Vejr-data dirigerer computergenereret musik i aften

Orglet i Musikhuset i Aarhus er fra 2010, skænket af A.P. Møller og hustru Chastine McKinney Møllers Fond og af mærket Klais. Det vejer 16,4 tons, har 3200 orgelpiper og 47 stemmer. Kilde: Musikhuset i Aarhus. Illustration: Musikhuset Aarhus
Fire virtuelle musikere tager i aften kontrollen over det store koncertorgel i Musikhuset i Aarhus under dirigering af skyerne over Nordeuropa. Komponisten Wayne Sigel har skabt algoritmer, som kan komponere musik med brug af data fra en vejrsatellit.

På en måde kommer vejret til sin ret i aften. Vejr-data fra en satellit vil dirigere et hold på fire virtuelle musikere, som både komponerer og performer en koncert på det store koncertorgel i Musikhuset i Aarhus uden menneskelig indblanding.

Komponisten Wayne Siegel har fremstillet et computerprogram, som selv kan komponere musik styret af algoritmer konstrueret ud fra musikteori. På den måde opbygger programmet, eller de virtuelle musikere som komponisten kalder det, en koncert af en times varighed. De fire virtuelle musikere kan ikke ses, men lever i computerprogrammet.

Værket hedder 'Celebration - for robot-controlled pipe organ and weather satellite' (2014).

»Det er algoritmisk baseret musik. Megen musik er baseret på regler i forvejen, og mange komponister arbejder inden for bestemte regler og teorier. De teorier og regler har jeg overført til et computerprogram, så i stedet for at skabe musikken ud fra teorien så lader jeg computerprogrammet skabe musikken,« fortæller Wayne Siegel.

Læs også: AI skriver verdens måske værste julesang ud fra billede af juletræ

Det handler om, at computerprogrammet kan håndtere og fortolke, hvad en skala er, hvad en rytme er, hvordan det kan variere samt forskellige måder at improvisere på, siger han. Så kan det selv komponere musikken og sende videre til orglet, som så spiller det.

Ikke at det betyder, at de fire virtuelle musikere altid spiller sammen. De har en form for egen vilje, en algoritmebaseret vej, som søger at spille sammen. Men hvis der for eksempel kommer data fra den tilknyttede vejrsatellit, som vil ændre kurs, kan det tage lidt tid for de virtuelle musikere at følge trop.

»Det skaber nogle overgange, hvor de ikke er helt enige. De har hver deres egen vilje, men vil gerne indrette sig i et fællesskab til en vis grad.«

Hvis der for eksempel skiftes toneart, kan det skabe en periode med noget, som lyder lidt kaotisk. Men efterhånden rettes der ind, og de virtuelle musikere finder hinanden.

Det kan eksempelvis høres i nedenstående video, hvor det første halve minut lyder, som om der er nogle musikere, der skal finde hinanden. Men så begynder man at kunne høre en melodi.

Skydækket dirigerer de virtuelle musikere

Vejrdata fra en af Dansk Meteorologisk Instituts vejrsatellitter Meteosat-10 fungerer som dirigent for de fire virtuelle musikere og dirigerer værket med livestreamede data over skydækket over Nordeuropa. Helt specifikt har Wayne Siegel fået mulighed for at hente sky-data fra satellitten, som så at sige dirigerer de virtuelle musikeres tempi og musikkens karakter.

Satellitten dækker blandt andet skydække fra Island i nordvest og til Tjekkiet i sydøst.

»Det er de fire virtuelle musikere i computerprogrammet, der suverænt bestemmer, hvilke toner, harmonier og rytmer, der bliver spillet. Men vejrdata kan godt opildne nogle af musikerne til at spille hurtigere, langsommere, vildere, flere toner eller færre toner i nogle afsnit.«

Læs også: Computerspillet Doom gemmer på hemmelige billeder – i lydsporet!

Wayne Siegel understreger dog, at det ikke er en vejrfortolkning, men en måde, hvorpå man kan få en slags tilfældighed ind i musikken, som hentes fra skyerne.

»Jeg er ikke i stand til at høre på musikken, hvordan vejret er, om det er overskyet eller lignende,« siger han.

Da Wayne Siegel fik ideen til, at det var skydata over Nordeuropa, som skulle dirigere de virtuelle musikere, kontaktede han DMI, som var positivt stemt over for ideen. De dedikerede en server til Wayne Siegel, hvorfra han kan hente data.

»De data, som kommer ned som tal, omsættes gennem computerprogrammet til værdier, der kan bruges i mit program. Det giver et forløb, som er uforudsigeligt.«

Orglet forstår midi

Ideen til denne måde at producere musik på kom oprindeligt, da komponisten skulle fremføre et værk i Island for orgel og orkester. Her fandt han ud af, at der er flere af de mere moderne orgler, som er bygget til, at solisten i stedet for at skulle sidde og gemme sig bag orglet kan rykkes ned på scenen til musikerne.

Læs også: Musikeres cpr-numre blotlagt af tudsegammelt it-system hos DR

Det kan solisten, fordi der er oprettet en forbindelse mellem et alternativt keyboard, som ligner orglets manualer, og tangentrækker, der er elektronisk forbundet til selve orglet. Orglet kan dermed forstå og omsætte data i midi-format til toner.

»Jeg fandt ud af, at jeg på en måde kunne hacke orglet,« siger Wayne Siegel.

Med det mener han, at han tog keyboard-stikket ud og puttede det i sin egen computer, hvor hans hjemmeprogrammerede musikere kunne sende midi-filer til orglet, som styrer, hvornår orgelpiberne åbnes og lukkes.

Værket Celebration opføres i aften kl. 20 i Musikhuset i Aarhus og varer en time.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere