 kl. 16:08

Som Jesper Larsen siger, er det ikke venstre selv der har været med til at gennemføre en terrorpakke der tillader sådan noget som trojanere?

1
30. november 2011 kl. 15:32

Det er bare lidt ærgerligt, at Hr. Lauritzen (hans parti) fuldstændigt fralægger sig ansvaret. Det er jo ikke den nuværende regering, der har vedtaget den hjelm, som PET arbejder under og gør det lovligt for dem, at bruge disse midler.

Jeg er liberal ...altså rigtig liberal ...det er Hr. Lauritzen desværre bare ikke :(