EU-kommissionens plan om at fjerne de omstridte roaminggebyrer fra næste sommer møder nu kritik. Meningen med tiltaget er, at gøre det billigere at bruge sin mobil i udlandet, end det er i dag, men ifølge Forbrugerrådet Tænk, Dansk Industri og otte andre europæiske organisationer kan det have den stik modsatte effekt.
De frygter nemlig, at beslutningen vil føre til dyrere mobilregning og dårligere netværk, hvorfor de har henvendt sig til kommissionen. Det skriver DR Nyheder.
Roamingafgiften har givet kolossale mobilregninger, hvis man har været til for flittig på mobilen under et udlandsophold. Derfor virker det også umiddelbart som et kærkomment initiativ at fjerne afgifterne. EU har løbende reguleret prisen ned og har senest besluttet, at afgiften skal væk senest 15. juli næste år, hvorefter man vil kunne benytte sin mobiltelefon ude til samme pris som hjemme.
Men uenighed om, hvordan reglerne indføres i praksis, kan gøre livet surt og regningen dyrere for både teleselskaberne og forbrugerne, mener de ti organisationer.
»De risikerer at underminere markedet for forbrugerne. Det er hverken godt for forbrugerne eller for televirksomhederne,« siger Peder Søgaard-Pedersen, der er sektorchef i Dansk Industri, til DR.
Teleselskabernes frygt ved regelændringen er, at de på tværs af landegrænser vil lænse hinanden så meget, at man er nødt til at sætte prisen for abonnementer op, hvilket i sidste ende vil gå ud over forbrugeren.
Det skal nemlig stadig koste penge at bruge eksempelvis det spanske mobilnetværk, når en dansk person er på ferie i Spanien. Men i stedet for at modtage regningen selv vil regningen for personens brug sendes direkte til hans teleudbyder.
Derfor kæmper man lige nu om reguleringen af de beløb, teleselskaberne må opkræve hos hinanden. Lige nu tyder meget på, at beløbet lander højt - måske helt op til 75 kroner per gigabyte data, en dansker bruger på ferien, oplyser DR.
Det vil ramme de danske teleselskaber hårdt, fordi danskerne typisk har abonnementer med enorme mængder af data til lave priser, typisk eksempelvis 24 gigabyte data i en pakke til 129 kroner - altså beløb, der langt fra dækker den regning, teleselskabet vil modtage, hvis de bruges på en ferie.
Derfor har de ti organisationer nu henvendt sig til EU for at bede om at få nedsat det gebyr, teleselskaberne må opkræve af hinanden.
»Vi er bange for, at de forslag, der ligger på bordet, vil gøre det for dyrt for forbrugerne og selskaberne at gennemføre det, der er det politiske mål, nemlig fri roaming i hele EU,« siger Martin Salamon, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, til DR.
Forbrugerrådet Tænk er som sådan enig i EU’s ambition om at afskaffe roaming-gebyrer. Men det skal gøres på en måde, alle kan leve med, ligesom man fra EU’s side skal være opmærksom på, at det kan føre til svindel med mobilabonnementer.
Modellen, som den er fremlagt af EU nu, vil nemlig give en europæer mulighed for at smutte til Danmark, købe bunkevis af billige abonnementer med store datapakker, for dernæst blot bruge dem i sit hjemland.
Nogle af de tiltag, EU har arbejdet med i den sammenhæng, er eksempelvis krav om at begrænse antallet af dage med fri roaming - en anden har været krav om, at en mobil skal tændes i sit hjemland med et bestemt tidsinterval for fortsat at virke, skriver DR.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.