Venezuela lancerer kryptovalutaen Petro: »En glorificeret crowdfunding-kampagne«

Illustration: Petro
Petro skal redde Venezuelas økonomi, men ligner mest af alt endnu et krypto-scam, mener kritiker.

Venzuela har lanceret kryptovalutaen Petro, som landets president Nicolas Maduro varslede i december.

Mønten er skabt for at tiltrække udenlandsk kapital til landet, hvis nationale møntfod – bolivars – er i historisk lav kurs og kæmper med hyperinflation.

Læs også: Venezuelas præsident: Min egen digitale valuta skal omgå USA's blokade

Allerede før salget af Petro tirsdag blev åbnet for offentligheden, har Venezuelas kongress, der ledes af oppositionen, ifølge Reuters erklæret valutaen for en ulovlig gældsudstedelse fra en regering, der er desperat efter kontanter.

Maduro har da også meldt ud, at Petro i første omgang ikke kan købes med bolivars.

Blockchain-skift

Den tekniske opbygning af Petro har i noget tid været omgæret af usikkerhedhed. Sitet Investopedia har fulgt de forskellige udmeldinger fra Maduro og co, og her fremgår det, at valutaen i første omgang ikke stod til at være decentral. I stedet skulle samtlige noder i nætværket være drevet af Venezuelas myndigheder.

Den plan gik landet tilsyneladende væk fra. For i en tidligere udgave af Petros white paper, fremgår det, at Petro skulle være en token på Ethereum-blockchainen. I det seneste white paper fremgår det dog nu, at Petro opererer på NEM-blockchainen – uden at skiftet bliver nærmere forklaret.

Læs også: »Den mest ukontroversielle holdning i kryptoland er, at 99 pct. af alle ICO’s og coins er noget skrammel«

»Nu er det bare endnu en ICO (Initial Coin Offering red.). Der har været tusindvis af dem, og de fleste af dem så godt som værdiløse,« skiver Investopedia-skribent David Floyd om projektet.

»Petro har udviklet sig til en glorificeret GoFundMe,« fortsætter han.

Pre-minet

Der er blevet såkaldt pre-minet 100.000.000 Petro-mønter. Heraf er 44 millioner mønter sat til salg med en pris på omkring 60 dollars pr. styk. 38,4 millioner er reserveret til ‘privat salg’.

Læs også: Blockchain: Penge, guldbeviser og skøder vil skifte hænder uden om banker og bureaukrati

Derudover lover valutaens white paper, at Petro vil sikre ‘Venezuelas økonomiske stabilitet og finansielle uafhængighed, koblet med en ambitiøs og global vision om skabelsen af et friere, mere balanceret og mere fair internationalt finans-system’.

Finansministeriet i USA har allerede advaret amerikanere mod at investere i Petro, fordi man kan komme på kant med landets sanktioner mod Venezuela, der forbyder økonomisk støtte til landet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017
Jobfinder Logo
Job fra Jobfinder