Venstre hilser OOXML-godkendelsen velkommen

Venstre vil efter godkendelsen af OOXML som ISO-standard arbejde for, at OOXML bliver fast åbent format i det offentlige sammen med ODF og PDF.

It-ordfører i Venstre Michael Aastrup Jensen er glad for ISO-landenes beslutning om at gøre Microsofts åbne dokumentformat til international åben standard.

I en pressemeddelelse skriver han, at OOXML nu kal slutte sig til kredsen af åbne formater som ODF og PDF.

»Vi i Venstre er glade for, at et enigt Folketing har været med til at fremme brugen af åbne standarder, hvilket vi, siden midten af 2006, har arbejdet meget kraftigt på at få gennemført. Danmark er i forvejen et af verdens fremmeste lande, når det kommer til at brugen af åbne standarder i den offentlige sektor Og med offentliggørelsen af ISO-certificeringen af Open XML, er vi nu et skridt tættere på at sikre, at man som borger altid kan komme i kontakt med det offentlige via sin PC - uanset styresystem og tekstbehandlingsprogram,« siger han videre.

Slut på dokumentdiskussionen

Michael Aastrup Jensen håber, at der med ISO-beslutningen nu kan blive sat en stopper for diskussionen om, hvilke dokumentformater, der skal gælde i det offentlige.

»Vi vil pege på, at både ODF og Open XML bliver godkendt som åbne dokumentformater, såfremt den igangværende prøveperiode forløber tilfredsstillende,« siger han videre og peger på udmøntningen af beslutningsforslag B103, der pålægger de offentlige institutioner at anvende åbne standarder.

Siden årsskiftet har de offentlige institutioner været forpligtiget til at kunne modtage dokumenter i dokumentformaterne OOXML og ODF. Hele projektet omkring brugen af de åbne dokumentformater skal evalueres til næste år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Mogensen

Nu har regeringen i lang tid slået på at det intet betød hvorvidt det var ISO-standarder, da man forholdt sig direkte til B103... og nu er det pludselig afgørende ?!?!?!

Vi ved alle også udemærket godt at det "enige" folketing kun var enigt fordi Venstre ikke ville være i mindretal i en afsteming de kunne se de ville tabe alligevel.

... og hvorfor er hr. Jensen egentlig glad for at Ecma376 har fået ISO-stempel? Har han selv kunne vurdere kvaliteten? ... jeg troede sådan noget var noget politikere blot skulle tage til efterretning.

Hvis man havde nogen tillid til Hr. Aastrup Jensens troværdighed, så må den da være væk nu.

 • 0
 • 0
#2 Flemming G. Jensen

Så må man jo håbe for Michael Aastrup Jensen og hvem der ellers skal evaluere brugen af åbne dokumentformater til næste år, at der til den tid findes en reference implementering af Microsoft OOXML formatet, og at det ikke koster det offentlige flere nye jetjagere at opgradere Office 200x/Sharepoint/osv til at kunne håndtere MS OOXML.

Det bliver i øvrigt spændende at se nogle faktabaserede konsekvensberegninger over TCO ved de kommende MS Office opgraderingerne.

 • 0
 • 0
#3 Christian Nobel

.. som liberal, når der findes sådanne klaphatte?

Det er snart ved at være et problem her i landet at politikere (over en bred kam) er så tindrene ubegavede at det gør ondt!

"Danmark er i forvejen et af verdens fremmeste lande, når det kommer til at brugen af åbne standarder i den offentlige sektor"

Ja da, og samtlige biler i Danmark er elektriske, Danmark har verdens laveste skattetryk, og der findes kun en dag året rundt, nemlig 1. april.

/Christian

 • 0
 • 0
#4 Anonym

Er jeg den eneste der kan huske denne overskrift hos V2:

MS: Dansk OOXML-proces præget af politik Microsoft er meget tilfredse med det danske ja til OOXML, der er kommet i hus trods betydelig politisering fra modstandernes side, mener direktør Jørgen Bardenfleth.

[spin]

Vi i Venstre er glade for, at et enigt Folketing har været med til at fremme brugen af åbne standarder, hvilket vi, siden midten af 2006, har arbejdet meget kraftigt på at få gennemført.

[/spin] Det er spin af allerværste skuffe!

Venstre forsøger med denne udtalelse at give indtryk af, at et enigt folketing syntes det er det fedeste siden skiveskåret brød, at benytte OOXML.

Findes der ikke bare een journalist med ambitioner om at vinde en pris for kritisk journalistik, i dette IT-lorteland ?

Timeingen af denne udtalelse får det til at stinke kraftigt af tætte bånd mellem DS, MS og regeringen.

Eller også er det mig der lider af paranoia, nogen der kender en god psykolog ?

 • 0
 • 0
#5 Esben Damgaard

Ja, man må sige at hele OOXML situationen har lugtet langt væk. Flere udvalg er blevet negligeret i flere lande. Regeringer har mistænkelige holdninger.

Desværre er lugten dog ikke så slem at det ikke kan være fra et tilfældigt udslip.. Jeg tvivler dog. Microsoft har trods alt nogle store interesser i hvordan tingene skal gå, og når man nu har enorme summer af penge..

 • 0
 • 0
#6 Thorbjørn L_.

Desværre har MS indtil nu med stort indsat prøvet at sørge for at følgende kun er muligt med windows:

1) Se online-tv ( *1 ) 2) Købe musik på nettet ( *1) 3) Se dvd'er ( *2 ) 4) Browse på nettet ( *3 ) 5) Spille spil ( *4 )

( *1 ) MS-DRM på f.eks. tv2 - kræver MS Media Player ( *2 ) Brudt - men ulovligt i USA - samtidig blev DVD-Jon bag decss sagsøgt. ( *3 ) ActiveX og Browser, der ikke følger standarder ( *4 ) Det lukkede DirectX foretrækkes af mange fremfor OpenGL ...

 • 0
 • 0
#7 C S

Ikke for at være fræk, men er det MS, der er skyld i det eller udbyderne?

EU burde forbyde lukkede og patenterede formater, der er offentligt tilgængelige. Så ville 1-5 slet ikke være noget problem.

Men hold da op, hvor ville det være rart, hvis man bare kunne benytte en Linuxmaskine uden at føle sig som en andenrangsbruger fordi en eller anden har bestemt sig for "at alle bruger jo Windows".

 • 0
 • 0
#8 Thorbjørn L_.

En blandning ... (noget af det burde forbydes)

Nu blev jeg faktisk ikke færdig med at skrive ovenstående ...

Min pointe var nu blot at MS har levet og lever højt på lukkede formater (også fil- og netværksformater) - og jeg stoler ikke på deres ædle intentioner ...

Jeg føler mig ret sikker på at OOXML skulle være et ISO-standard for at undergrave ODF ... og dermed er jeg bekymret over at det modtages positivt ... især med den ballade - hvor MS har presset partnere ind i diverse nationale standardkomitéer ....

 • 0
 • 0
#9 Henrik Jensen

ODF standardiseringsarbejdet har da sikkert været med i overvejelserne da Microsoft besluttede at nu skulle OOXML standardiseres, det ville være mærkeligt andet, men næppe som eneste og måske ikke engang som vigtigste overvejelse, jeg tror også at EU's anbefaling havde stor betydning:

http://ec.europa.eu/idabc/en/document/2592/5588

Det er selvfølgelig kun en anbefaling fra EU men set i lyset af EU monopolsagerne mod Microsoft så kan man da ikke fortænke Microsoft i måske at synes at det ikke var en helt dårlig idé at følge EU's anbefaling.

Derved ikke sagt at EU ganske sikkert også havde stillet sig tilfredse med at Microsoft havde valgt at indgå i ODF standardiseringsarbejdet i stedet, og det var også et emne om der kun skulle være et format i en grad så både Sun (OASIS) og Microsoft blev indkaldt og skulle gøre rede for deres fortræffeligheder m.v. Men anbefalingen lød altså på at Microsoft skulle overgive deres XML formater til en standardiseringsorganisation.

 • 0
 • 0
#10 Anders Olsen

{citat} jeg tror også at EU's anbefaling havde stor betydning:

http://ec.europa.eu/idabc/en/d...5588

Det er selvfølgelig kun en anbefaling fra EU men set i lyset af EU monopolsagerne mod Microsoft så kan man da ikke fortænke Microsoft i måske at synes at det ikke var en helt dårlig idé at følge EU's anbefaling. {/citat}

Ehh. Det er naturligvis en tese, men vi kan jo prøve at kigge på, hvad erfaringen siger med hensyn til Microsoft's lyst til at følge EU anbefalinger. Mig bekendt vil Microsoft hellere betale milliarder gentagne gange end at efterleve en EU anbefaling, der kunne true deres indkomststrøm.

 • 0
 • 0
#12 Jens Fallesen

Det er snart ved at være et problem her i landet at politikere (over en bred kam) er så tindrene ubegavede at det gør ondt!

Ville du selv have lyst til at blive politiker?

Statistikken taler for, at svaret er nej, for der er ikke mange dygtige folk fra det private erhvervsliv, der vil være politikere.

Man skal virkelig brænde for sagen for at udskifte en karriere i det private erhvervsliv med livet som politiker, og når man så tilmed ser en del eksempler på, hvor galt det kan gå, bliver rekrutteringen nok ikke nemmere …

 • 0
 • 0
#13 Thomas Ammitzbøll-Bach

Nogle af os forsøger faktisk at blive politikere, men vi må konstatere, at de nuværende parlamentarikere har låst porten med nøgle indefra. Det er praktisk talt umuligt at starte et nyt parti, hvis ikke det - som med NA - sker ved knopskydning.

Dels skal man indsamle et horribelt antal vælgererklæringer, der formelt set er 22.000 men i praksis skal op på i nærheden af 40-50.000. Dette er ikke noget, som de siddende partier skal.

Dernæst er der spærregrænsen på 2%, der gør at små partier har en meget stor tærskel at skulle over. Og da der ikke er mulighed for at lave valgforbund, opfatter vælgerne at det, at stemme på et lille parti er spild af stemmer.

Og så er der kredssystemet, der gør, at man som parti er nødt til at have personligheder opstillet i hver kreds. Dette system er historisk begrundet for at få en ligelig geografisk dækning, men i dag er det kun til fordel for de etablerede partier.

Hvis vores parlamentarikere havde deres fødder samme sted som deres mund, når det gælder demokrati, så stemte man efter samme system, som i f.eks. Nordirland, nemlig det Andræ-Hare'ske system eller STV ( http://en.wikipedia.org/wiki/Single_transferable_vote ), hvor man kan stemme på flere partier/kandidater.

Men i Danmark er demokrati noget vi taler om, når vi holder skåltaler og når vi sender soldater i krig.

Thomas

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere