Venstre: Absurd at nedlægge it-efterforskningssektion

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Justitsminister Morten Bødskov vil nedlægge politiets nationale it-efterforskningssektion i Randers. Venstres it-ordfører raser.

Du hører navnet, når netbanktyve lænser kontoen. Når pædofile netværk optrævles. Og senest i forbindelsen med sagen om hacking af fagforeningen 3F's website.

Rigspolitiets IT-efterforskningssektion (tidligere NITEC) bliver tilkaldt, når det lokale politi har brug for særlige it-kompetencer til at opklare sagerne.

Men når landbetjenten i Lemvig fremover har brug for it-ekspertise, skal assistancen tilkaldes fra Hovedstaden - og ikke fra Randers, som hidtil har været nærmeste afdeling.

Justitsministeriet har besluttet at nedlægge it-efterforskningsektionen i Randers og samle det hele ét sted. Det fremgår af en række dokumenter fra Folketingets retsudvalg,, der er svar på de spørgsmål, som it-ordfører og tidligere borgmester i Randers Michael Aastrup Jensen har stillet.

Svarene argumenterer for at samle it-efterforskningsenheden blandt andet ud fra økonomiske og lokalemæssige forhold samt en dårligere mulighed for at rekruttere kompetente medarbejdere med base i Randers.

Det mener Michael Aastrup Jensen er helt hen i vejret

»Hvis man læser, hvad der står, så viser svaret jo tydeligt, at enheden lige så godt kunne ligge i Randers som alle mulige andre steder. De glemmer også, at politiet i Randers netop har fået en tilbygning, der er rungende tom - og meget svær at leje ud,« siger Michael Aastrup Jensen til Version2.

Hvad siger du til argumentet om, at rekrutteringshensyn peger på at samle it-efterforskningsenheden i hovedstaden?

»Det er absurd at påstå, at vi 25 minutters kørsel fra landets største universitetsby ikke kan skaffe kvalificeret arbejdskraft. Rekruttering var faktisk et af hovedargumenterne, da Vestas flyttede sit hovedkvarter til Randers,« siger Michael Aastrup Jensen til Version2.

Svarene til retsudvalget henviser til en rapport fra 2005, hvor analysehuset PriceWaterhouseCoopers konkluderede at, 'it-efterforskningen i Danmark bør organiseres i én enhed, idet der derved kunne opnås de bedste muligheder for opbygning og vedligeholdelse af kompetencer'.

Rapporten konkluderede dog samtidig, at der burde 'etableres to regionale enheder til varetagelse af de konkrete it-efterforskningsmæssige opgaver'. I svaret til retsudvalget er denne formulering ledsaget af en kommentar om, at denne konklusion er draget ud fra 'de daværende forudsætninger'.

»Jeg mener stadig ikke, jeg har fået nogen fornuftige svar på, hvorfor it-efterforskningsenheden i Randers skal nedlægges,« lyder det fra Michael Aastrup Jensen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Johnny Olesen

Så nåede Udkantsdanmark også til Randers. Kom lad os centralisere det hele i et nybyggeru på Amager, så vi kan hyre nogle dygtige IT folk. Jo, dem kan man også finde i nærheden af Randers, og deres løn er også lavere, da leveomkostningerne uden for stor-Købehavn er markant lavere, men vi vil hellere spilde skattekronerne...

Nu må denne galematias altså snart stoppe. Det er fint, at man vil centralisere nogle funktioner, men hvorfor så ikke bare flytte ALLE funktionerne til Randers, hvor politiet har HELT NYE lokaler?

Forklar mig lige, hvorfor mine skattekroner er bedre brugt i København end i Randers?

 • 21
 • 1
#2 Deleted User

Jeg frygter, at denne beslutning vil give bagslag. En centralisering er i min optik ikke altid det korrekte valg blot for at vedligeholde kompetencer og dens opbygning. Det virker som en beslutning der er baseret på tal fremfor fakta.

Ligesom Århus Politi har indgående kendskab til Århus og omegn. Vil en regional enhed have bedre muligheder for - Regional indsigt!

 • 9
 • 0
#3 Jørgen L. Sørensen

Jeg mener helt bestemt at hele it-efterforskningen bør være samlet som én organisatorisk enhed da Danmark ikke er ret stort, og for at få en god koordinering - men kan ikke se hvorfor den absolut skal være samlet fysisk.

Med placering i 2 landsdele er der større opland at rekruttere fra. Og it er jo opfundet så man kan tilgå samme data fra forskellige steder :-)

Der er også noget psykologisk i at kunder/borgere kan snakke med nogle fra "lokal" området.

Det er naturligvis en ulempe for det sociale samvær, herunder den faglige snak når man lige mødes ved kaffemaskinen osv., men mange andre virksomheder eksisterer da udmærket selv om de ikke har hele virksomheden på samme adresse.

 • 14
 • 0
#5 Peter Johan Bruun

... Michael Aastrup Jensen er valgt i Randers.

Sikke dog en ligegyldig kommentar.

Det fritager jo ikke Michael Aastrup Jensen fra at have en pointe der er vigtig at få frem. Det hedder repræsentativt demokrati. Jeg er bosiddende på Djursland, vokset op i Ribe, studeret i Århus og født i Virum.....må jeg så slet ikke mene noget om placeringer af arbejdspladser i Danmark ?

 • 14
 • 1
#7 Johnny Olesen

Den er da fuldt ud relevant. For politikere er det ikke et spørgsmål om at finde de gode argumenter - det er et spørgsmål om at finde ting de kan lukrere på næste valg og så enten finde eksisterende, eller opfinde nye, argumenter - om de har en pointe eller ej.

Selvfølgelig er det relevant, hvor politikeren er valgt. Men derfor er hans pointe stadigvæk fornuftig :-)

Det offentlige centraliserer i disse år på livet løs for at spare penge. Det er da ganske fint, at jeg får værdi for mine skattekroner, men hvorfor skal alt samles indenfor Valby bakke?

Det offentlige skulle simpelthen tvinges til at placere ALLE nye offentlige arbejdspladser udenfor storkøbenhavn, Aarhus og trekantsområdet.

På den måde så kan de offentlige være med til at sikre, at vi ikke alle sammen bliver nød til at klumpe os sammen i Østjylland og på Østsjælland.

Det er en pervers tankegang at centralisering altid skal være ensbetydende med centralisering i to-tre store byområder i Danmark.

Og argumentet med at skaffe kvalificeret arbejdskraft - herre gud! Hvis lønnen og arbejdsvilkårene er i orden, så skal man nok kunne skaffe kvalificeret arbejdskraft selvom der står Randers, Hobro eller Viborg på byskiltet. Når Skat kan flytte til Vestjylland og STADIGVÆK tiltrække højtuddannet arbejdskraft, så kan politiet nok også finde kvalificerede folk til Randers.

Nej, Rigspolitiets IT-efterforskningssektion burde blive samlet i Randers, og så kan der måske ligefrem blive råd til en par kollegaer mere, når nu omkostningerne per medarbejder falder.

En gennemsnitlig HK'er i midtjylland tjener >14% mindre end en HK'er i hovedstanden. Det samme gør sig nok også gældende for IT-folk.

 • 9
 • 0
#10 Oli Hans Hansen

Underligt at det først popper op pt. Der er en historie om emnet i jp i oktober... Dette er jo en del af en større plan at føre al viden over på øen. Så at politiet i Jylland kun skal tage sig af gerningssteder....... Dog er rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg ikke klar over hvornår denne grandiose plan er fuldført. Men skønner forsigtigt, at det vil vare et-tre år. De mangler måske en opfølgende rapport fra PriceWaterhouseCoopers for slutfacit...?

Mvh.

 • 1
 • 0
#11 Klavs Klavsen

1) Oplæring er ikke særlig nemt, når det sker mellem 2 lokationer - det sker nok ca. ikke. Sådan er mennesker nu engang - de lærer bedst, hvis de har en kollega siddende ved siden af der kan hjælpe/oplære når det er nødvendigt.

Og Danmark er så lille, så det giver helt klart mest økonomisk fornuft at samle de få IT-folk i sådan en enhed, ét sted.

De kunne jo sagtens sende en "remote enhed" ud til de lokale politi afdelinger - som de ville kunne koble i internet routeren, og som så ville give IT-afdelingen remote adgang til netværket og udføre evt. standard opgaver automatisk.

Det vil sikkert oftest ikke være nødvendigt at der møder en op, fra IT specialenheden - det tilstedeværende betjente kan vel nok finde ud af at sætte "remote enheden" ind i routeren, og så kommunikere med IT specialisten over telefonen :)

2) at rekruttering uden for kbh, af it-eksperter er sværere lyder umiddelbart ikke forkert i mine øjne - men det må der vel findes noget dokumentation for (eller imod) - da det virker som værende hovedårsagen til beslutningen.

 • 1
 • 4
#13 Jørgen L. Sørensen

Vi lever i en tid hvor vi ved hjælp af it-teknologi kan udveksle viden, selv om vi fysisk ikke kan overrække en lertavle fra hånd til hånd, men alligevel skal det hele centraliseres i store enheder - og alle disse enheder skal stadig centraliseres i hovedstaden :-/

Jeg kan godt tilslutte mig Klavs' pointe om oplæring.

Jeg kan også tilslutte mig at det nok er begrænset hvor stor flokken af it-eksperter i enheden bliver, og det derfor kan være fornuftigt at samle dem ét sted.

Men hvorfor skal dette sted være i hovedstaden - hvorfor ikke et andet sted i Danmark? Derved kunne man også løse nogle af problemerne med bolig- og trafik-trængsel på Sjælland.

Lige så vel som kan kan sende en "remote enhed" uden at være til stede, og vejlede over telefonen, kan chefen for it-enheden vel også kommunikere via telefonen/video over pc med den øverste chef for rigspolitiet?

Med hensyn til rekrutering kan det nok være lidt svære, eller rettere sagt er der lidt mindre udvalg, her i provinsen, men det skyldes efter min mening netop den vante centralisering!

En højtuddannet lever ofte sammen med en højtuddannet, og hvis man skal få dem flyttet parvis er det også nødvendigt med et arbejdstilbud til begge - men det kan løses ved at "decentralisere til få centrale steder". Sagt på en anden måde, i stedet for at decentrale til alle købstæder, kan vi decentralisere til nogle færre steder.

Selvfølgeligt er det umiddelbart billigere at drive en enhed samlet, og alle statsenheder samlet på samme fysiske lokation, men der kommer også nogle følgeomkostninger i kraft at højere efterspørgsel/højere priser for husleje, boliger, trafik og arbejdskraft.

 • 0
 • 0
#14 Gert Madsen

Og Danmark er så lille, så det giver helt klart mest økonomisk fornuft at samle de få IT-folk i sådan en enhed, ét sted.

Nå, ja. Det behøver man jo ikke finde belæg for. Det er jo lige så selvfølgeligt, som at kommunalreformen både har givet øget service og lavere skatter.

Profetierne om centraliseringens velsignelser har som regel samme sandhedsværdi som Rejsekortets tidsplan.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere